Menüpontok

A XVI. Paralimpiai Játékok magyar hírei

A tokiói XVI. Paralimpiai Játékok eredményei, napi lebontásban elérhetők ezen a weblapon. 


Tokyo 2020 – 11. nap

PARAATLÉTIKA (Olimpiai Stadion)

Ekler Luca (T38) harmadikként jutott be a 400m döntőjébe, ami 20:38-kor (13:38) kezdődött. Paralimpiai bajnok atlétánk, végül az ötödikként haladt át a célvonalon.

PARAKAJAK-KENU (Sea Forest Kajak-kenu Pálya)

Pulai Erika (KL1) kezdte a napot a kajakosoknál. A középdöntőben 5. lett 1:08.043-mal, így nem jutott tovább.

A sort Varga Katalin (KL2) folytatta, és rajt-cél győzelmet aratott 53.658-cal, így az A-döntőben folytatta, ahol végül harmadikként ért be és az első magyar női érmet szerezte parakajak-kenuban.

Juhász Tamás (VL2) zárta a magyar-válogatott szereplését a középdöntőkben. 55.818-at húzva döntőbe jutott, ahol végül a nyolcadik helyet szerezte meg.

PARASPORTLÖVÉSZET (Aszaka Lőtér)

Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula (P4) vegyes sportpisztoly 50 m-en szerepeltek. Krisztina 12., Gyula 24. lett


Tokyo 2020 – 10. nap

PARAATLÉTIKA (Olimpiai Stadion)

Biacsi Ilona (T20) 1500 méteren, 4:53.36-tal 5. helyen végzett, míg ikertestvére, Biacsi Bernadett (T20) 4:58.41-es idővel 8. lett. 

"A felkészülés során voltak ugyan gondok, de őszinte leszek, nem ezt vártuk magunktól, legalább egy érmet szerettünk volna szerezni a testvéremmel. Nem jött ki a forma, ami elkeserít, ezt az ötödik és nyolcadik helyet még meg kell emésztenünk. Kicsi keserű szájízzel megyünk haza Tokióból. Az időjárással sokat küszködtünk az első héten, már akkor éreztük, hogy valami nem stimmel, ezért örültünk, amikor bejött a hűvös idő, jobban is mentek az edzések. Az esővel egyébként semmi gond nem volt a döntőben, inkább felfrissített, a futam eleje még jól is ment, de éreztem, hogy visszaesek, mintha kicsit merevebb lettem volna. Mindent megpróbáltam, de ez volt a legtöbb, ennyit bírtam."

A 400m síkfutás Európa-bajnoka és világcsúcstartója, Ekler Luca (T38) elődöntőzött és 3. lett 1:02.17-tel. A döntőt holnap, 20:38-kor (13:38) rendezik.

PARAKAJAK-KENU (Sea Forest Kajak-kenu Pálya)

A kajakosoknál Juhász Tamás kezdte a sort, aki a KL1 középdöntőjében gyengébb rajt után, hatalmas hajrával megnyerte a futamot 50.456-tal és A-döntős Kiss Péter Pál mellett. Kiss Péter Pál paralimpiai bajnok lett, miután majdnem 3 másodperccel jobb időt (45.447) ment, mint az előfutamban beállított rekordja. Végül másfél hajónyi előnnyel ért célba.

"Azért nehéz volt így is, nem ilyen idősjárási körülményekre számítottam, napra, meg sokkal melegebbre, egész végig így készültünk a nyáron, úgyhogy ez egy kicsit visszább vett a teljesítményből szerintem. Illetve volt egy sérülésem, a könyökömnél, amit még a bemelegítésnél is éreztem. Úgyhogy azért volt izgulás, többször is megcsúszott a kezem a lapáton, nagyon csúszós, vizes volt." - mondta a paralimpiai bajnok.

Ugyanebben a döntőben Juhász Tamás a hatodik lett 52.590-nel.

"Az az igazság, hogy én kenuval kezdtem, és a kenura fektettem nagy hangsúlyt. Nekem a rajt igazából nem az erősségem, sokat kell még rajta dolgozni. A középfutamban is az volt, hogy egy hajóval lemaradtam, de igazából a kenuban is az van, hogy mindig a végén jön meg az erő, és amikor a többiek lassulnak, akkor tudom behozni a lemaradásomat. Itt most a döntőben annyira kaptam a vizet (a mellette lévők által keltett hullámokat, mivel gyorsan lemaradt), jobbra-balra ment a hajó orra, egyszerűen nem tudtam erőt beleadni, próbáltam korrigálni. Nálunk a kormány be van állítva egyenesbe, így a hullámok igazából a hajó orrát viszik el. Nem akarok magyarázkodni, de ez is benne van. Ezt persze gyakoroltuk edzéseken Petyával is, de ott a végén kaptam meg a vizet, itt meg már nyolcvan méternél. Most nagyon megerősödött a mezőny, nagyon sok olyat beraktak, aki jó erős. Meglátjuk, mi lesz holnap a kenuban."

Rozbora András (KL2) a középdöntőben 47.066-tal a B-döntőben folytatta, ahol a 4. helyen ért célba 49.105-tel.

"Azt gondolom, a legtöbbet hoztam ki magamból, amit most per pillanat tudtam, azt kiadtam a középfutamban. Közel a legjobb időmhöz mentem, de ebben szerepet játszott az esős idő is, nagyon hideg van számomra. Korábban KL1-ben voltam, fölkategorizáltak KL2-be, annyiban nehéz nekem, hogy rajtam kívül csak olyan sportolók vannak itt, akik nem gerincsérültek, mindnek szerzett sérülése van. Nekem volt két éve edzőváltásom, voltak egészségi problémáim. Az új edzőmmel, Gombos Danival, azt a célt tűztük ki, hogy kijussak ide. Én azt gondolom, hogy nagy teljesítmény egy parasportolónak, hogy egyáltalán itt kinn van a paralimpián. Ezt elértük, itt meg törekedtünk arra, hogy ebből a legtöbbet kihozzuk."

Kiss Erik (KL3) óriási utolsó ötven méterrel, 42.033-mal bejutott az A-döntőben. Erik 44.210-et húzva a nyolcadik lett.

"Úgy jöttem ide, hogy először is jussak be a döntőbe, tovább nem gondolkoztam, Hatalmas nagy görcs jött le a szívemről, amikor meglett a döntő, örültem nagyon. Szoros volt a középfutam. Úgy érzem, nyugodtan tudtam versenyezni, meg felszabadultan a döntőben. A rajt nagyon jól sikerült, az első 100-150 méter jó lett, aztán nagyon elfáradtam. A szél egy kicsit lefárasztott, meg lehet, hogy túlságosan el is lőttem magamat. Egy hatodik-hetedik helyet azért becéloztam, úgy voltam vele, hogy az is benne van, de ez most így sikerült. Nagyon örülök, hogy az első paralimpiámon döntőbe kerültem. Úgy érzem, sok paralimpia van még bennem, teljes mértékben elégedett vagyok magammal. Párizsban már szeretnék egy dobogót megcélozni."

 

PARAKERÉKPÁR (Fudzsi Nemzetközi Motorsport Versenypálya)

Wermeser Zsombor (C5) országúti mezőnyversenyen 14. lett 2:34:30-cal, míg Ocelka Róbert és guide-ja, Nagy Gergely (B) ugyanebben számban 8. helyen ért be.

"Életünk legdurvább pályája volt, hiszen 102 kilóméter alatt 1800 méter volt a szintkülönbség és folyamatosan zuhogott az eső, ráadásul defektünk is volt, szóval rengeteg körülmény nehezítette meg a versenyt, de sikerült saját tempóban végigmenni. Az eredménnyel elégedettek vagyunk, mert végig az előre eltervezett watt-ot tudtok hozni, így egy nagyon sikeres paralimpián fejeztünk be ma" - idézte fel a futamot Nagy Gergely, Ocelka Róbert guide-ja.

PARAÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)

Pap Bianka (SM10) lehengerlő győzelme után ismételten vízbe ugrott, ezúttal 200m vegyesen. A negyedik legjobb idővel, 2:33.10-et úszva jutott a délutáni döntőbe, ahol hihetetlen versenyzéssel, óriási egyéni csúccsal (2:26.12) lett ezüstérmes.

