Menüpontok

Három éremmel térhetnek haza sportlövőink a granadai Eb-ről

2024. május 31. és június 6. között Granada adott otthont a para-sportlövők Európa-bajnokságának és a para-koronglövők világbajnokságának, ahol négy sportolónk képviselte a magyar színeket. A magyar érdekeltségű versenyszámok a mai versenynappal véget értek, így már biztosan mondhatjuk: sportlövőink három éremmel zárták a megmérettetést, ami rendkívül bíztató kevesebb, mint három hónappal a párizsi paralimpia előtt.

A magyar delegáció legeredményesebb versenyzője Rescsik Csaba, a Cél-Tudat Sportlövő és Szabadidős SE versenyzője lett, aki R1 10 méter légpuska és R7 50 m három testhelyzetes puska számokban is ezüstérmet szerzett. Előbbi számában csak az ukrán Andrii Doroshenko, utóbbi számában csak a lengyel Marek Dobrowolski tudta megelőzni a népes és erős mezőnyökben, szoros végjátszmákat követően. A még mindig csak junior korosztályú Csaba R3 10 méter és R6 50 méter légpuska számokban is elindult a kontinenstornán, előbbiben 29., utóbbiban 26. helyen végzett.

Fotó: IPC

A paralimpiai bronzérmes Dávid Krisztinának is sikerült az éremszerzés: a Budapesti Honvéd SE sportlövője ezúttal a P4 50 méter pisztoly vegyes versenyszámban volt a legeredményesebb, ahol a döntőben kiélezett küzdelemben, egyedüli női versenyzőként végül a második helyet szerezte meg. Krisztina a P3 25 méter mixed pisztoly és a P2 10 méter pisztoly versenyszámokban is a döntőig menetelt: előbbi számában a 6., utóbbiban végül az 5. helyet szerezte meg.

Fotó: IPC

Mind Csaba, mind Krisztina már korábban megszerezte indulási jogát a paralimpiára, így nekik már biztosan szurkolhatunk Párizsban is. A korábban négy paralimpián is résztvevő Gurisatti Gyula szintén erősítette a delegációt, szépen helytállva valamennyi versenyszámában: P1 10 méter légpisztolyban a 9., P4 50 méter mixed pisztolyban a 14., P3 25 méter mixed pisztolyban a 15. helyen végzett.

Keresztes Krisztián személyében először mutatkozott be magyar parasportoló koronglövő világbajnokságon. Krisztián az első versenynapon ismerte meg élesben a pályát, a körülményeket és a vb hangulatát, így a rutinosabb versenyzők kezdetben jobban teljesítettek nála versenyszámában, a PT2 mixed koronglövészetben. A második napra azonban jócskán feljavult a teljesítménye, és végül felért a 11. helyre.

Karácsony Gyula szövetségi kapitány elégedetten nyilatkozott a csapat teljesítményéről: „Kriszta három versenyszámban is meg tudta nyerni az alapversenyt, ebből egyet a döntőben is éremre tudott váltani. Csaba tekintetében pedig ki kell emelnem, hogy ilyen rövid idő alatt négy versenyszámban helytállni rendkívüli teljesítményre vall. Mindkét versenyző esetében elismerésre méltó az edző és a versenyző kapcsolata, a beletett professzionális munka a felkészülés és a versenyzés során. Gyula és Krisztián szintén remekül helyt állt, elégedett vagyok a csapattal.”

A para-sportlövészetben érvényes kategóriákról és klasszifikációs szabályokról az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.paralympic.org/shooting/classification  

A parasportlövők Európa-bajnokságának és a para-koronglövők világbajnokságának további eredményei itt elérhetők: https://www.paralympic.org/shooting/results