Menüpontok

Megvan a Magyar Paralimpiai Csapat első aranyérme! A 9. napon 1 arany, két ezüst és egy bronzérmet nyertek a magyar sportolók

Rio de Janeiro, 2016. szeptember 17., szombat (MTI) -  A Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva összeállítású válogatott ezüstérmet szerzett a kerekesszékes vívók tőr csapatversenyében a riói paralimpia pénteki napján. A döntőben Kínától kaptak ki a magyarok 45-28-ra.

    Az együttes első csoportmeccsén magabiztosan, 45-23-ra verte a fehéroroszokat, majd a folytatásban 45-34-re kikapott a favorit kínaiaktól, s az elődöntőben - akárcsak csütörtökön, a párbajtőr versenyben - a hongkongiakkal találkozott, akiket nagy izgalmak után 41-40-re legyőzött.
    A finálé egyoldalú küzdelmet hozott, az ázsiai rivális végig vezetve nyert.
    A női tőrcsapat a magyar küldöttség 18. érmét nyerte Rióban, egy arany, nyolc ezüst és kilenc bronz az eddigi mérleg.

Lódi Renáta, az MTI különtudósítója jelenti:
    Rio de Janeiro, 2016. szeptember 17., szombat (MTI) - Vereczkei Zsolt bronzérmet nyert az S5-ös sérültségi kategória 50 méteres hátúszó számában a riói paralimpia pénteki versenynapján.

    A pályafutása hetedik paralimpiáján szereplő, 38 éves bajai sportoló a délelőtti előfutamból a negyedik helyen került be a fináléba, ahol aztán remekül versenyzett, s harmadikként ért a célba.
    Vereczkei - aki a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntése alapján kapott kvótát a mostani versenyre - eddig minden paralimpiáján szerzett érmet, köztük három aranyat.
    Az övé a magyar küldöttség 17. dobogós helye Rióban, egy arany, hét ezüst és kilenc bronz az eddigi mérleg.
    Vereczkei Zsoltnak fejlődési rendellenesség miatt mindkét alkarja hiányzik, s már az 1992-es, barcelonai paralimpián is indult, ahol 50 méter háton aranyérmet nyert. Atlantában (1996) és Sydneyben (2000) is megvédte címét, majd Athénban (2004), Pekingben (2008) és Londonban (2012) egy-egy bronzéremmel gazdagította éremgyűjteményét. A sikersorozat most, Rióban sem szakadt meg.
      Eredmény:
    úszás:
    férfi 50 m hát (S5), paralimpiai bajnok:
    ----------------------------------------
 Daniel Dias (Brazília) 35.40 mp
2. Andrew Mullen (Nagy-Britannia) 37.94
3. VERECZKEI ZSOLT 38.92

Rio de Janeiro, 2016. szeptember 16., péntek (MTI) - A kilencedik versenynapon megszületett a magyar küldöttség első aranyérme a riói paralimpián: Tóth Tamás pénteken elsőként csapott a célba az S9-es sérültségi kategória 100 méteres hátúszó számának döntőjében.

    A négy éve, Londonban két ezüstérmet nyert Tóth Rióban eddig egy bronznál tartott, azt hétfőn nyerte 100 gyorson.
    A délelőtti előfutamból a negyedik idővel jutott be az esti döntőbe, ahol 50 méternél ötödikként fordult, de aztán csapásról csapásra jött fel, és a cél előtt 15 méterrel már az élen volt. Bár a kínai Liu Hsziao-ping és az ausztrál Brenden Hall is szorongatta, remek hajrájával végül mindenkit maga mögé utasított, és elsőként ért a falhoz.
    "A korábbi versenyeimen mindig erősen kezdtem, és azok nem is sikerültek úgy, ahogy szerettem volna. Most miközben vártam, hogy a medencéhez szólítsanak, arra gondoltam, hogy ezt most elkezdem lassan, és vagy még jobban +belehalok+ és nyolcadik leszek, vagy fogom bírni a végét. Szerencsére az utóbbi történt - elemezte versenyét a Vasas Totó becenévre hallgató úszója, aki végtaghiánnyal született, a jobb kézfeje nem fejlődött ki. - Közben fogalmam sem volt, hogy hányadik helyen haladok, de hetvennél azért éreztem, hogy jó vagyok, mert nem fájt semmim. Miután beérkeztem, háromszor is meg kellett néznem a táblát, hogy biztosan én vagyok-e az első. Nagyon boldog vagyok!"
    Rio első magyar paralimpiai bajnoka felidézte, hogy régebben, 15-16 éves korában hátúszó volt, de aztán váltott a gyorsra, és ezzel az úszásnemmel nem igazán foglalkozott.
    "Azért el-elindulgattam versenyeken, most pedig nagyon kijött a lépés" - mondta, hozzátéve: nem gondolta volna, hogy éppen ebben a számban győz majd.
    "Reggel, az előfutamban nagyon elfáradtam, úgy jöttem a döntőre, hogy ha a negyedik helyet megtartom, akkor már elégedett leszek. Ahhoz képest kicsit jobban sikerült" - fogalmazott az MTI kérdésére.
    A rajt előtt Tóth Tamás azt mondta, egyelőre nem túl kellemes számára a riói klíma, a meleg, fülledt idő.
    "Ma viszont kicsit lehűlt a levegő, én ezt szeretem, mert melegben nem a legjobb a légzésem, úgyhogy úgy néz ki, ma minden nekem kedvezett" - zárta nyilatkozatát.
    A 24 éves Tóth Tamás a magyar küldöttség 16. érmét gyűjtötte be, az ő aranyérme mellett hét ezüst és nyolc bronz a mérleg.
        
    Eredmény:
    úszás:
    férfi 100 m hát (S9), paralimpiai bajnok:
    -----------------------------------------
 TÓTH TAMÁS 1:04.30 p
2. Liu Hsziao-ping (Kína) 1:04.46
3. Brenden Hall (Ausztrália) 1:04.67

  Rio de Janeiro, 2016. szeptember 16. Az ezüstérmes Biacsi Ilona (b) és testvére, Biacsi Bernadett a riói paralimpia 1500 méteres futás versenyszám T20 kategória döntője után az Olimpiai Stadionban 2016. szeptember 16-án.

slr \ gry