"Kicsit nehéz volt a tegnap után ide koncentrálni. Nagyon sokat sírtam utána örömömben, még reggel is azzal kezdtem a napot, hogy sírtam. Kicsit pihentem még az előfutamban, délután szerettem volna kihozni magamból a maximumot. Nem tudtam, hogy mi lesz a vége, nagyon egyforma idővel érkeztünk, és szerintem nagyon jól jöttem ki az egészből, nagyon jó volt a verseny. Nagyon élveztem az egész hetet." - mondta Bia.

Rajta kívül Illés Fanni és Száraz Evelin (S6) úsztak még, ők 100m háton. Evelin 1:41.30-cal 14. lett , Fanni 1:36.58-cal 13.-ként végzett.


Tokyo 2020 – 9. nap

PARAKAJAK-KENU (Sea Forest Kajak-kenu Pálya)

A magyar érintettségű sportágak közül utolsóként kezdik meg szereplésüket kajak-kenusaink. Világ-, és Európa-bajnok Kiss Péter Pál (KL1) nyitotta a sort. Az előfutamban 48.058-cal, új paralimpiai rekorddal,  toronymagasan nyert és jutott az A-döntőbe.

"Volt egy másodperc különbség legalább (a másik futamban első brazilhoz képest), de ővele azért lesz meccs, ő jól megy. Tud ennél jobbat is, szerencsére én is. Az első százat megnyomtam, hogy mindenféleképpen sikerüljön, 150-nél kicsit kiengedtem, mert el is kezdett enyhén fájni a bicepszem, mivel az egy kicsit sérült, meg hát tudtam, hogy előfutamban ez azért elég lesz. Szerencsére könnyebbet is kaptam, de az időjárás nem segített. Átáztam nagyon, fáztam." - mondta a világ-, és Európa-bajnok kajakos.

Ugyanebben a kategóriában Juhász Tamásnak a középdöntő a következő állomás holnap reggel 9:30-tól, miután 3. helyen ért be 52.820-szal.

Tamás kevesebb, mint két óra leforgása alatt újra vízre szállt, most VL2-ben, és hatalmas versenyben lett harmadik 58.699-cel, így ott is középdöntőzik.

Rozbora András 49.465-tel középdöntős, míg Kiss Erik 42.864-et húzva ugyancsak az középdöntőbe jutott. András pénteken 10:05-kor (3:05) kezd, Erik pedig 10:12-től (3:12).

"Amikor engem fölkategorizáltak, egy nagyon kemény mezőnybe kerültem, és most a legkeményebbekkel, a legeslegjobbakkal voltam, akik olyan időket mennek, amit én most még nem tudok. Elégedett vagyok, kicsit az időjárás mentálisan visszavett, de reménykedem és bízom magamban, hogy holnapra fölszívom magam és sokkal jobb eredményt érek el. Itt is volt olyan edzés, amelyik napsütésben zajlott és otthon is a melegre készültünk fel, mentálisan is, olyan edzéseket is csináltunk, melyeken kimondottan a kánikulára készültünk. Most meg ahhoz képest szakad az eső. Ez a pálya meg ez a futam arra volt jó, hogy megismerjem a vizet, hogy hogyan megyek esőben, szélben. Ritkán van ezért ilyen eső egy versenyen, erre volt jó most ez a futam." - összegzett Rozbora.

KL1-ben Pulai Erika 10:50-kor indult és jutott középdöntőbe 1:08.790-nel.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Varga Katalin az középdöntőben folytatja, miután futamában második lett 55.317-tel.

"Nagyjából arra számítottam, ami történt, a két brit valóban elöl van, én pedig egy ideje a német lánnyal meccselek (mindegyik futamot brit nyerte, a másikban a német annyit ment, mint ő).  Volt egy kis technikai malőr, 100 méternél bebillentem, ott volt egy ütemlassulás. Ezzel nagyon nem számoltam, viszonylag tökéletes pályát akartam menni, de megvolt a "pályabejárás", mondjuk úgy, innem már csak a kemény küzdelem várható. A rajtot elbénáztam, igazság szerint nekem az nem tetszik, hogy a közvetítő hajó, amikor elmegy előttünk, annak a hullámai azért még úgy ott kavarognak egy kicsit előttünk. A rajtban még van (tartalék), az tény, próbálom tökéletesíteni szombatig. Egyáltalán nem zavar az időjárás. Én ezt kértem, hogy essen az eső, mert, ha esik az eső, kevésbé fúj a szél.

PARASPORTLÖVÉSZET (Aszaka Lőtér)

A két versenynappal ezelőtt bronzérmet szerző Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula számára a P3 vegyes sportpisztoly 25m, pontlövészet, gyorstüzelés következik. Az első selejtező 8:45-kor (1:45) a második 12:30-kor (5:30) kezdődött. Kriszta végül 15., míg Gyula a 27. helyen végzett.

"A sportpisztoly gyorstüzelő része hatalmas fizikai kihívás. Három másodperc alatt kell leadni öt lövést egy sorozatban. A pont részét azt nagyon jól meg tudtam lőni. Most viszont, technikai probléma nehézítette meg a dolgomat, egy fogás hibát követtem el. Nem húztam végig egy sütést ebből, és a mentális fáradtságomnak tudhatók be a gyengébb eredmények. A középmezőnyben végeztem, de ennél sokkal jobban tudok teljesíteni. Az egyéni legjobbam az 20 körrel jobb ebben a fegyvernemben. Az a következő feladatom, hogy felemeljem magam arra a szintre, amit már sikerült teljesítenem más versenyeken. Szerencsére, egyre többször sikerül már elővennem élesben azt a technikát, ami kell ezekre a megmérettetésekre." - mondta a tokiói bronzérmes sportlövő.

PARAÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)

Illés Fanni (S6) és Száraz Evelin (S6) indították a napot az úszóknál 400m gyorson. Fanni az előfutamban 5:59.05-öt úszott, míg Evelin 5:58.09-et. Az előbbi a 11. utóbbi a 10. helyen végzett.

Konkoly Zsófia (S9) két ezüstérem után fő számához érkezett a 100m pillangóval. Rióban, ebben a számban lett bronzérmes, a májusi Eb-n pedig magabiztosan nyert. Zsófi rögtön az előfutamban új európai rekordot úszott 1:07.05-tel és jutott első helyen a döntőbe, ami 17:28-kor (10:28) kezdődött. Zsófi végül elsőként ért a célba, új paralimpiai rekord időt elérve lett a versenyszám bajnoka.

"Tegnap már megint éreztem, hogy fáradt vagyok, illetve még mindig, de tudtam, hogy ez az utolsó napom, az utolsó számom, úgyhogy próbáltam összeszedni magam. Abban bíztam, hogy a végét már nem fogja annyira bírni Sophie Pascoe - szerk. kieg.: a versenyszám világcsúcstartója -  mint amennyire én, de nem tudtam, hogy meg tudom-e fogni. Az első ötvenen meglepődtem egyébként, hogy ennyivel előttem van, a forduló után próbáltam fölhozni magam, illetve csak az amerikai lányt láttam magam mellett, úgyhogy őt próbáltam megelőzni. Nem tudtam, hogy ennyivel előttük vagyok. Egyéni csúcsot úsztam, előtte 07.22-m volt, most 1:06.55-öt úsztam, ami Európa- és paralimpiai rekord. Szerintem azzal is elégedett lettem volna, ha egyéni csúcsot úszok, de azért ennek sokkal jobban örülök. Ez volt az utolsó számom, örülök, hogy a végére hagytuk a legjobbat. Nagyon izgultam, próbáltam mindent beleadni és az izgalmamat átvinni az úszásra."

Pap Bianka (S10) is a legerősebb számában indult csütörtökön. A 100m hát előfutamában 1:09.71-et úszva, a legjobb idővel jutott a döntőbe, ami 17:42-kor (10:42) indult. Bia főlényes győzelmet aratott a mezőnyben, nagyjából két testhosszal ért be a második helyezett előtt.

