Menüpontok

Burányi Flóra megkapta a szabadkártyát judoban, ezzel már biztos, hogy több paralimpikonunk lesz, mint Tokióban!

A Látássérültek Nemzetközi Sportszövetségének (IBSA) július 17-i tájékoztatása alapján hazánk egy újabb kvótával gazdagodott a párizsi paralimpiára, amelyet a női judosok J1-es mezőnyében Burányi Flóra, a Rákosvidéke Hajtós Diáksport Egyesület versenyzője szerzett meg. Ezzel 39 főre nőtt a párizsi Magyar Paralimpiai Csapat létszáma, amely így már biztosan meghaladta a három évvel ezelőtti méretét, mind a sportolói létszámot, mind a sportágak számát tekintve. A tokiói játékokra 37 sportoló és egy guide szerzett indulási jogot, 10 sportágban. Párizsban már egészen biztosan jelen leszünk 13 sportágban, valamint még kerekesszékes teniszben is van esélyünk a kvótszerzésre.

A judo a paralimpián a látássérültek sportja, amelynek keretében vak (J1) vagy gyengénlátó (J2) sportolók mérik össze a tudásukat különböző súlycsoportokban. Burányi Flóra az előbbi kategória -57 kg-os súlycsoportjában lép tatamira a francia fővárosban. Flóra egy 2013-as Európa-bajnoki bronzérmet, illetve egy 2014-es világbajnoki hetedik helyezést követően kvalifikálta magát a Rio de Janeiro-i játékokra, ahol szintén hetedikként zárta a versenyt. A Rákosvidéki Hajtós DSE judokája sérülés miatt hosszú ideig nem tudott versenyezni, de a sikeres rehabilitációt követően 2023-ban egy Eb-bronzéremmel tért vissza a nemzetközi mezőnybe: a Multisport Para Európa-bajnokságon ő szerezte a magyar delegáció első érmét. 

A látássérült judoban érvényes kategóriákról és klasszifikációs szabályokról az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.paralympic.org/judo/classification

Hazánk sportolói eddig 39 kvótát szereztek a párizsi paralimpiára: hetet úszásban, hatot-hatot kajak-kenuban és kerekesszékes vívásban, ötöt atlétikában, négyet asztaliteniszben, hármat sportlövészetben, kettőt bocciában, egyet-egyet erőemelésben, íjászatban, judoban, kerékpárban, lovaglásban és triatlonban.

Ezzel a Magyar Paralimpiai Csapat meghaladja a három évvel ezelőtti, tokiói csapatlétszámot! A fenti létszám még növekedhet július végéig: kerekesszékes tenisz sportágakban várunk további kvótákra. A paralimpiát 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

Kép: Nemzetközi Judo Szövetség