Menüpontok

Jelentős egyéni és csapatsikerek a kerekesszékes vívó Európa-bajnokságon

A március 5-10. között Párizsban megrendezett kontinensviadalon a magyar kerekesszékes vívóválogatottat kilenc versenyző képviselte. A mieink összesen öt éremmel – három arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal – zárták az Eb-szereplésüket, és megannyi értékes pontot szereztek a paralimpiai kvalifikációs rendszerben.

A delegáció első medálját Osváth Richárd szerezte tőr (A kategória) fegyvernemben. A DEAC sportolója magabiztosan menetelt a döntőbe, ahol az olasz Emanuele Lambertinit múlta felül 15:9 arányban, és védte meg Európa-bajnoki címét. Olasz ellenfele nem volt idegen számára, hiszen két évvel ezelőtt szintén vele küzdött meg a fináléban az elsőségért.

Forrás: World Abilitysport

A válogatott legeredményesebb tagja, a paralimpiai ezüstérmes Hajmási Éva georgiai és spanyol ellenfeleit maga mögé utasítva jutott a döntőbe a tőrözők (A kategória) között. Az aranyéremért folytatott küzdelemben az olasz Ionela Andreea Mogossal találkozott, akit 15:9 arányban múlt felül, ezzel megvédve Európa-bajnoki címét. A Törekvés SE vívója kardban (A kategória) is érdekelt volt, és a fináléba jutásért a georgiai Nino Tibilashvili-val csapott össze. A küzdelemben a magyar vívó 15:5-re kapott ki riválisától, ezáltal egy bronz medált szerzett a küldöttségünk számára.

Forrás: World Abilitysport

A tőröző hölgyek B-kategóriás mezőnyében a paralimpiai bronzérmes Mező Boglárka egy lengyel, egy olasz és egy semleges színekben versenyző ellenfelét legyőzve jutott a döntőbe, ahol az ukrán Nadiia Dolohhal vívott szoros párharcot. Az aranyérem elhódításáért folyó küzdelem kiegyenlített volt, majd a végjátékban az ukrán került előnybe, és végül 15:12-re nyerni tudott.

Forrás: World Abilitysport

A párizsi kontinensviadal zárónapján a Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka és Nádasdy Anna négyeséből összeállított magyar női tőrcsapat kiemeltként jutott az elődöntőbe, ahol magabiztos, 45:33-as győzelmet aratott, és jutott a döntőbe Ukrajna csapata mellett. A fináléban a hölgyek izgalmas párharcot folytattak keleti szomszédainkkal, végül pedig a magyarok örülhettek az Európa-bajnoki címnek.

Forrás: World Abilitysport

„Fantasztikus érzés így kezdeni a 2024-es év világversenyeit. Eddig Olaszország hozott nekem szerencsét a nagy versenyek tekintetében, most azonban Párizs volt az a város, ahol minden összejött, remélem idén nem utoljára.

Külön öröm számomra, hogy a tőrcsapattal is aranyérmet tudtunk szerezni. Ez a verseny megmutatta számunkra, hogy ha mindenki jól vív és egységesek vagyunk, akkor akár a világ tetejére is felérhetünk” – értékelt az Eb-n két arany- és egy bronzérmet szerző Hajmási Éva.

A magyar kerekesszékes vívók az Európa-bajnoki érmek elhódítása mellett fontos paralimpiai kvalifikációs pontokat is szereztek a ranglistán, amely hivatalosan 2024. június 7-én zárul. Hazánk sportolói eddig 18 kvótát szereztek a párizsi játékokra: hetet úszásban, négyet kajak-kenuban, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet asztaliteniszben, atlétikában, íjászatban, díjlovaglásban és kerékpárban. A fogyatékos sportmozgalom legfontosabb eseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg.

A Magyar Paralimpiai Bizottság részéről ezúton is szívből gratulálunk minden sportolónak, edzőnek, az őket a helyszínen és itthonról támogató sportszakembereknek, és köszönjük a Magyar Vívó Szövetség munkáját!

A 2024-es kerekesszékes vívó Európa-bajnokság további eredményei