"Szerettem volna egy jó időt úszni és egy jót versenyezni. Valamilyen szinten bennem volt, hogy jó lenne nyerni, hiszen két éve, a világbajnokságon egy századdal kaptam ki, az nagyon fájt, illetve Rióban is ezüstérmes voltam. Így valamilyen szinten volt elvárás, de nem akartam mindenáron. Ha most nem nyerem meg, nem estem volna letargiába. Álmossal, az edzőmmel azt beszéltük, hogy ha elsőnek fordulok, akkor megvagyok, de azért én ennyire nem nyugodtam meg, bár nekem is, mint Zsófinak a második fele az erősségem. Hiszen magyarok vagyunk, nem a gyorsaságunkról vagyunk híresek, hanem inkább az állóképességünkről. Csak akkor nyugodtam meg, amikor beértem, láttam, hogy jön a kanadai lány, aki messze volt tőlem, de nem akartam megnyugodni. Nagyon jó időt úsztam, 07.4-em volt, most 1:06.7-et úsztam, ez hatalmas javítás szerintem így 21 évesen. A világcsúcs egyre közelebb van (1:05.86). Majd talán az lesz a célom Párizsra, hogy azt megközelítsem, de már így is boldog vagyok, hiszen felértem a csúcsra. Holnap van még a 200 vegyes, semmilyen elvárásom nincs, ott már csak szeretnék egy jót versenyezni, élvezni a helyzetet és most már bármi történhet. Kiskorom óta a hát áll hozzám a legközelebb és most itt vagyok."

Adámi Zsanett (S2) számára a paralimpia utolsó verseny, 50m hát következett. Az előfutamban 1:27.13-at úszva döntős. Zsani végül a 7. helyen ért be 1:27.48-cal.


Tokyo 2020 - 8. nap

PARA-ASZTALITENISZ (Tokiói Fővárosi Sportcsarnok)

A Szvitacs Alexa-Arlóy Zsófia (9-10es kategória) páros a negyeddöntőben 2:0-ra kapott ki az ausztráloktól és lett ötödik a paralimpia csapatversenyén.

"Amikor megláttuk a sorsolást, egyből láttuk, hogy ez egy kemény feladat lesz. Ugye két paralimpiai bajnokkal álltunk szemben, az egyik a kilences kategóriában, a másikuk a tízesben lett itt, Tokióban paralimpiai bajnok. Szóval alapvetően az volt a célunk, hogy a lehető legjobbunkat nyújtsuk, és hozzuk ki magunkból azt, amit lehet. Két nagyon jó játékossal álltunk szemben, és jól is játszottak. Egyesben is az volt a célom, hogy a lehető legjobbamat nyújtsam. Amikor a negyeddöntőben kikaptam a norvég játékostól, akkor némileg el voltam keseredve, mert volt sanszom ellene. De ha azt nézem, hogy egyéniben csak egy kétszeres paralimpiai bajnoktól meg egy Európa-bajnoktól kaptam ki, akkor azt mondom, hogy nem lehetek csalódott. Különösen azok után, amiken az elmúlt egy évben keresztül mentem, keresztül mentünk. Voltak sérülések, volt hullámvasút a pandémia meg a kvótaszerzés miatt. Nekem két hónapja lett biztos a kvótám. Azért az elmúlt időszakban ez nem könnyítette meg a helyzetem. Szóval azt gondolom, hogy ahogy egyre inkább telik az idő, szép lassan képes leszek az itteni teljesítményemnek tiszta szívből örülni. - összegezte paralimpiáját Arlóy Zsófia.

PARAÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)

Konkoly Zsófia és Payer Kata (S9) 200m vegyes délelőtti futamaiban szerepeltek. Zsófi 2:35.16-ot úszott, ami a második legjobb idő és jutott a döntőbe, ahol tovább javítva idején, a győztestől csupán milliméterekkel lemaradva,  2:33.00-val ezüstérmes lett. A magyar küldöttség legfiatalabb tagja, Payer Kata 16. lett 2:57.29-cel.

"Egyáltalán nem idegesít, hogy nem sikerült utolérnem, az első helyen Pascoe áll, aki szerintem az új-zélandiak Hosszú Katinkája. Úgyhogy nem vagyok csalódott, hogy ő vert meg. Őt nagyon nehéz megverni, S10-es volt előtte, és ott is szétverte a mezőnyt, úgyhogy nem lepődöm meg, hogy itt is. Inkább a bronzérmet tartottam reálisnak. Aztán az utolsó ötvenen megpróbáltam felhozni ezüstre. Az utolsó ötven az erősségem egyébként. Egyéni csúcsot úsztam, több mint egy másodpercet javítottam. Az utolsó 25 méteren láttam csak, hogy utol lehet valamennyire érni őt. Nem gondoltam, hogy be tudom hozni első helyre, csak próbáltam minél közelebb kerülni hozzá. A spanyol ellenfelemet egyáltalán nem láttam, talán háton, hogy jön valamennyire föl. Mellen semmit nem láttam, csak Pascoe-t, aki előttem volt. Gyorson vettem csak észre a fordulónál, hogy ő is ott van. Küzdöttem, hogy előbb érjek be, nem tudtam, hogy mennyivel fogja jobban bírni nálam. Ezt most így szerettem volna leúszni, ahogy ez sikerült. Még egy száz pillangó van hátra, az egyik fő számom az is. Ott negyedik-harmadik hely lehet. Tegnap már éreztem, hogy fáradt vagyok, úgyhogy örülök, hogy nem jutottam be a 100 gyors döntőjébe, mert egész délután tudtam aludni, meg pihenni. - mondta a második ezüstérmét Tokióban megszerző Zsófi.

Pap Bianka fantasztikus, 4:29.83-as idővel paralimpiai ezüstérmes lett 400m gyorson.

"A többi számra is felszívtam magam, szimplán a 400 közelebb áll hozzám, nem vagyok egy sprinter típus, inkább az állóképességem a jobb. Erre is készültünk, nagyon sok hosszút úsztunk, gyakran hét-nyolc kilométer körül, és ezáltal ez áll közelebb hozzám. Ez az egyik fő számom volt. A kanadai volt a világcsúcstartó, a paralimpiai bajnok, a lengyel lány pedig a világbajnok, akit megvertem már az Európa-bajnokságon. Sejtettem, hogy nagy verseny lesz. Én az edzőmnek elmondtam, hogy a kanadai szerintem jót fog úszni, mondta, hogy menjek el vele, de azért okosan, hogy ha erősen kezd, nehogy behaljak. Így próbáltam inkább a lengyel lánnyal menni, és aztán a végén meg megindultam, és csak pislogtam, hogy hová tűnt. Mivel ez majdnem világcsúcs lett, így természetesen egyéni csúcs is nekem. A májusi Európa-bajnokságon úsztam 31-et, előtte két évig 39-em volt, előtte pedig évekig a 40-nel küszködtem. Így végre egy nagy átugrás volt magammal szemben is, és nagyon jólesett látni, hogy, úristen, 30 alatt van. Holnap 100 hát, ott vagyok világbajnok, Európa-bajnok. Szeretném hozni, de nem akarom elbízni magam. Így is már szerintem nagyon eredményes vagyok, és felülmúltam önmagamat, szóval már minden ajándék lesz. Utolsó nap még 200 vegyes lesz. Azon is jó vagyok, a végére hagytam az izgalmat. - nyilatkozta Bia.


Túl a tokiói paralimpia első felén: három arany, hét érem, nagy sikerek

Összesen 37 magyar parasportoló és egy guide kvalifikált az alábbi tíz sportágban a játékokra: kerekesszékes vívás, para-asztalitenisz, paratlétika, para-erőemelés, paraíjászat, parakenu, parakerékpár, parasportlövészet, paratriatlon és paraúszás.

Az érmek sorát Konkoly Zsófia nyitotta, mindjárt az első versenynapon, amikor 400 méter gyorson ezüstérmet szerzett. Nem kellett sokat várni az első aranyra sem, mivel a második napon Veres Amarilla - első magyar nőként, Szekeres Pál atlantai vívósikere után 25 évvel - nyert paralimpiai bajnoki címet kerekesszékes vívásban.

A párbajtőrözők friss bajnoka így nyilatkozott a döntő után, ahol végig dominálva verte kínai ellenfelét:

„Ez egy nagy csapatmunka volt, egyedül nem sikerült volna. Edzőm, Kovács Iván taktikáját sikerült valóra váltanom. Elképzeltük, hogy hogyan kellene ennek kinéznie, hogyan kéne őket megverni, és ez most sikerült. Nagyon büszke vagyok, hogy tökéletesen végre tudtam hajtani azt, amit előre megbeszéltünk. Másrészt pedig elkapott a flow és egyszerűen csak élveztem a vívást, és ennek a kettőnek a kombinációja volt az, amit lehetet látni."

