Menüpontok

Kitüntették Engelhardt Katalint és Kovács Győzőt a Magyar Sport Napja alkalmából

Paralimpiai bajnok, ezüst- és bronzérmes paraúszónkat, Engelhardt Katalint Csík Ferenc díjjal, kétszeres paralimpiai érmes para-asztaliteniszezőnket, Kovács Győzőt Eszterházy Miksa díjjal tüntették ki a Magyar Sport Napján a sportban elért eredményük, valamint a parasportért végzett tevékenységük elismeréseként.

A Kormány 2000. május 2-án hozott határozata alapján, minden évben május 6-án ünnepeljük a Magyar Sport Napját, emléket állítva annak, hogy 1875-ben e napon rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ezen a napon, az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden évben díjazza azon személyeket, akik kiemelkedően segítik a magyar sport fejlődését.

Engelhardt Katalin gyermekkorában ismerkedett meg az úszással a Mozgásjavító Általános Iskola diákjaként. Az 1996-os atlantai paralimpián a 4x50 méteres vegyesváltó tagjaként aranyérmet nyert. Hét paralimpián vett részt, melyekről a bajnoki címén felül összesen egy ezüst- és négy bronzéremmel tért haza. A sport mellett a Testnevelési Egyetem sportmenedzser szakán, illetve a Nemzeti Közigazgatási Egyetem társadalombiztosítási szakán szerzett diplomát. Szívügye a sport, azon belül a paralimpiai mozgalom, amelyért a mai napig rengeteget tesz. Rendszeresen vesz részt a fogyatékos emberek társadalmi integrációját segítő, érzékenyítő eseményeken. Pozitív kisugárzásával és életszemléletével igazi példakép mindannyiunk számára. Életpályája elismeréseként a Magyar Sport Napja alkalmából Csík Ferenc-díjban részesült.

Kovács Győző kétszeres paralimpiai érmes asztaliteniszező kiemelkedő sportpályafutása mellett rengeteget tesz a fogyatékosok sportjának népszerűsítéséért. 1986-ban teljesítette az edzői szakvizsgát a korábban megszerzett bírói képesítés mellett, majd 2008-ban a fogyatékosok sportképesítő vizsgáját tette le kiváló eredménnyel. Versenyzői pályafutása alatt és után is edzősködött, mely munkáját szintén nemzetközi sikerek övezik. Az asztalitenisz körforgásában eltöltött 50 év alatt elért kiemelkedő eredményeit több mint 30 éves aktív és felelősségteljes munkaviszony mellett érte el. Sportolói és edzői tevékenységén túl figyelmet fordít a múlt emlékeinek ápolására is. Hatalmas gyűjteménnyel rendelkezik a hazai mozgássérült asztaliteniszezők relikviáiból, anyagaiból, történeteiből, amelyből szívesen adományoz az utókor számára. Életpályáját a Magyar Sport Napja alkalmából Eszterházy Miksa-díjjal honorálták.

Mindkét korábbi parasportolónknak szívből gratulálunk és köszönjük munkájukat!