Menüpontok

Nagy József, a kerekesszékes vívó-válogatott szövetségi kapitánya

Mindössze 10 évesen, 1975-ben találkozott a vívással először és a kezdetektől fogva dolgozik a kerekesszékes vívás hazai és nemzetközi térhódításáért, sikereiért. Legújabb kihívásként, 2021 januárjától pedig már a magyar kerekesszékes vívó-válogatott szövetségi kapitánya. Ennek apropójából beszélgettünk Nagy Józseffel, a magyar kerekesszékes vívó-válogatott szövetségi kapitányával, vagy, ahogy a szakmán belül ismerik, „Tojással”.

Minden a vívással kezdődött és folytatódott…

„Mondhatjuk, hogy a vívás talált meg engem és azóta sem ereszt. Alig múltam 10, amikor az általános iskolában az Újpesti Dózsa vívó szakosztálya toborzást tartott, és bár szerettem röplabdázni, azonnal megkedveltem a vívást és onnantól fogva is a szeretett sportágamért dolgozom. Szekeres Pált már a legelején megismertem, amikor Beliczay Sándor, mesteredző kezei alá kerültünk és folyamatosan együtt edzettünk, fejlődtünk. Én végül a B-válogatottig jutottam, de akkoriban is iszonyatosan erős volt a magyar tőr csapat. Többek között, Szöulban, az 1988-as olimpián csapatban bronzérmet szereztek. Pali balesete után egyből belevetettük magunkat a kerekesszékes vívás rejtelmeibe és dolgozni kezdtünk.”

Kitaposott út nem volt

„Láttunk hazai és nemzetközi példákat a sportág fejlesztésére, de nem volt egy minden szempontból alkalmazható és biztos sikerrel kecsegtető formula, így a saját tudásunk és kapcsolataink alapján lépkedtünk előre. Versenybíróként kint voltam a 2000-es és 2004-es paralimpián egyaránt, de Pekinben, 2008-ban is ott voltam, mint a Bírák Bizottságának vezetője. Jelenleg tagja vagyok az IWAS (Nemzetközi Kerekesszékes és Amputált Sportok Szövetség) Kerekesszékes Vívás Bírói Bizottságának. Az 1999-ben alapított Törekvés SE-ben, amely a magyar klubok ranglistáján úgy foglalja el a 3. helyezést, hogy csak tőr szakosztály van, 2013 óta dolgozom. Először vezetőedzőként számítottak rám, majd technikai igazgatónak neveztek ki az edzősködés mellett. Klubunkban pedig több sikeres parasportoló is versenyez ”

Sportági referensből szövetségi kapitány

„Több mint húsz éve, 2000 óta  foglalkozom a fogyatékos emberek sportjával. Az akkori felelős minisztériumban kezdtem, mint sportági referens, majd a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége főtitkára lettem egészen 2012-ig. Utána, a teljes ügyet a Magyar Olimpiai Bizottsághoz helyezték át, így 4 éven keresztül én is oda tartoztam, majd utána jött a Magyar Paralimpiai Bizottság, és azóta is ennek a csapatnak vagyok része, de most már, mint szövetségi kapitány is számítanak rám, amiért nagyon hálás vagyok a Magyar Vívó Szövetségnek és az MPB-nek egyaránt.”

Lassan 30 éve a kerekesszékes vívás körforgásában

„Szerencsére hatalmasat nőtt a sportolók létszáma. Az első világkupákon, az évezredforduló környékén még 50-60 induló volt. Manapság ez a szám megháromszorozódott és átlagosan 150-160 sportoló vesz részt a küzdelmeken. Ezzel párhuzamosan a nemzetek száma is növekedett. Sok országban, például Oroszországban is mi fektettük le a kerekesszékes vívás alapjait. Fontos, hogy az, amit elértünk, csak egy folyamat része. Muszáj megőriznünk a sport tisztaságát, hogy mindenki számára egyenlő esélyeket biztosítsunk, mert csak így tudjuk fenttartani az érdeklődők létszámának növekedését. Természetesen, elhivatott szakemberek is kellenek az utánpótlás toborzásához.”

A kapitány tervei, céljai

„Egyelőre Tokióig tervezek. Sajnos, nincs sok időnk és azt a keveset is hátráltatja a koronavírus. Reméljük, hogy az egri Európa-bajnokságot meg tudjuk szervezni és talán még Varsóban lesz egy világkupa, de a versenyek sora nagyjából itt véget is ért nyár végéig, a játékok kezdetéig. Addig edzőtáborozások, klubedzések, összetartások és keretedzések lesznek. A legfontosabb, hogy a már évek óta kialakult, erős csapategységet megtartsuk, aztán a japán fővárosban bármi megtörténhet. Úgy gondolom, esélyünk van 10-nél is több éremre. Minden fegyvernemben a ranglisták élén vagyunk. A kerettagok irányába a legjobb 8-ba kerülés pedig elvárás, az a minimum. Nagyon erős a válogatott, de ki kell hozni belőlük a legjobbat.”

A 2020-as tokiói játékokat a világjárvány kitörését követően halasztotta el a város vezetősége és az esemény szervező bizottsága. A paralimpiát jövő év augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg a metropoliszban.