A Magyar Paralimpiai Csapat harmadik érmét Szvitacs Alexa szerezte asztaliteniszben, aki, miután az elődöntőben sajnos 3-2 arányú vereséget szenvedett, nem került a döntőbe, így bronzérmesként végzett.

Osváth Richárd nagyszerű tőrözéssel tudta megismételni riói teljesítményét és lett újra ezüstérmes kerekesszékes tőrvívásban.

Vasárnap még inkább felgyorsultak az események. Kevesebb, mint fél óra leforgása alatt kétszer is aranyat ünnepelhettünk. Pálos Péter London után visszaült a trónra és újra paralimpiai bajnok lett egy végletekig kiélezett döntőben, ahol végül 3-2-es szettaránnyal nyert.

"Magam sem tudom, hogyan nyertem. Az egész paralimpián rosszul játszottam, de valahogy mégis összejött. Még mindig nem fogtam el, hogyan , de nagyon örülök, hogy ilyen kiélezett meccsen én voltam a jobb." – próbálta felidézni a történteket a kétszeres paralimpiai bajnok.

Egészen pontosan 26 perccel később Illés Fanni ütött be elsőként a 100 méter mell döntőjében, folyamatosan, magabiztosan vezetve és szerezte meg az aranyérmét, amely egyben a Magyar Paralimpiai Csapat történetének 150. érme.

"Nagyon boldoggá tesz, hogy én szerezhettem a 150. magyar érmet a paralimpiák történetében. Nem tudtam róla előre, de nagyon büszke vagyok rá. Hatalmas dolog, amit a parasportolók megvalósítanak életük során és örülök, hogy közéjük tartozom. Büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok." – foglalta össze érzéseit a paralimpiai, világ-, és Európa-bajnok úszó.

A hét és vasárnap itt még nem ért véget. Heroikus küzdelemben, több asszóban is hatalmas hátrányból fordítva vívta ki magának a bronzérmet a női tőrcsapat. A napot a Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Madarászné Dr. Mező Boglárka trió nyitotta, Bogit sérülése miatt menet közben Dani Gyöngyi váltotta.

A XVI. Paralimpiai Játékok második felében megkezdik szereplésüket a parasportlövők és a parakajakosok, valamint folytatják versenyeiket a paraúszók, paraatléták, a parakerékpárosok és csapatban a para-asztaliteniszezők is.

Tokióban – a vírus ellenére - a rekordnak számító 163 ország 4403 versenyzője van jelen. A magyar csapat átlagéletkora 31,7 év, a legfiatalabb versenyzőnk, a 16 éves paraúszó, Payer Kata, míg a legidősebb Zborai Gyula, az 59 esztendős para-asztaliteniszező. Eddig minden sportolónk a legjobb tízben végzett, így a világ tíz legjobb sportolója közé tartoznak a saját sportágukban. Augusztus 30 éjfélig 53 versenyszámban értek el eredményeket a mieink.

Habár az eddigi éremszám is szépen mutat, több esetben csak egy hajszál választotta el sportolónkat a még jobb eredménytől.

„Nagyon büszke vagyok a teljes csapatra, a sportolók mellett a felkészítő szakemberekre és a szervező stábra is, mindenki nagyszerű munkát végez. Több ízben is úgy éreztem, hogy „pattanhatott volna a kapufáról befelé a labda", de a sport ilyen, amit egyik nap elvesz, másnap visszaadja. Sportdiplomáciai szempontból is fontos napokon vagyunk túl, sokat haladtunk előre nemzetközi kapcsolataink építésében is." – eleveníti fel Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a játékok első hetének történéseit.

„Mindenki nagyon kedves, segítőkész, előzékeny a szervezők közül. A városon érződik, hogy élvezi, hogy itt van a paralimpia és a megfelelő óvintézkedéseknek köszönhetően biztonságban is érezzük magunkat. Mindenkit arra kérek, hogy a nyár utolsó és a tanévkezdés első napjaiban is szurkoljon a mieinknek, mert a sportolóknak szükségük van rá, hogy érezzék az otthonról érkező szeretetet." – folytatta az elnök.


Tokyo 2020 – 7. nap

PARA-ASZTALITENISZ (Tokiói Fővárosi Sportcsarnok)

A Csonka András-Zborai Gyula (8-as kategória) páros 2:0-ás arányban vereséget szenvedett a britektől és kiesett a negyeddöntőben.

"A párosban azt éreztük,hogy van keresnivalónk, de végül a jobbak nyertek. Az egyéniben már nem volt esélyem. Nagyon jól kihasználták a gyengeségeinket és ez ma elegendő volt." - foglalta össze a párosítást Andris.

PARA-ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion)

Ekler Luca (T38) negyedik helyet szerzett 100m síkfutáson a tokiói paralimpia negyedik versenynapján. Távolugrásban kétszer is világrekordot javítva (5.63m) lett paralimpiai bajnok! Luca ezzel az eredménnyel az első női magyar paralimpiai bajnok lett atlétikában.

"Elsősorban magamra figyeltem és nem a társaimra. A világrekordnak nagyon örülök, de maradt még bennem. Teljesült még egy álmom alig pár napon belül és ezért nagyon hálás vagyok!"

Szőllősi István (F20) súlylökésben idei legjobbjával, 13.59 méterrel 5. lett

PARAKERÉKPÁR (Fudzsi Nemzetközi Motorsport Versenypálya)

Ocelka Róbert (B1) és guide-ja, Nagy Gergely számára az országúti időfutam a következő kihívás,. Végül 1:00:54.97-tel a 8. legjobb időt hozták. Ugyanezen a versenyen Wermeser Zsombor (C5) 46:23.06-tal, hetedik helyen zárt.

"Percenként indították az összes kategória indulóját, amitől nagyon sűrű volt az amúgy is nehéz pálya. Sikerült tartani az eltervezett tempót és jött a papírforma jött, ezáltal boldog is vagyok. Ahogy mondtam, a versenypálya hatalmas kihívást jeletette, mert folyamatosan fel-le mentünk, nagyon technikás. Összességében elégedett vagyok a teljesítménnyel." - mondta Zsombor.

"A verseny kezdési időpontja nem volt túl ideális, jobban szeretjük a délelőtti futamokat. Figyelembe kellett vennünk, hogy csak reggelizni tudunk, ebédre már nem volt lehetőségünk, ez is kicsit nehézítette a körülményeket, hogy az energia szintűnk megmaradjon. A technikai problémák végig kísértettek minket a versenyeken. Ettől függetlenül ez egy álom beteljesülése, nagyon örülök az eddigi eredményeinknek. - nyilatkozta Róbert.

 

PARASPORTLÖVÉSZET (Aszaka Lőtér)

Világkupagyőztes Dávid Krisztina 570 körrel, második legjobb eredménnyel várta a déltől kezdődő döntőt 10 méteres légpisztolyban (P2), ahol végül 210,5-tel végezve bronzérmes lett. Gurisatti Gyula a 542 körrel a 24. helyen végzett.

"A mezőny egyre keményebb. Ugyan én is fejlődök, de jönnek a fiatalok és a nagyobb országok, csak előre lehet haladni, muszáj valami pluszt hozzátenni. Nagyon jót akartam lőni, mert azt azért tudok, de ez nem a Nyuszi-kupa, nem a Háztömb-körüli bajnokság, hanem a paralimpia. Otthon azért már kialakítottam az éremnek egy helyet a vitrinben."

PARAÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)

Konkoly Zsófia (S9) 100m gyors előfutamában 1:04.86-ot úszott, amivel a kilencedik helyen végzett.


Megvan a Magyar Paralimpiai Csapat 150. érme!

Illés Fanni paralimpiai aranya jelentette a mindenkori magyar paralimpiai éremgyűjtemény 150. darabját. A sort Dr. Fejes András 1972-ben, Heidelbergben kezdte, amikor 60 méteres kerekesszékes futásban 3. helyen ért célba.

