Menüpontok

Varga Katalin ezüstérmet, Kiss Tibor párizsi kvótát szerzett a szegedi parakajak-kenu vb-n

2024. május 9. és 11. között a szegedi Maty-ér adott otthont az idei parakajak-kenu világbajnokságnak, ahol hét sportolónk képviselte a nemzeti színeket. A magyar delegáció legeredményesebb versenyzője Varga Katalin volt, aki élete eddigi legjobb világbajnoki szereplésével ezüstérmet szerzett a női kajakosok KL2 200 méteres számában. A paralimpiai bronzérmes kajakozónő már korábban, a tavalyi duisburgi világbajnokságon megszerezte az országkvótát hazánknak, csakúgy, mint Kiss Péter Pál, Molnár Nikoletta és Suba Róbert. A mostani vb-n Kiss Tibor lépett be a kvótaszerzők körébe, ezzel már 5 főre bővült a magyar parakajak-kenu delegáció létszáma a párizsi játékokra.

Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

A harmadik paralimpiájára készülő Varga Katalin (MVM Szegedi VE) a vb szombati zárónapján a női kajakozók KL2 200 méteres versenyszámában – szenzációs 50:89-es időeredménnyel – végzett a második helyen. Kata klubtársa, egyben a szám másik magyar indulója, Boldizsár Dalma a 13. helyen végzett. Dalma a női kenusok VL2 200 méteres számában is hajóba ült, ahol a 11. helyet szerezte meg. Molnár Nikoletta (INTER-ÉPFŰ ASVE) a női kajakozók KL3 200 méteres versenyszámában ezúttal a B-döntőbe jutott be, ahol 3. helyen, összesítésben a 12. helyen végzett.

„Szerencsére nem rakott rám túl nagy terhet, hogy ezt a versenyt világbajnokságnak nevezik. (…) Az elmúlt időszakban dietetikussal és gyógytornásszal volt lehetőségem készülni, most látom, milyen sokat jelent ez. Nagyszerű formában érzem magam, és másoktól is ezt a visszajelzést kapom” – értékelt Varga Katalin a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek. „A szívem olvad, amikor itt versenyzem” – szögezte le a hazai pálya kapcsán, majd elárulta, a szegedi Maty-éren azért kihívásokkal is jócskán szembesült a felkészülése során az időjárási visznyok miatt, ugyanakkor ennek és a hajójában eszközölt technikai újításoknak köszönhetően már az erős oldalszél sem jelent számára problémát a versenyeken.

Eredmények tekintetében férfi versenyzőink sem szégyenkezhetnek: Kiss Tibor, a Merkapt-Mekler SE versenyzője egy nappal korábban a férfi kajakosok KL2 200 méteres versenyének döntőjében nagyszerű versenyzéssel, 46:26-os időeredménnyel a 9. helyet szerezte meg, amely újabb paralimpiai kvótát jelentett hazánknak. „Amikor kezdett biztossá válni a kvóta, nagyon megnyugodtam. Úgy tűnik ez nem tesz jót nekem. Örültem volna, ha sikerül pár versenyzőt megelőznöm a döntőben” – értékelt Tibor a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek. „Párizsig nincs megállás, csinálom a munkát tovább, hogy ki tudjam hozni magamból a maximumot” – mondta a döntő után.

Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

A férfi kajakosok KL3 200 méteres versenyében Kiss Erik (Tiszafüredi KKSE) képviselte a magyar színeket: 41:77-es időeredményével csupán egy hajszállal maradt le a párizsi kvótáról, végül a 14. helyet szerezte meg. Suba Róbertnek (MVM Szegedi VE) két versenyszámban is sikerült az A-döntőbe jutás: a férfi kajakosok KL1 200 méteres számában 5., a férfi kenusok VL2 200 méteres számában 7. helyen végzett. A kajakos szám paralimpiai bajnoki címvédője, Kiss Péter Pál ez alkalommal sérülés miatt nem indult a versenyen. A kenus számban Juhász Tamás (Budapesti Honvéd SE) is rajthoz állt, és végül a 13. helyen végzett.

Hajdu Botond, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Parakajak-kenu Szakágának szövetségi kapitánya kettős érzésekkel értékelte a mai nappal zárult parakajak-kenu világbajnokságot: „egyfelől nagyon örülök a megszerzett ezüstéremnek és paralimpiai kvótának, másfelől sajnálom, hogy Kiss Erik – egy 26 századmásodpercnyi hajszállal – lemaradt a kvótáról. Boldizsár Dalma szintén remekül versenyzett, és bár most nem sikerült bebiztosítania a helyét, de még mindig elérhető lehet számára a párizsi szereplés. A már kvótával rendelkező versenyzőink helyezései most valamivel elmaradtak a megszokottól, ez leginkább annak köszönhető, hogy – a paralimpia miatt - a szokásos augusztus vége helyett most már május elejére formába kellett hozniuk magukat, ami nem könnyű úgy, hogy csak pár hete szállhattak újra vízre, szemben a déli félteke versenyzőivel, akik már 5 hónapja vízen edzhetnek. Mindenesetre nagy versenyre számíthatunk Párizsban is: mind az 5 kontinens több, mint 30 országából fognak érkezni a versenyzők!”

A szövetségi kapitány a paralimpiai, világ- és Európa-bajnok Kiss Péter Pál távolmaradásával kapcsolatban is megszólalt: „Péter felkészülése remekül halad, azonban sajnos a világbajnokság előtt sérülésből lábadozott, és felelős döntést kellett hoznunk, nem kockáztathattuk meg a párizsi szereplését. Egy hónap múlva Európa-bajnokságot rendezünk, szintén Szegeden, ott már összemérheti az erejét a francia ellenfelével, ami egy fontos felkészülési állomás lesz számára a paralimpia előtt.”

A szegedi parakajak-kenu Európa-bajnokságot 2024. június 13. és 16. között rendezik, szintén a szegedi Maty-éren, ahol ismét együtt szurkolhatunk válogatott kajakosainknak és kenusainknak.