Menüpontok

Bemutatták a Magyar Paralimpiai Csapat egyedi forma- és sportruházatát

Bemutatták a Magyar Paralimpiai Csapat egyedi forma- és sportruházatát. A Várkert Bazárban rendezett divatbemutatón láthatták először a Magyar Paralimpiai Csapat riói formaruháját, melyet az augusztus 28-án, a Nemzeti Színházban rendezett eskütételen, a szeptember 7-i riói paralimpiai megnyitó- és a szeptember 18-i záróünnepségen viselnek majd a sportolók. Bemutatták a 39 fős csapat egyedi sportruházatát is. A Magyar Paralimpiai Bizottság közgyűlése egyhangúan fogadta el a Magyar Paralimpiai Csapat összeállítását.
A július 15-én kora délután megrendezett közgyűlésén a Magyar Paralimpiai Bizottság egyhangúan elfogadta az elnökség előterjesztését a Rióba utazó Magyar Paralimpiai Csapat összeállításáról. A 39 sportoló közül tízen úszásban, hatan asztaliteniszben, öten-öten kerekesszékes vívásban és atlétikában, négyen parakajakban, ketten-ketten lövészetben, cselgáncsban és erőemelésben versenyeznek, egy–egy sportoló pedig evezésben, kerékpárban és kerekesszékes teniszben indul.
A 39 fős csapat létszáma 20 %-al haladja meg a négy évvel ezelőtti, londoni kvótaszámot. A csapatot a sportolók mellett edzők, orvosi stáb, csapatiroda és személyi kísérők alkotják, összesen 64 fős delegáció utazik Brazíliába. A csapatvezető az MPB sportigazgatója, dr. Tatár András lesz.
A Magyar Paralimpiai Csapat eskütételére augusztus 28-án, a Nemzeti Színházban kerül sor, a csapat zászlaját a hetedik paralimpiájára készülő paralimpiai bajnok, Ráczkó Gitta úszó viszi majd.
A közgyűlést és a csapatgyűlést követően a Várkert Bazárban került sor a csapat hivatalos forma- és sportruházatának bemutatójára. A formaruházatot pályázaton választották ki, a zsűri tagjai Epres Panni, Borókai Fanni a Design Terminál projektvezetője és Pálfi Judit paralimpiai ezüstérmes vívó voltak. A formaruházatot a Celeni készítette el, a tervező Cselényi Eszter kék-barna-fehér színű kollekciója a hagyományos magyar motívumokat és modern szabásmintát ötvöz. A tervező ügyelt arra, hogy a mozgássérült, kerekekesszékes sportolók speciális igényeit figyelembe vegye, zipzárakkal, egyedi szabásformákkal, a kerekesszék által nem bepiszkítható anyagokkal készítette el a ruhákat.
A sportruházatot a magyar tulajdonú és magyar tervezőkkel dolgozó Tisza sportruházati vállalat készítette, egyedi, piros-fehér-zöld színű gálakollekcióval, fehér, piros és szürke színű kiegészítő termékekkel. A sportruhákon a Magyarország felirat szerepel a nemzeti címer és a Magyar Paralimpiai Csapat logója mellett.
A ruhabemutatón a paralimpiai csapat 12 sportolója mellett Gubik Ági, Eke Angéla, Nyáry Dia, Feke Pál és Nagy Sándor színészek, énekesek illetve Hajnóczy Soma bűvész világbajnok viselte a kollekciókat. A bemutatón fellépett az InFusion trió, Hajnóczy Soma és Halasi Márk cirkuszművész. 
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a bemutatón elhangzott köszöntőjében arról beszélt, hogy „a magyar parasportolók képviselik mindannyiunk jobbik énjét. Azt a jobbik ént, amelyik mindannyiunkban megvan, amelyik szolidáris, önfeláldozó, önzetlen és derűs. (…) A parasportolók nem sajnálatot akarnak. Nem kérnek túlzó, bizalmaskodó segítséget sem. Egyenlőséget, azonos esélyeket és azonos megítélést kérnek. Ezért került a Magyar Paralimpiai Csapat logójába az E betű, az egyenlőség, és az esély szavak kezdőbetűje. Magyarország és minden magyar büszke lesz 39 paralimpikonjára!”
Magyar Paralimpiai Bizottság Budapest, 2016. július 15.

Facebook