A 100m mellen paralimpiai bajnoki címet szerző úszó így reagált a kerek számra:

"Nagyon boldoggá tesz, hogy én szerezhettem a 150. magyar érmet a paralimpiák történetében. Nem tudtam róla, de nagyon büszke vagyok rá. Hatalmas dolog, amit a parasportolók megvalósítanak életük során és örülök, hogy közéjük tartozom. Büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok."


Tokyo 2020 – 6. nap

PARA-ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion)

Rióban és Londonban is paralimpia érmet szerző Biacsi Ilona (T20) és iktestvére, Biacsi Bernadett a 400m síkfutás előfutamaival kezdik. Ilona 1:03.78-cal 10., Bernadett 1:07.35-tel 12. helyen végzett.

PARAÍJÁSZAT (Jumenosima Íjász Park)

Gáspár Tamás 4. helyen zárta az előválogatót. A negyeddöntőben a török Bahattin Hekimoglu 138-135-ös arányban jobbnak bizonyult az öt körből, körönként három nyílas rendszerből álló párharcban. Tamás így ötödik lett a paralimpián.

"A kiírás alapján volt úgy, hogy a negyedik az ötödikkel került össze, ebben nem volt meglepetés, taktikáztunk is, hogy benne legyünk az első négyben. A török a világranglista első helyezettje, nagyon tapasztalt, de már sikerült megverni korábban, úgyhogy úgy indultunk neki, hogy verhető, menni fog. Az orosz ellen fölényesen nyert, mi fej fej mellett voltunk. Váltott lövéskor harminc másodperc van arra, hogy ellőjem a nyílvesszőt, majd ő következik és neki is harminc másodperce van. Nem nekem kedvezett a széljárás. Szélkatlan van a pályán, ami azt jelenti, hogy néha befúj oda és fölemeli a nyílvesszőt, ezért is volt az, hogy a pirosba ment a nyílvessző tizenkét óránál is, meg hat óránál is. Amikor nem fújt, akkor meg ment a sárgába. Ő ezt a szelet nem mindig kapta meg, amikor megkapta, akkor ő sem lőtt tízest. Kicsit csalódott vagyok, hogy nem sikerült jobban teljesíteni."

PARAÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)

A Magyar Paralimpiai Csapat első érmét Tokióban Konkoly Zsófia (S9) szerezte 400m gyorson. Javítva a délelőtti idején, végül hatodik lett 100m háton 1:14.38-as idővel.

""Már annak is nagyon örültem, hogy bejutottam a döntőbe, ahol annyi volt a célom, hogy szerettem volna a délelőtti időeredményemen javítani, ami sikerült is, ráadásul pontszerző helyezéssel. Mindig felemelő érzés, ha egy döntőben képviselhetem a hazámat, és egyébként is nagyon szeretek itt, Tokióban versenyezni. Bevallom, a hátat azért kevésbé szeretem, talán mert nem megy annyira, legalábbis a gyorshoz és a pillangóhoz képest biztosan kevésbé vagyok jó benne. Még nem érzem annyira az én versenyszámomnak, de remélem ez változni fog a jövőben. Vár rám még a száz gyors, a kétszáz vegyes és a száz pillangó Tokióban, az első két versenyszámom után nagyon elégedett vagyok."


Tokyo 2020 – 5. nap

PARA-ASZTALITENISZ (Tokiói Fővárosi Sportcsarnok)

Pálos Péter (S11) visszahódította a trónt és újra paralimpiai bajnok lett, miután 3:2-re legyőzte az ausztrál Samuel Philip von Einemet.

"Magam sem tudom,hogyan nyertem. Az egész paralimpián rosszul játszottam, de valahogy mégis összejött. Még mindig nem fogtam el, hogyan , de nagyon örülök,hogy ilyen kiélezett meccsen én voltam a jobb."

PARAERŐEMELÉS (Tokiói Nemzetközi Fórum)

Sedric Roussel Watchou Kouokam (-88kg) 6. lett Tokióban 3 érvényes gyakorlattal, 181 kilogrammal.

"Még mindig nem hiszem el, hogy megvan! Első paralimpiámon hatodik hely úgy, hogy két hónappal ezelőtt még azt sem tudtam, indulhatok-e Tokióban. A mezőnyt jól ismerem, már sokat találkoztunk versenyeken, tudtam, hogy nekem a kubai ellenfelemnél kell jobbnak lennem. De nem izgultam, az igazi magyar nem izgul, és ahonnan én jöttem, ott nagyon keményen meg kell dolgozni mindenért. A versenyzők, akik ide kijutottak, nagyon profik, én már voltam világbajnokságon, ahol 39 versenyzőből 12. lettem, az Európa-bajnokságon, ahol második, és világkupán, de a paralimpia valami egészen más. Mikor a faluban sétálok, folyamatosan híres parasportolókkal találkozom, ami rengeteg számít nekem. Boldog vagyok, hogy most már én is közéjük tartozom, én is benne vagyok ebben a körben. Keményen kell dolgoznom tovább, a cél a 2024-es párizsi paralimpia, ahol szeretnék még jobb eredményt elérni. Tudom, nehéz lesz, de folyamatosan dolgozom, és a Magyar Paralimpiai Bizottságtól minden segítséget megkapok, nagyon köszönöm nekik! Most jön egy hét pihenő otthon, utána keményen készülök a novemberi, georgiai világbajnokságra, mert nekem minden verseny számít, ami segít kijutni Párizsba. Nincs időm pihenni."

PARATRIATLON (Odaiba Kikötőpark)

Lévay Petra (S5) indította a reggelt a Magyar Paralimpiai Csapat tagjai közül és 1:20.43-as idővel 9. lett.

"Az edzőmmel a verseny átbeszéltük, hogy az adott időjárási viszonyoknak megfelelően hogyan versenyezzek. Ezt sikerült is megvalósítani, hiszen a futásra még maradt erőm és meg tudtam előzni a japán ellenfelem. Írtó büszke vagyok és boldog, hiszen a magas páratartalom, a hőség miatt be kellett osztanom az erőm és, bár mindenki nagyon érezte a nehézségeket - ez az időeredményekből látszik is - nekem már önmagában az hatalmas örömöt okoz, hogy itt lehetek, a tokiói paralimpián."

KEREKESSZÉKES VÍVÁS (Makuhari Rendezvényközpont, B csarnok)

Női tőr csapat (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Dr. Mező Boglárka) a kerekesszékes vívó program utolsó versenynapján Georgia válogatottjával kezd 9:30-kor (2:30), majd Kína következik 11:30-tól (4:30), végül az orosz küldöttséggel zárják 13:30-kor (6:30) a kettes jelű csoport küzdelmeit. Az elődöntők 15:00-kor (8:00), a bronzmérkőzés 17:30kor (10:30), a döntő 19:30-kor (12:30) kezdődnek.

Magyarország - Georgia 45:30

Magyarország - Kína 35:45

Magyarorszég - Orosz Paralimpiai Bizottság 45:41

Elődöntő:

Magyarország - Olaszország 27-45

Bronzmérkőzés:

Magyarország - Hong Kong 45:44

A magyar női tőr csapat bronzérmes lett a paralimpián.

PARAÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)

Illés Fanni (SB4) a 100m mell előfutamából elsőként jutott tovább és a döntőben is legjobbnak bizonyult. Paralimpiai bajnok lett 1:44.41-es idővel.

"Megpróbáltam olyan nyugodt maradni, amennyire csak lehet, és arra gondolni, hogy ez csak egy edzés vagy egy országos bajnokság. A döntőre Csaba bácsi és Álmos is azt tanácsolta, hogy felejtsem el a kínaiakat, csak magamra koncentráljak, mert nem fognak jobb időt úszni annál, mint a selejtezőben. És így is lett!"

A 34 pontos női 4x100m gyorsváltó (Konkoly Zsófia, Illés Fanni, Payer Kata, Pap Bianka) a délutáni program utolsó versenyeként 5.-ként ért célba 4:38.66-tal.


Tokyo 2020 – 4. nap

PARA-ASZTALITENISZ (Tokiói Fővárosi Sportcsarnok)

Szvitacs Alexa (S8), két győzelemmel és egy vereséggel lépett tovább csoportmásodikként az elődöntőbe, ahol  hatalmas küzdelemben 2:3-as arányban alulmaradt az ausztrál Na Lei Linel szemben, így bronzérmes lett a tokiói paralimpián, Az érmeket a döntő után, augusztus 30-án osztják.

