Menüpontok

Alpesi sí

Szövetségi kapitány: Fábián Attila

Elérhetősége:  holtpontse2003@gmail.com


Az alpesi síelés három kategóriában kerül megrendezésre: ülőállólátássérült. Ezeken belül, összesen 11 sportszámot rendeznek meg álló, hármat a látássérült és ötöt az ülő kategóriában. Mindegyik számban különböző teljesítményű indulók versenyeznek. Egy speciális rendszer lehetővé teszi, hogy a sérültség fokától függően a futó óra időeredményeit összehasonlítsák (magasabb fokú fogyatékosság egy lassabban futó órával egyenértékű).

Ülő kategória- Monosíelés

Itt egy speciális eszközbe (monosíbe) ülnek át a kerkesszékes sportolók, elsősorban gerincsérültek, míg a tengerentúlon alsó végtagi sérültek is használják. A monosí, más néven ülősí, egy egyedileg gyártott eszköz. Az eszköz egy fém vázzal körülvett ülőszerkezetből, egy állítható lengéscsillapítóból, hagyományos síkötésből és sílécből áll. A sportolók elmondása szerint, a monosí teljes mértékben vissza tudja adni a sí mozgást részükre.

Irányt változtatni a felsőtest elmozdításával lehet. A síléc hátuljára speciális kitámasztó elem van felszerelve, ami a kormányzást és a stabilitást segíti.

A kategória csúcssebessége elérheti a 115km/órát.

Álló kategória

Ebben a kategóriában végtag sérültek indulnak, alsó és felső végtagi amputáció fordul elő. Vannak versenyzők, akik egy lábon versenyeznek és vannak, akik protézist használnak. Akiknek alsó végtag sérülésük van, egy kitámasztó-kar segítségével síelnek, amely egy speciális alkar mankó, sítalpakkal a végén. Ahogy a síbotok, a kitámasztó-karok is állíthatóak magasságban és mankóként illetve sétabotként is használhatóak. Ráadásul a sportolók szabályozhatják a sítalpak pozícióját speciális igényeiknek megfelelően egy drótkötél segítségével. Felső végtag sérülteknél ritka a protézis használata, de előfordul.

A kategória csúcssebessége elérheti a 125km/órát.

Látássérült kategória

A sportolókat a látás mértékét figyelembe véve, ami a látásélességtől és a látótértől függ, három csoportba sorolják. A három csoport összes síelője egy versenyen indul. Az idejüket egy különleges módszer szerint ítélik meg (magasabb látássérültség esetén lassabb futó óra mellett).

A látássérült síelők guide irányításával versenyeznek. A guide folyamatosan kommunikál a versenyzővel fény vagy audio rendszerrel, instrukciókat és információkat ad a változásokról a pályán, a hó állapotáról, ritmusról és a kapuk elhelyezkedéséről. Mindegyik csapatnak saját rendszere van, ami a látás mértékétől, és az egyéni követelményektől függ, például „gyerünk, gyerünk, gyerünk” a gyorsításra, vagy „éééés állj” a verseny végén.

A kategória csúcssebessége elérheti a 105km/órát.

A felsorolt csoportokban nemzeti és nemzetközi versenyeket is szerveznek világranglistás pontrendszerrel. A világ számos országában rendeznek Európa- és világkupa futamokat, valamint négyévente, közvetlenül a téli olimpia után megrendezik a téli paralimpiai játékokat is mind a négy alpesi számban (lesiklás, super-G, óriás-műlesiklás, szlalom).

Klasszifikáció, sportági kategóriák(*)

LW1-4 álló kategóriák alsó végtagi érintettséggel

LW5/7, LW6/8 álló kategóriák felső végtagi érintettséggel

LW9 álló kategória, kombinált alsó és felső végtagi érintettséggel

LW10-12 ülő kategóriák (monosí/ülősí),
Amíg LW10-11 kategóriában kerekesszékes sportolók versenyeznek, addig az LW12 kategóriába az LW1-4 alsó végtagi sérültek is bekerülhetnek. Ezek a sportolók eldönthetik, hogy állva vagy ülve versenyeznek.

B1-B2-B3 látássérült versenyzők

A versenyzők az előzetes hazai klasszifikációjukat követően az első nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat. A látás- és mozgássérült versenyzők kategorizálása a WPAS szabályzata alapján történik.

További információk a klasszifikációról:
https://www.paralympic.org/alpine-skiing/classification
https://www.paralympic.org/sites/default/files/document/
http://www.hparalimpia.hu/altalanos-leiras

*A fenti információk tájékoztató jellegűek, a pontos kategória meghatározása kizárólag ebben jártas szakember által lehetséges.

Forrás: https://www.paralympic.org/alpine-skiing

Sportolók - Alpesi sí