Menüpontok

Dávid Krisztina: A legjelentősebb probléma, hogy a versenyeinkhez igazítjuk az edzéseimet, és jelenleg nem igazán tudni mire készülök

Dávid Krisztina kezdetben hobbiként tekintett a sportlövészetre, még ő maga se gondolta volna, hogy 2018-ban Európa-bajnoki címet ünnepelhet. A vírus által nyújtott viszontagságos időszak keresztülhúzta számításait, de elmondása szerint sikerült a legjobbat kihoznia ebből a helyzetből. 

Milyen elképzelésekkel indultál neki ennek az évnek?
Egyetem utolsó félévére készültem, államvizsgára. Emellett pedig a sportra is koncentráltam, elvégeztem mindennapi edzéseimet és készültem a paralimpiára. Azt megelőzően lett volna egy-két nemzetközi versenyem, amik jó alapot adtak volna Tokió előtt. Minden zökkenőmentesen ment egészen a járvány kirobbanásáig. Éppen egy világkupára készültünk, amit az Egyesült Arab Emirátusokban rendeztek volna, de egy héttel az indulás előtt ezt visszamondták. Azon a ponton kezdtem el érezni, hogy probléma van. Folyamatosan mondták le a nemzetközi megmérettetéseinket. Az idő múlásával már sejtettem, nem lesz idén a japán fővárosban paralimpia.

Milyen gondolatok voltak benned a paralimpia elhalasztásával kapcsolatban?
A hivatalos bejelentést követően megnyugodtam, mert nem eltörölték a versenyt, hanem plusz egy évet kaptunk felkészülni. A törlés szó hallatán nekem mindig Los Angeles (1984), és Moszkva (1980) jut eszembe. Ez a két olimpiai helyszín, valamint időpont nagyon tragikus a sporttörténelem számára. Szerencsére nem kell átélni hasonlót, pozitívan tekintünk előre. Kicsit jobb helyzetben vagyok, mert a lövészetben annyira nagy jelentősége nincs az életkornak. Rengeteg versenyzőtársam van, akik 50 évesek elmúltak, de még mindig helytállnak nemzetközi szinten. Illetve a sport mellett sikerült csak az államvizsgámra koncentrálni, majd felkészültem a mester felvételimre. Mivel a napokban érkezett meg az eredmény így elárulhatom, hogy sikeresen felvettek és folytathatom a tanulmányaimat. Ebben nagy segítségemre volt a BOM Alapítvány, akiknél 3 évig ösztöndíjas voltam az egyetemi alapképzés alatt. Kerekesszékes létemre szeretek több lábon állni, így nem csak egy dologra kell fókuszálnom.

Hogyan sikerült megoldani az edzéseidet a vírus alatt?
Abból a szempontból nagyon jól jártam, hogy tudtam a lőteret használni. Gyakorlatilag két hét szünetet kellett tartanom a koronavírus miatt, utána tudtam tovább készülni. A Budapest Honvéd Sportegyesület pályája, valamint a Fehér úti Nemzeti Lőtér a válogatott sportolók előtt nyitva állt, és megfelelő egészségügyi előírások mellett tudtam edzeni. Sajnos az úszásról kellett lemondanom, pedig oda minden héten jártam, illetve az erőnléti munkámat nem tudtam konditeremben végezni. Utóbbit sikerült otthon megoldanom mindenféle eszközzel. Szerencsére nem viselt meg ez a helyzet, nem lett rosszabb a teljesítményem. A lőlapok engem igazolnak, és továbbra is jó eredményeket tudok elérni az edzéseken.

Gondolom az enyhítéseknek köszönhetően elkezdett visszaállni a rend az edzések terén.
Sajnos a versenyeimet nem érintik az enyhítések. Az összes idei nemzetközi megmérettetéseinket lemondták, pedig a naptárban szerepelt az Európa-bajnokság is, ahol címvédőként szerepelhettem volna. A legjelentősebb probléma, hogy a versenyeinkhez igazítjuk az edzéseimet, és jelenleg nem igazán tudni mire készülök. Egy-egy online sportlövő verseny szakítja meg tréningeimet, ami azért más hangulatú.

Hogy zajlik egy online verseny?
Nekem még nem volt szerencsém kipróbálni ezt, a könyveket bújtam mikor bevezették ezt az ötletet. Most készülök az első online versenyemre, kíváncsian várom már. Technikailag kivitelezhetőnek tűnik, hiszen elektronikus táblákra lövünk, ezeket az eredményeket regisztrálják az interneten. Rendeztek olyan versenyt is, ahol Zoom alkalmazáson keresztül mindenki egyszerre versenyzett, és webkamerával lehetett figyelni a másikat. Azért ezek a megoldások különböznek a megszokottaktól, nem áll tőlünk egy méterre versenytárs, nincsenek szurkolók.

Ilyen lehetőségek mellett biztosított a felkészülésed Tokióra?
Nehéz ennyire a jövőbe tekinteni. Nem teljesen ismert a koronavírusnak a működése, bármilyen meglepetést el tudok képzelni. Megnyugtatóbb lenne, ha rendelkezésünkre állna valamilyen vakcina. Minimális bizonytalanság kering még bennem, bár én az utolsó pillanatig készülni fogok erre a versenyre.