"A harmadik szettet 2-0 után gyorsan be akartam fejezni, és pont itt fordult meg a mérkőzés. Utána már nem tudtam a játékomat játszani. Rendkívül boldog vagyok a bronzérem miatt, de azért egy nagy adag hiányérzet is keletkezett bennem. Nincs mit tenni. Tanulok a hibákból és Párizsban megpróbálok még jobban szerepelni." - mondta Alexa az elődöntő után.

London paralimpiai bajnoka, Pálos Péter (S11) a francia Lucas Creange-val elődöntőzött és egy véglegtekig kiélezett mérközésen 3:2-re nyert, ezzel jutotta a döntőbe. 

"a negyedik szett után egy kicsit már feladtam, nehezen találtam fogást a stílusán, de összejött, bár magam sem tudom, hogyan. Megnyugtatott az utolsó szettben, hogy elfogadtam, bronzérmes leszek. Ez új erőt adott és sikerült behúzni. Embertelen fáradt vagyok, de holnap döntő és majd látjuk,ki a jobb." - idézte fel az elődöntőt Peti.

PARAATLÉTIKA (Olimpiai Stadion)

Atlétáink közül világ-, és Európa-bajnok a Ekler Luca (T38) kezdi meg elsőként a szereplést 100m síkfutásban. Az előfutamban a negyedik legjobb idővel (12.94) jutott a döntőben. A délelőtti idejéhez képest javítva (12.82) a negyedik helyen ért célba Luca.

"Nagyon örülök annak, hogy a délelőtti eredményemen sikerült javítanom, igaz, többet vártam magamtól, mondjuk egy érmet, de nem vagyok csalódott. Volt egy meglepetésemberünk, a kolumbiai lány, vele még sosem versenyeztünk, először futott velünk, így nem tudtuk, mire számítsunk. A német ellenfelem is nagyon jó formában volt, pedig előtte sérülésekkel bajlódott, ezért nem vártam tőle, hogy ilyen jól megy majd neki, úgyhogy ha innen nézzük, jó az a negyedik hely. És úgy vagyok vele, hogy mégiscsak a távolugrás a főszámom, arra készülünk a legtöbbet. Ez most bemelegítésnek jó volt, kifutottam magam. Persze van még mit javítani, főleg a rajtomon, ami a kezem miatt gyengébben megy, és most úgy éreztem, a befutóm is lehetett volna jobb. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, amikor először megláttam a stadiont, a fényeket majd a nevemet a kijelzőn, mellett hogy HUN, a hideg kirázott, és belegondoltam, mennyire hálás vagyok aszért, hogy itt lehetek."

PARAKERÉKPÁR (Izu Velodróm)

Ocelka Róbert (B1) és guide-ja, Nagy Gergely folytatják a paralimpia küzdelmeit, miután az első versenynapon új országos csúccsal a tizedik legjobb időt tekerték 4000 méteres üldözéses versenyben. Az 1000 méteres időfutamban, 1:12.388-cal a 9. helyen végeztek.

"Abszolút egyéni csúcsot mentünk, ezáltal nagyon elégedettek vagyunk, hiszen ez egyáltalán nem a mi számunk. A rajtot egy kicsit elrontottunk, de így is hoztuk a riói időt. Következnek az országúti számok, amik jobban fekszenek nekünk, de büszkék vagyunk a velodrómban elért teljesítményünkhöz. - mondta Nagy Gergely, a páros guide tagja.

 

KEREKESSZÉKES VÍVÁS (Makuhari Rendezvényközpont, B csarnok)

Férfi és női egyéni tőr aranyérmekért harcolnak a kerekesszékes vívó-válogatott tagjai. Krajnyák Zsuzsanna és Hajmási Éva (A-kategória), Madarászné Dr. Mező Boglárka (B) 11:00-kor (4:00) kezdenek a táblára jutásért. A nyolcaddöntőket 13:30-kor (6:30), a negyeddöntőket 14:30-kor (7:30), az elődöntőket 17:00-kor (10:00), a bronzmeccseket 18:00-kor (11:00) kezdik. Az A-kategória döntőjét 19:30-kor (12:30) indítják, míg a „bések” fél órával később jönnek.

Krajnyák Zsuzsanna - Mieko Matsumoto (JPN) 5:3

Krajnyák Zsuzsanna - Yee Yu Chui (HKG) 5:2

Krajnyák Zsuzsanna - Ionela Andreaa Mogos (ITA) 5:4

Krajnyák Zsuzsanna - Gvantsa Zadishvili (GEO) 5:3

Krajnyák Zsuzsanna - Natalia Mandryk (UKR) 5:0

Hajmási Éva - Justine Charisse NG (HKG) 5:1

Hajmási Éva - Haiyan Gu (CHN) 0:5

Hajmási Éva - Alena Evdokimova (RPC) 5:0

Hajmási Éva - Nino Tibilashvili (GEO) 5:1

Madarászné Dr. Mező Boglárka - Alesia Makrytskaya (BLR) 5:3

Madarászné Dr. Mező Boglárka - Ellen Geddes (USA) 3:5

Madarászné Dr. Mező Boglárka - Sylvi Tauber (GER) 5:2

Madarászné Dr. Mező Boglárka - Irina Mishurova (RPC) 2:5

Nyolcaddöntők:

Hajmási Éva - Charissa Justine NG (HKG) 15:10

Madarászné Dr. Mező Boglárka - Ellen Geddes (USA) 15:6

Negyeddöntők:

Krajnyák Zsuzsanna - Hajmási Éva 4:15

"Megsérültem a csoportban, az olasz lány akkorát csapott a kezemre, volt egy kisebb ájulásom. Onnantól nem is tudom, milyen állapotba kerültem. Be tudtam fejezni a csoportot, jól vívtam de gyakorlatilag mostanra már a kétszeresére dagadt az ujjam, alig mozog. Megpróbáltam, de nem bírtam, ütött egyet Évi, és egyszerűen nem bírtam fogni a pengét. Sajnálom. Nyilván nem fogom erre, de a sérülés azért befolyásolta az eredményt. Amíg jó volt a kezem, addig remekül ment, a sérülés után végig orvos volt velem. Még holnap van a csapat, nagyon bízom abban, hogy a kezem rendbejön addig."

Krajnyák Zsuzsa végül az 5. helyen végzett.

Madarászné Dr. Mező Boglárka - Jingjing Zhou (CHN) 11:15

Madarászné Dr. Mező Boglárka 5. lett a tokiói paralimpián.

"Nekem már az is bravúr volt, hogy nyolc közé kerültem, mert nem régen, néhány éve kezdtem el tőrözni. Óriási dolog, hogy itt már négybe kerülésért is vívhattam. Végülis én boldog vagyok, úgy érzem, hogy ami technikai tudást eddig magamba szívtam, azt most itt ki tudtam adni, meg tudtam csinálni az akciókat. Persze még van hova fejlődni és van mit pontosítani. A nyolcba kerülésért balkezessel vívtam, és most teljes mértékben éreztem, hogy mit kell csinálni, jól jöttek ki az akciók. A negyeddöntőben én már elengedtem magam, hogy igenis, meg lehet csinálni, úgy voltam vele, hogy szabadon vívjak, csináljam az akciókat, legyen változatos a vívásom. Úgy érzem, hogy ez összejött. Van még hova fejlődni, illetve el kell kerülni, hogy piros lapokat kapjak a beindulások miatt. Nem tudom, pontosan mennyit kaptam, de sokat sajnos. Annyira menni akartam előre, hogy mindig egy kicsit hamarabb indultam el."

Elődöntő:

Hajmási Éva - Natalia Morkvych (UKR) 12:15

Bronmérkőzés:

Hajmási Éva - Jing Rong (CHN) 14:15

Hajmási Éva tőrben 4. lett.

