Menüpontok

A harmadik nap eredményei és képei a riói paralimpiáról.

Az S10-es sérültségi kategóriában versenyző Pap Bianka ezüstérmet szerzett 100 méteres hátúszásban a riói paralimpia szombati versenynapján.

    A délelőtti előfutamokból a második legjobb időeredménnyel került be az esti döntőbe, ahol remekül versenyzett, 1:07.95 perccel csapott a célba, és csak az új-zélandi Sophie Pascoe volt gyorsabb nála (1:07.04 p).
    Pap Bianka a magyar küldöttség második érmét nyerte Rióban.

Az S11-es kategóriában címvédő Pálos Péter, valamint Csonka András (S8) és a kerekesszékes Major Endre (S1) is bejutott a legjobb négy közé szombaton a riói paralimpia asztalitenisz tornáján.

    Pálos az ukrán Andrij Navrocki ellen nyert 17 perc alatt úgy, hogy ellenfele a három szett alatt mindössze 18 pontot tudott gyűjteni. Vasárnap a döntőbe jutásért a belga Florian van Ackerrel játszik majd London bajnoka. A meccs magyar idő szerint 17.30-kor kezdődik.
    A meglepetésember Major óriási csatát vívott a dél-koreai Li Csang Hóval, 45 percig tartott a mérkőzésük. Az első szettet a rivális nyerte, majd Major fordított, de az ázsiai játékos 2-2-re egyenlített. A döntő játszma is szoros volt, de a magyar játékos remekül összpontosított, így ő is készülhet a vasárnapi elődöntőre. Az ellenfele - ugyancsak magyar idő szerint 17.30-tól - a brit Rob Davies lesz.
    Csonka 18.30-tól léphet asztalhoz a kínai Je Csao-csun ellen, miután szombaton a legjobb nyolc között magabiztosan múlta felül a brit Aaron McKibbint. A magyar játékos 3-0-ra győzött.

Az S5-ös sérültségi kategóriában versenyző Kézdi Réka negyedik helyen végzett 50 méteres pillangóúszásban a riói paralimpia szombati versenynapján.

    A Vasas 30 éves sportolójának ez az úszásnem a specialitása, ráadásul a sprint táv a legerősebb száma, ebben négy éve, Londonban hetedik lett, az idei madeirai Eb-n pedig bronzérmet szerzett.
    Kézdi a délelőtti előfutamokból a második legjobb idővel került az esti döntőbe, és ott is remekül teljesített, de az érem nem jött össze, nyolc századmásodperccel lemaradt róla.
    "Az olasz konkrétan lenyúlta előlem az érmet - mondta viccelődve a magyar úszó. - Szerintem délelőtt még sok volt az altatás, sokan nem úszták ki magukat, most sokkal jobb időt teljesítettek. Én előzetesen a második-ötödik hely bármelyikével kiegyeztem volna, és szerettem volna 46 másodperc alatt úszni, mindkettő összejött, így nem vagyok elégedetlen."  
    A szám másik magyarja, a hetedik paralimpiáján szereplő Engelhardt Katalin nem jutott be a fináléba, a tizedik helyen zárt.

Szabó Nikolett ötödik lett a cselgáncsozók 70 kilós súlycsoportjában a riói paralimpia szombati versenynapján.

    A negyedik paralimpiáján szereplő, 37 éves, látássérült magyar versenyző - aki korábban kétszer volt harmadik (2004, 2012) - éremért érkezett Brazíliába is, de ez végül nem jött össze.
    Egy-egy győzelem és vereség után a bronzmérkőzésen az üzbég Gulrug Rahimova volt az ellenfele. Mindkét sportoló igencsak passzívan kezdett, mégis a magyart intették meg, majd az akciómentes meccsen még egy figyelmeztetést kapott, így a riválisé lett a bronz, ő pedig az ötödik helyen végzett.
    "Bosszantó így kikapni, de már az is csoda, hogy egyáltalán itt lehettem" - mondta Szabó Nikolett arra utalva, hogy tavaly ősszel porckorongsérve alakult ki, és több hónap kimaradt a felkészüléséből.
    Közben a Riocentro 3-as Pavilonban, az asztalitenisz versenyen az S8-as kategóriában szereplő Csonka András és Zborai Gyula közül előbbi nyert, utóbbi pedig kikapott a nyolcaddöntőben. Csonka a lengyel Marcin Skrzynecki ellen nyert 3-2-re, míg Zborai a svéd Emil Anderssonnal szemben maradt alul 3-1-re.

