Menüpontok

Kerekesszékes curling

Szövetségi kapitány: Kiss Bálint

elérhetősége: kiss.balint@huncurling.hu


A sportág története

A játék eredete nem egyértelmű. Bár Skóciában nemzeti sportnak tartják, valószínűbb, hogy Hollandia a játék hazája. Ezt a sportot 450 éve már játszották – nem a mai szabályok szerint – a Németalföldön. Id. Pieter Bruegel festményén is megörökítette a curlinget. Első írásos említése Skóciából származik 1540-ből, John McQuhin, Paisley közjegyzője tollából. Az első hivatalos curlingklubot 1838-ban alapították Edinburghban. Az első nemzetközi mérkőzést az Egyesült Államok és Kanada csapata játszotta 1884-ben. A játék gyorsan tovább terjedt Svédországban, Svájcban, Norvégiában, és Új-Zélandon. A curling első szálykönyvét a Grand Caledonian Curling Clubban alapították meg. A curling 1924-ben Chamonixban mutatkozott be a téli olimpiai játékokon. Az első kerekesszékes curling-világbajnokságot 2002 januárjában tartották, és még annak az éven márciusában a Nemzetközi Paralimpai Bizottság engedélyezte a vegyes csapatok versenyzését a téli paralimpiákon.

A sportág hazai története

1970-ben a mozgáskorlátozottak érdekében megalapították Halassy Olivér olimpiai bajnokról elnevezett sportegyesületet. A klub nemzetközi kapcsolatok kiépítését kezdeményezte, így vették fel a kapcsolatot Yves Nayme-val, aki a francia mozgáskorlátozottak sportéletének egyik vezetője volt. A Saint-Étienne és a Lion klub vendégeként 1972-ben a HOSC sportolói egy országos és nemzetközi versenyen vettek részt, a magyar csapat pedig bemutatták a curlinget. A sportág hazai megjelenésére azonban 2014.-ig kellett várni.

A sportág szabályai

A kerekesszékes curling csapatjáték, a téli sportok egyike. A játékot két csapat játssza, mindkét csapat nyolc-nyolc követ csúsztathat a jégpályán egy kijelölt, kör alakú mezőbe. Az a csapat nyer, amelynek kövei a legközelebb esnek a kijelölt kör középpontjához képest. A csapatok négy főből állnak, a vegyes kategóriában pedig férfi- és női sportolókból állnak. A paralimpián a játékot söprés nélkül játsszák, míg az olimpián az éppen nem csúsztató és nem a játékot irányító versenyzők a kő mozgása közben söpréssel segítik a követ a megfelelő pozícióba juttatni. Az olimpián a sportolók csúsztatással indítják el a követ, a paralimpián a kerekesszékes sportolók a székben ülve egy úgynevezett stick, avagy bot segítségével lökik meg a követ.

Klasszifikáció, sportági kategóriák(*)

Nincsenek külön kategóriák, minden olyan sportoló (férfi/nő), akinek alsó végtag sérülése eléri a kerekesszékes curling klasszifikációs szabályzatában rögzített minimum sérültségi szintet. Például: gerincvelő sérülés, CP, sclerosis multiplex, egy/kétoldali alsó végtag amputáció

A versenyzők az előzetes hazai klasszifikációjukat követően az első nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat a WC szabályzata alapján.

További információk a klasszifikációról:
https://www.paralympic.org/wheelchair-curling
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/
http://www.hparalimpia.hu/altalanos-leiras

*A fenti információk tájékoztató jellegűek, a pontos kategória meghatározása kizárólag ebben jártas szakember által lehetséges.

Forrás: https://www.paralympic.org/wheelchair-curling