"Nem lehetek elégedett. Megint nyerni jöttem és ugyanott végeztem, ahol kardban, a negyedik helyen. Nem jó érzés. Nagyon összetett volt az asszó, mert a kínai lány nagyon gyors, ügyes és pontos. Minden egyben volt nálam is, én úgy érzem, hogy koncentráltan tudtam végig vívni. Vezettem, még 14-13-ra is, aztán olyan gyorsan bejött az a két tus, pedig tényleg próbáltam koncentrálni végig. Megvoltak az akciók is ..., ilyenkor nehéz mit mondani, mert a munka benne van. Az elődöntős ellenfelemmel, az ukrán lánnyal már nagyon régen vívtam, azt tudni kell, hogy nagyon gyors. Ott is megvoltak végig az akcióim, hogy mit fogok csinálni. Tényleg nem tudok erre mit mondani, mert annyira bíztam benne - mondta könnyeivel küszködve. Holnap még csapat, úgyhogy ... Én már ezek után nem tudok semmit mondani, mert eddig is mindig a legfényesebb éremben gondolkodtam, de lecsúszni mindig a dobogóról, az nagyon nehéz. Kardban is negyedik lettem, most is. Most ezt még meg kell emészteni."

 

Osváth Richárd (A) 9:00-kor (2:00) már a tábláért vív. A további körök minden esetben a hölgyek A-kategóriás kezdési időpontjai előtt 30 perccel kezdődnek.

Osváth Richárd - Matteo Betti (ITA) 3:5

Osváth Richárd -Nikita Nagev (RPC) 5:1

Osváth Richárd - Zainulabdeen Al-Madhkhoori (IRQ) 5:1

Osváth Richárd - Hakan Akkaya (TUR) 5:1

Negyeddöntő:

Osváth Richárd - Emanuele Lambertini (ITA) 15:14

Elődöntő:

Osváth Richárd -Nikita Nagev (RPC) 15:8

Döntő:

Osváth Richárd - Sun Gang (CHN) 7:15

Ricsi ezzel ezüstérmesként zárta a tőrözök viadalát.

"Nagyon gyorsak a kínaiak, más sebességen dolgoznak, mint az európaiak, nagyon dinamikusan vívnak, nem hibáznak. Nehéz ezt a ritmust felvenni, kell egy csomó idő, hogy ezt megszokjam, vagy sikerül, vagy nem. Most nem nagyon sikerült. Az olasszal szemben (a negyeddöntőben 4-10-ről fordított ellene) nem éreztem azt az ütemet, ahogy indulni fog, ahogy indul, ahogy támad, és annyira furcsa volt az elején. Aztán ott a végén muszáj volt kockáztatni, azt éreztem belülről, többet mertem vállalni, és akkor ezzel egy kicsit megzavartam. Itt, a kínai ellen ez sem működött, cseréltem már három tőrt, mindent megpróbáltam, hogy egy kicsit megtörjem a lendületét, de nem lehetett kizökkenteni. El kell ismernem, hogy tényleg jobban vívott. Öt éve ugyanez volt (a kínaival vívta Rióban az elődöntőt, és akkor nyert ellene), de egy picivel többet hibázott, és akkor én azt ki tudtam használni, olyan napom volt. A másik az, hogy, Rióban kardban nyertem egy ezüstérmet, utána jött a tőr, az adott egy lendületet, hogy lazábban lehet vívni, már van érem. Most a kard egyéniben nem volt érmem, kikaptam a négybe jutásásért és ezen azért az elmúlt napokban egy kicsit agyaltam. Megnyomja az ember lelkét a teher, hogy ha nem vívott úgy, ahogy kell és van még egy versenyszám, ahol muszáj teljesíteni, nem szabad hibázni. Mert éremért jöttem, ez volt a vágyam. Alapvetően, inkább elégedett vagyok. Ha reggel valaki azt mondja, hogy ezüstérmes leszek, azt mondtam volna szuper, a legjobb eredmény. Annyira nehéz verseny ez, tényleg más, mint egy Európa-bajnokság, világbajnokság, világkupa. Sűrű a mezőny, mindenki többet edz, mindenki jobban készül erre a versenyre, és mindenki nagyon akar nyerni. Itt tényleg nem lehet hibázni."

PARAÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)

Iván Bence (SB6) rögtön a második futamban szerepelt 100m mellen 13. helyen végzett 1:2854-es idővel.

"Azt beszéltük meg reggel az edzőmmel, hogy megpróbálok az egyéni csúcsom közelében úszni, ami úgy érzem sikerült, egy másodpercen belül kerültem hozzá képest. Ilyenkor ez jó idő, talán életemben nem úsztam kora reggel 1:28 körül, úgyhogy nagyon örülök neki. A célunk az volt a paralimpián, hogy reggel ússzak két jót, élvezzem, hogy itt lehetek, komolyabb célokat még nem tűztünk ki, hiszen ez az első paralimpiám. A kétszáz vegyesre egyébként jobban készültünk, ott egy hajszál kellett volna a döntőbe jutáshoz, de összességében nem lehetek csalódott, hiszen itt lehettem, ami már önmagában nagy dolog. Elégedett vagyok, többet már nem úszom most Tokióban, 31-én megyek haza."

A következő számban is lesz magyar paraúszó. Száraz Evelin (SB6) ugyancsak 100m mellen 1:42.02-vel, a 6. legjobb idővel jutott döntőbe. 

Száraz Evelin, a 100 mell selejtezője után: Nagyon fájt a vége, de örülök, hogy hetedik idővel bejutottam a döntőbe, így van esélyem még egyet úszni, és talán javítani a mostani időmön. Ebben a versenyszámban végül is idén Európa-bajnok voltam, úgyhogy reális célkitűzés volt a továbbjutás. Mindent beleadok, és ami jön, az jön, a döntőben már bármi megtörténhet. Igaz, az új kategóriámban már nem lehetnek érmes elvárásaim, az is szép, hogy a főszámomban döntőt úszhatok. Utána jön néhány nap pihenő, majd a négyszáz gyors és a száz hát, ami mindkettő élményúszás lesz. Igaz, nekem már ez is az!

Pap Bianka (S10) 100m gyorson a májusi Eb-n aranyat szerzett. Bia az előfutamban a második legjobb idővel (1:01.46) jutott a délutáni döntőbe.

Pap Bianka, a 100m gyors selejtezője után: "A cél most is a döntőbe jutás volt, már csak azért is, mert két éve a világbajnokságon ez nem sikerült. Most nem akartam ezt megkockáztatni, nagyon örülök, hogy a második legjobb időt úsztam, de ez nem jelent semmit, mert nagyon jó úszókkal versenyzem. Nem számítottam arra, hogy a kanadai lány világcsúcsot úszik már a selejtezőben, mert ötvenen nem úszott olyan jól, de mivel ő volt a korábbi világcsúcstartó is, ez mindig benne van. Most szerintem nagyon felszívta magát, ezt versenyszámot meg szeretné nyerni, és szerintem nem is fog ebbe beleszólni senki, de azért vannak még ott kiadó helyek, amire sokan pályázunk. Egy érem persze nagyon jó lenne, de száz gyors, itt nincs papírforma, századok fognak dönteni. Én azért jöttem, hogy magamat legyőzzem, már annak örülnék, ha a legjobbamat meg tudnám úszni, és ha ez az ötödik vagy a hatodik helyre elég, akkor sem leszek elégedetlen. Ez jó előjel lenne a főszámaimra nézve."

Száraz Evelin (SB6) a 100m mell döntőjében 1:41.19-et úszva 6. lett.

Pap Bianka 100m gyorson egy hajszállal lemaradva dobogóról, 4. lett 1:00.80-nal.

"Ha egy picit hosszabb a medence még az ezüst is meglehetett volna, de nem vagyok egyáltalán csalódott, mert javítottam az egyéni csúcsomon és ez volt az elsődleges célunk 100 méter gyorson. Mostmár jöhetnek az erősebb számaim."


Tokyo 2020 – 3. nap

PARA-ASZTALITENISZ (Tokiói Fővárosi Sportcsarnok)

A kínai Guiyan Xiong a brazil Danielle Rauen elleni 3:0-ás győzelmével Szvitacs Alexa (S9) másodikként továbbjutott csoportjából az elődöntőbe, így már biztos érmesként várhatja a következő összecsapást., az ausztrál Li Na Leivel.

Arlóy Zsófia (S8) az első meccsen alulmaradt francia ellenfelével szemben, Frederique van Hoof elleni 3:0-ra megnyert meccsével továbbjutott a negyeddöntőbe, ahol 1:3-ra kikapott a norvég Aida Dahlentől, így az 5. lett.

Major Endre (S1) 16:40-től (9:40) a negyeddöntőben a dél-koreai Nam Ki Wontól kapott ki 0:3-ra és fejezte a paralimpiát az 5. helyen.