Boronkay Péter a kilencedik helyen ért célba a férfi triatlonosok PT4-es kategóriájának szombati versenyében a riói paralimpián. A sportág most debütált a parasportolók legnagyobb viadalán.

    A 35 éves kecskeméti triatlonosnak az volt a célja, hogy a kvalifikációs helyénél, a 11.-nél előrébb lépjen a versenyben, amely során 750 méter úszott, 20 kilométert kerékpározott és 5 kilométert futott a 11 induló.
    A kulisszákra és körülményekre nem lehetett panasz, a viadalt a Copacabana Erőd tövében, a világhírű strandon bonyolították le, a rajtnál a levegő hőmérséklete 25, míg a vízé 21,2 Celsius fokos volt.
    Az óceánból a brit George Peasgood jött ki először, a kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Boronkay 2:33 perces hátránnyal, a nyolcadik helyen követte. A kerékpározás első körében aztán a magyart technikai probléma hátráltatta - leesett a lánca -, így visszaesett a tizedik helyre. A verseny hátralévő részében japán riválisával vívott nagy versenyt, akivel gyakorlatilag együtt kezdte meg a futást. Az utolsó szakasz első köre után mintegy 100 méteres előnyre tett szert a magyar triatlonos, s ezt a végéig növelni is tudta, ráadásul az utolsó métereken a brit David Hillt is utolérte, így 1:08:38 órás idővel kilencedikként haladt át a célvonalon. A győzelem a német Martin Schulzé lett 1:02:37 órával.
    "Maximálisan elégedett vagyok, bár kicsit fáj a szívem. Majdnem feladtam a versenyt, mert a kerékpározás első körében leesett a láncom, és mivel a szabályok szerint külső segítséget nem lehet igénybe venni, másfél kézzel pedig nem egyszerű felrakni egy láncot, egy-másfél percet elbuktam ezen a dolgon - nyilatkozott a befutót követően az MTI-nek a csonka bal karral született magyar versenyző. - Így nem sikerült a pontszerzés, de elmondhatom, hogy maximálisan kihajtottam magam. Az utolsó körben az utolsó helyen tekertem, akkor mondhattam volna, hogy jó nekem ez a 11. hely, de nem adtam fel. Tudtam, hogy a japánnál jobban futok, és a befutó előtt nem sokkal, az utolsó 30 méteren a britet is sikerült megelőznöm."
    Hozzátette: az első tízben akart végezni, ez sikerült, s ha nincs a technikai probléma, még a pontszerzés is összejöhetett volna.
    Boronkay kiemelte, hogy a hangulat nagyszerű volt a versenyen, a part mentén hatalmas tömeg buzdította őket.
    "Bár a piros-fehér-zöld mezemre sokan bekiabálták, hogy go Italy, hajrá Olaszország, én ezt magamra vettem" - mondta mosolyogva.
    Ami a délelőtt szerepelt többi magyart illeti: az erőemelő Mezei Katalin (50 kg) 52 kilós teljesítménnyel a kategória kilencfős mezőnyének kilencedik helyén végzett, az úszóknál Kézdi Réka (S5) a második legjobb idővel (46.13 mp) jutott az esti döntőbe 50 méter pillangón - a szám másik magyarja, a hetedik paralimpiáján szereplő Engelhardt Katalin 52.60-nal tizedik lett -, Pap Bianka (S10) pedig 100 méter háton lett az előfutamok összesítésében második (1:09.15 p), így Kézdihez hasonlóan készülhet a fináléra.
    A cselgáncsozók 70 kilós súlycsoportjában érdekelt Szabó Nikolett, aki ötödik paralimpiáján dzsúdózik, és korábban kétszer volt bronzérmes (2004, 2012), első meccsén ipponnal verte horvát riválisát, az elődöntőben azonban kikapott a brazil Alana Martins Maldonadótól, így a délutáni programban ismét a bronzéremért küzdhet. A magyar látássérült versenyző ellenfele az üzbég Gulrug Rahimova lesz.
    Az asztaliteniszezőknél Berecki Dezső (S9) második csoportmeccsét is elvesztette - 3-0-ra kapott ki az amerikai Tahl Leibovitz-tól -, így búcsúzott, és kikapott az első fordulóban bravúrgyőzelmet arató, kerekesszékes Major Endre (S1) is - ugyancsak 3-0-ra egy dél-koreai játékostól -, de ő ezzel együtt továbbjutott a kieséses szakaszba.
    Az evezős Lőrincz Krisztina (AS) az egypár reményfutamában szállt vízre szombaton, ötödik lett, így vasárnap a B döntőben fejezi majd be a versenyzést.