Menüpontok

Boccia

Szövetségi kapitány: Csuri Ferenc
Elérhetőség: csferencnandor@gmail.com


A boccia eredetéről többféle elképzelés ismeretes.

Egyes vélemények szerint a boccia elődjének is tekinthető labdajátékot a rómaiak a görögöktől lesték el. Valószínűbb azonban, hogy ennek a játéknak a gyökereit a francia „petanque” játékban kell keresni. A sportágat olyan emberek számára találták ki, akik súlyosan mozgássérültek. A bocciat 6 piros, 6 kék, és 1 fehér labdával játsszák, egy 6x12.5 méteres pályán. A mérkőzéseket egyéniben, párosban, vagy csapatban űzik. A verseny célja, hogy a színes labdákkal eltalálják a célgolyót. 

Rövid történelem

1984: az angliai Stoke Mandeville-i városkában megrendezett, a paralimpia elődjének számító VII. Fáklya Világjátékokon vezették be először új sportágként a Bocciát.

1985: Magyarországon a Sportolj Velünk Gyermekverseny keretében stukklabdás boccia-verseny került megrendezésre.

1988: az első paralimpia évében látogatott hazánkba a Cerebral Palsy – International Sports and Recreationa Assiciaion (Központi Idegrendszeri Sérültek nemzetközi Sport-és Rekreációs Szövetsége) részéről Colin Rains, aki a „Sportolj Velünk” keretében bemutatta a nemzetközi szabályokat és egy nemzetközi boccia készletet ajándékozott.

Azóta töretlen a sportág hazai fejlődése.

1994: a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége kinevezte a sportág első szakág vezetőjét, Péter Erika személyében.

1995: megrendezésre kerül első Országos Bajnokság a Mozgásjavító Általános Iskolában.

Kategória besorolás még nem volt, bárki indulhatott, akinek a sérülése négy végtag érintett volt.

A következő években kialakultak a különböző kategóriák, ahová a sérülés súlyosságától függően lehetett bekerülni. Így alakult ki a négy nemzetközi kategória (BC1, BC2, BC3, BC4) és a hazai kategória, ahol kizárólag a hazai szinten sportolóknak van lehetősége a sportolásra.

2001: Csehországban az Európa-bajnokságon került sor először a magyar boccia sport nemzetközi megmérettetésére.

2002: a portugáliai világbajnokságon BC4-es kategóriában Poczik Gábor egyéniben és párosban egyaránt ötödik helyezést ért el.

2003: Új-Zélandon, a világkupán BC4-es  kategóriában egyéniben Béres Dezső és párosban Gyurkota József Béres Dezső negyedik helyezést ért el.

2004: az athéni paralimpián a magyar boccia sport először szerzett lehetőséget az indulásra. BC4 kategóriában párosban Béres Dezső és Gyurkota József bronzérmet nyert.

2008: a pekingi paralimpián egyéniben Béres Dezső tizedik, Gyurkota József tizenötödik helyezést ért el. Párosban a hetedik helyen zártak.

2012: a londoni paralimpiára nem sikerült a kvalifikáció, nem volt jelen a magyar boccia csapat

2016: a riói paralimpiára nem sikerült a kvalifikáció, nem volt jelen a magyar boccia csapat

2020: a tokiói paralimpiára nem sikerült a kvalifikáció, nem volt jelen a magyar boccia csapat.

Klasszifikáció, sportági kategóriák(*)

Hét klasszifikációs kategória van. Mindegyik kategóriában játszhatnak férfi és női játékosok.

A hazai és nemzetközileg elfogadott kategóriák:

BC1-es kategória: súlyos központi idegrendszeri sérültek, sérülésük mind a négy végtagjukat és a törzset is érinti, manuális vagy elektromos kerekesszéket használnak, a labda megfogásában asszisztens segíti játékukat,utána önállóan juttatják a játéktérre a labdát.

BC2-es kategória: súlyos központi idegrendszeri sérültek, a BC1-es kategóriájú sportolóknál a törzs és kar funkciójuk jobb,  aktív  vagy elektromos kerekesszékkel közlekednek, rövid távon járóképesek lehetnek segédeszközzel. A versenyen segítő nélkül játszanak. Önállóan fogják meg és  hozzák játékba a labdát.

BC3-as kategória: központi idegrendszeri- vagy nem agyi eredetű,  súlyos lokomotorikus diszfunkcióval rendelkező játékosok, mely mind a négy végtagra kiterjed. Nem tudják megfogni vagy elengedni a labdát. A labdát rámpa segítségével juttatják a játéktérre a labda rámpán való elhelyezésében és a rámpa beállításában asszisztens segíti játékukat.

BC4-es kategória: a játékosok nem agyi, vagy degeneratív agyi eredetű súlyos lokomotorikus diszfunkcióval rendelkeznek, mely mind a négy végtagra kiterjed gyenge dinamikájú törzsmozgással kombinálva, aktív vagy elektromos kerekesszéket használnak.

Páros BC3-as kategória: A versenyzők az egyéni BC. 3.-as kategóriának megfelelő minősítéssel rendelkeznek. A páros tagjain kívül egy cserejátékost is ki kell állítani. Kivétel lehet az IBC belátása szerint, akinek a határozata lesz a döntő. A BC 3 páros esetében egy CP-s játékosnak mindig kell a pályán tartózkodnia. Minden játékosnak lehet segítője, az egyéni kategóriáknál meghatározott feltételek szerint. A szabályok megegyeznek a csapatjáték szabályaival, azzal a kivétellel, hogy itt a 2-5 játékállásokat használják a játék folyamán.

Páros BC 4-es kategória: A versenyzők az egyéni BC. 4.-es kategóriának megfelelő minősítéssel rendelkeznek. A páros tagjain kívül egy cserejátékost is ki kell állítani. Kivétel lehet az IBC belátása szerint, akinek a határozata lesz a döntő. A szabályok megegyeznek a csapatjáték szabályaival, azzal a kivétellel, hogy itt a 2-5 játékállásokat használják a játék folyamán.

Csapat: A versenyzők az egyéni BC. 1.-es vagy BC. 2.-es kategóriának megfelelő minősítéssel rendelkeznek. A csapatban legalább egy BC. 1. kategóriás versenyzőnek kell lennie a pályán. Minden csapat egy segítőt használhat, az egyéni BC. 1.-es kategóriánál ismertetett szabályoknak megfelelően. Minden csapatban három (3) játékos tartózkodhat a pályán és lehet egy vagy két cserejátékos is. Ha két cserejátékos van, a csapatban legalább két BC 1-es játékosnak kell lennie. 

A versenyzők az előzetes hazai klasszifikációjukat követően az első nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat.  A versenyzők kategorizálása a BISFED szabályzata alapján történik.

Az eddigi egyéni mix versenyszámokat nemenként külön rendezik meg Párizsban a BC1, BC2, BC3, BC4 kategóriákban.

További információk a klasszifikációról:
https://www.paralympic.org/boccia/classification
http://www.bisfed.com/wp-content/uploads/2018/12/Boccia-Classification-Rules-4th-Edition-October-2018.pdf
http://www.hparalimpia.hu/altalanos-leiras

*A fenti információk tájékoztató jellegűek, a pontos kategória meghatározása kizárólag ebben jártas szakember által lehetséges.

Sportolók - Boccia