Pálos Péterért (S11) 20:40-től (13:40) izgulhattunk a negyeddöntőben a japán Takashi Asano ellen, aki végül nagyon kiélezett csatában 3:2-re vert, ezzel pedig bejutott az elődöntőbe és már biztos érmesnek mondhatja magát. Az elődöntő 13:00-tól (6:00) indul a francia Lucas Creange-val.

"Nem ismertem a srácot, tudtam, hogy szervái nem fognak feküdni. El is ment 0:2-re, de igaza lett az edzőmnek, hogy az újonc japán elremegi a végét. Ez most sikerült megnyerni, de egyetlen poént sem tudnék feleleveníteni."

Csonka András (S8) a nyolcaddöntőben a francia Thomas Bouvais ellen 1:3-as vereséget szenvedett és a 9. helyen végzett.

PARAÍJÁSZAT (Jumenosima Íjász Park)

Világranglista 2. helyezett, Gáspár Tamás (W1) a rangsoroló versenyen 4. lett. A negyeddöntőt augusztus 30-án, 18:38-kor (11:38) rendezik.

"Az első félidőben hoztam, amit elterveztünk, a második félidőben hátráltatott egy-két körülmény. Sikerült az első négyben végezni, ami a cél volt. Edzünk, készülünk a döntőnapra, nagyon pozitív vagyok."

PARAKERÉKPÁR (Izu Velodróm)

Wermeser Zsombor (C5) az előző versenynapon 1000 méteren 20. lett. Pénteken a 4000 méteres, üldözéses verseny időfutamában 4:35.606-ot tekert és lett 7., pontszerző.

"Ezt az időt vártuk ,ráadásul 16 másodperccel javítottam az egyéni csúcsomon. Sokat sikerült javulni az elmúlt években, amiért nagyon hálás vagyok a körülöttem lévőknek. Jöhet az országút, az már jobban testhez áll, a mezőnyversenyt nagyon várom, ott bármi történhet." - mondta Zsombi a velodrome futamai után.

KEREKESSZÉKES VÍVÁS (Makuhari Rendezvényközpont, B csarnok)

A női párbajtőr csapat küzdelmeivel folytatódik a verseny. A mieink a Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla összeállítással indulnak. Az első körben 9:30-tól (2:30) Kínával, a másodikban  11:30-tól (4:30) USA-val, majd a harmadikban 13:30-kor (6:30) Ukrajnával vívnak a mieink. Az elődöntők/5-6. helyezés asszói 15:00-kor (8:00), a bronzmeccs 17:30-kor mérkőzései (10:30), és a döntő párharcai 19:30-kor (12:30) kezdődnek.

Magyarország - Kína 37:45

Magyarország - USA 45:13

Magyarország -  Ukrajna 38:45

Ezzel ötödikek lettünk.


Tokyo 2020 – 2. nap

PARA-ASZTALITENISZ (Tokiói Fővárosi Sportcsarnok)

Rió paralimpiai ezüstérmese, Csonka András (S8)  ukrán Maksym Nikolenkótól 2:3 arányban vereségett szenvedett. A Costa Rica-i Steven Roman Chinchillát könnyedén, 3:0-ra verte, bejutott a nyolcaddöntőbe.

"Amellett, hogy az ukrán ellenfelemnek ez volt a második mérkőzése, míg nekem az első, meg kellett szoknom az ütőborítását is, ezért az első két játszmában még kerestem a játékomat. Hozzá kellett szoknom a körülményekhez, de szerencsére vissza tudtam jönni a meccsbe. Kétszettes hátránynál arra figyeltem, hogy jól fogadjam a szerváit és betartsam azt a taktikát, amit az edzőmmel megbeszéltünk. Próbáltam magam felpörgetni, de közben arra is figyelnem kellett, nehogy túlpörgessem magam, mert a korrábi versenyeimen sajnos erre is volt példa. Próbáltam megtalálni az egyensúlyt és a stabilitást. Az eredmény reális, ő a negyedik a ranglistán, én a nyolcadik, de ha a következő ellenfelemet legyőzöm, meglesz a továbbjutás. - mondta Andris az első meccse után.

Major Endre (S1) a keddi győzelme után az olasz Andrea Borgatót is legyőzte (3:1), így csoportelső lett és bejutott a negyeddöntőbe.

Londonban paralimpiai bajnoki címet szerző Pálos Péter (S11) a japán Kato Koya ellen (3:1) megszerezte második győzelmét és a csoport élén végzett, bejutott a negyeddöntőbe.

Zborai Gyula 0:3-as vereségével a thai Phisit Angohonphathanasiritől, nem jutott tovább a csoportjából.

Szvitacs Alexa (S9) debütálásakor legyőzte a brazil Rauennelt 3:1-re, majd a kínai Xiongtól 0:3-as vereséget szenvedett. Az utolsó csoportmeccsén  az eddig két vereséget szenvedő, török Neslihan Kavast könnyedén, 3:0-ra győzte le, továbbjutása és ezáltal biztos érme a holnap reggeli összecsapástól függ Xiong és Rauen között. Körbeverés és jobb szettarány esetén a brazil még előzhet.

PARAKERÉKPÁR (Izu Velodróm)

Wermeser Zsombor (C5) élete első paralimpiáján 1000 méteres időfutamon 20. helyen zárt 1:11.601-gyel.

"Új egyéni rekordot mentem, ami nem meglepő, mert hihetetlenül gyors ez a pálya, nem véletlenül született már annyi világrekord. Számomra a mai verseny inkább az átmozgatásról, tapasztalatszerzésről szólt, és sikerült is mindent végrehajtanunk, amit elterveztünk. Nagyon várom a holnapot és majd az országúti küzdelmek, azok jobban fekszenek." - mondta Zsombi.

PARAÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)

A májusi Eb-n, 200m vegyesen bronzérmet szerző Iván Bence (S6) kezdte a versenyzést ebben a számban és 2:52.46-al éppen nem jutott a döntőbe, 9. helyen zárt.

Illés Fanni és Száraz Evelin (S6) is megkezdték a paralimpiát elsőként 200m vegyesen. Evelin 3:17.82-t, míg Fanni 3:28.26 úszott, és végeztek a 10., illetve a 12. helyen.

Pap Bianka (S9) 100m mellen mutatkozott be, ebben a számban a funchali Eb-n ezüstérmes lett. Az előfutamban 1:23.45-t úszott és döntőbe jutott a hetedik legjobb idővel. A döntőben 1:22.00-t úszva ugyancsak hetedik lett.

"Elvárásom nem volt, hiszen ez a száz méter mell nekem csak kiegészítő és bemelegítő versenyszám. Teljesen elégedett vagyok, hiszen a célom a döntőbe jutás volt, a hetedik hely pedig ajándék. A selejtezőben nem lepett meg senki, nagyjából olyan időkre számítottunk, mint amilyenek születtek. Én csak szerettem volna egy jót úszni és gyakorolni, mert nekem a mell elsősorban a vegyes miatt kell, ahol ott lesz két világcsúcstartó is, úgyhogy tartanom kell magam. Most egy napot pihenek, de utána jön a száz gyors és a váltó, majd az utolsó három nap a főszámaim, sorrendben a négyszáz gyors, a száz hát és a kétszáz vegyes. Mindháromban jó lenne egy érmet elcsípni, a mostani hetedik hely pedig jó jel, mert száz mellen majdnem megúsztam az egyéni csúcsomat úgy, hogy nem erre készültem."

 

KEREKESSZÉKES VÍVÁS (Makuhari Rendezvényközpont, B csarnok)

Férfi párbajtőr, B-kategóriában Tarjányi István tábla asszóiért 9 (2:00) órától  szurkolhatunk. A nyolcaddöntők 13:40-től (6:40), a negyeddöntők 14:40-től (7:40), az elődöntők 17:00-tól (10:00), a bronzmérkőzés 18:00-tól (11:00), a döntő pedig 19:30-tól kezdődnek.

Tarjányi István - Andrei Pranevich (BLR) 1:5

Tarjányi István - Jovane Guissone (BRA) 2:5

Tarjányi István - Oleg Naumenko (UKR) 5:4

Tarjányi István - Hu Daoliang (CHN) 3:5

Tarjány