Menüpontok

Íjászat

Szövetségi kapitány: Windischmann Mercédesz

Elérhetősége: mercedesz@misz.hu


Több, mint hatvan éve tesztelik a fogyatékos sportolók a célzó képességüket és precizitásukat az íjászvetélkedéseken. Az első rangos nemzetközi íjászversenyt fogyatékos emberek számára 1948-ban, a Stoke Mandeville-i játékokon szervezték.

Az első nemzetközi verseny óta folyamatosan jelen van mint parasportág, az íjászat,  álló/ kerekesszékes – női/férfi kategóriákban. Minden verseny kiváló példája az erőnek és a tiszta összpontosításnak. A paralimpiai játékokon egyéniben, párosban, valamint csapatban indulhatnak versenyzők.  A verseny- és pontozási rendszer - egy-két apró mozzanattól eltekintve, ami azt segíti, hogy a kerekesszékesek is kényelmesen versenyezhessenek-, megegyezik a Nemzetközi Íjászszövetség (WA) szabályaival. Az íjászat az a sportág, amelynek szabályzatát nem kellett adaptálni.

KIEMELKEDŐ PARALIMPIAI EREDMÉNYEK

  • 2020 Tokió Gáspár Tamás W1 egyéni 5.hely

Klasszifikáció, sportági kategóriák(*)

W1 azok az íjászok, akiknél törzs és legalább három végtag funcióját érintő elváltozás van; kerekesszékből lőnek
Open kategória (recurve és compound)
W2
azok az íjászok, akik paraplégiások vagy hasonló sérültséggel rendelkeznek; nincs vagy minimális a koordináció zavar; izomerő és ízületi mozgástartomány csökkenésük van a felső végtagokon; kerekesszékből lőhetnek
Álló kategória azok az íjászok akiknek a felső vagy alsó végtag 1/3-a hiányzik (csukló és boka feletti amputáció); valamint azok akik az alsó végtagokkal lőnek

A versenyzők az előzetes hazai klasszifikációjukat követően az első nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat.  A versenyzők kategorizálása a WA szabályzata alapján történik.

További információk a klasszifikációról:
https://www.paralympic.org/archery/classification
https://extranet.worldarchery.org/documents/index.php/Para/Classifiers_Handbook_ENGLISH.pdf
http://www.hparalimpia.hu/altalanos-leiras

 

Forrás: https://www.paralympic.org/archery
https://worldarchery.org/Para-Archery

Sportolók - Íjászat