Menüpontok

Sikerekkel teli parasport-dömping a hétvégén

Június első hétvégéje több parasportág számára is izgalmas versenyeket tartogatott. A para-asztalitenisz, paraatlétika, parakerékpár, parakenu, paraevezés és csörgőlabda szerelmesei végig szoríthattak a magyar sportolókért. 

Para-asztaliteniszezőink Laskóban, Szlovéniában küzdöttek kvótáért a négynapos versenyen. Arlóy Zsófia, végig magabiztosan játszva nyerte meg a 8-as kategóriát és szerezte meg a kijutást Tokióba, ezzel csatlakozva Pálos Péterhez, Csonka Andráshoz, Major Endréhez és Szvitacs Alexához. Molnár Dóra és Bereczki Dezső egyaránt az elődöntőkben búcsúztak, Bicsák Bettina és Zborai Gyula pedig nem jutottak tovább csoportjukból, így ők már csak a szabadkártyában bízhatnak.

Ekler Luca sikereitől volt hangos a lengyelországi Bydgoszczban rendezett Paraatlétikai Európa-bajnokság, a T38-as kategória versenyszámaiban legalábbis mindenképpen. A TFSE versenyzője ezüsttel melegített 100 méteres síkfutásban. Távolugrásban és 400 méteren már nem talált legyőzőre, előbbiben saját világrekordját beállítva védte meg címét, utóbbiban pedig minden idők legjobb idejével ért célba. Szalma László tanítványán kívül Biacsi Ilonának sikerült még elcsípni a dobogót, ő 1500 méteren a T20-as kategóriában szerzett bronzérmet. Bővebb összefoglaló az eseményről itt található.

Felső - Ausztriában versenyeztek az öreg kontinens legjobb parakerékpárosai a hétvégén. A 10,5 kilóméteres távon MH3 kategóriában Bók László a 16. helyen zárt, míg MH4 kategóriában Vaszil György a 13. helyet szerezte meg. Az Ocelka Róbert Nagy Gergely tandem 11. lett az időfutamon, míg egyéni kategóriákban Szénási Péter (MC4) 7., László Attila (MC4) 8, Császár Attila (MC3) ugyancsak 8. legjobb idővel zárt. Az időfutamok után következtek a mezőnyversenyek. Ocelka Róbert és pilótája Nagy Gergely (tandem) 12., Szénási Péter (MC4) 7., László Attila (MC4) 8., Császár Attila (MC3) szintén 8. lett. Az utolsó napon a handbike mezőnyversenyét Bók László géphiba miatt nem fejezte be, míg Vaszil György a 12. Lett. Az Eb további eredményei itt találhatók. Wermeser Zsombort a következő héten a portugál világbajnokságon láthatjuk versenyezni.

A poznani Parakenu Európa-bajnokságon sportolóink minden színű medálból gyűjtöttek. A sort Suba Róbert harmadik helye indította kenu VL2 200 méteren, ezt követően Varga Katalin kajak KL2 200 m-en lett ezüstérmes. Ugyanezen a távon, kajak KL1 kategóriában két versenyzőnk is a legjobb három közé került, Kiss Péter Pál ismételten Európa-bajnok lett, míg Suba Róbert harmadikként ért célba, ezzel az összesített éremtáblázat harmadik helyén végeztek mieink.

A paraevezősöknek az olaszországi Gaviratéban volt lehetősége kvótákat szerezni a hétvégi pótkvalifikációs regattán. Pető Zsolt közel járt ahhoz, hogy megszerezze a tokiói repülőjegyet, ám végül a PR1 egypár döntőjében elért bronzérem még nem volt elég a kvalifikációhoz. Az evezősök utolsó reménye a szabadkártya melynek kiosztásról június 30.-áig dönt Nemzetközi Evezős Szövetség, így a hónap végén dől el, hogy lesz-e magyar sportoló ebben a versenyszámban.

Csörgőlabdában női válogatottunk a finnországi B-csoportos Eb-n bizonyíthatott. A hatcsapatos tornán a mieink négy vereség és egy döntetlen után végül az ötödik helyért játszhattak a lengyel csapattal. A rendes játékidő döntetlennel zárult, a hosszabbítást pedig jobban bírták lányaink, így győzelemmel zárták a versenyt.

A Magyar Paralimpiai Csapatnak összesen 32 kvótája van a tokiói Paralimpiai Játékokra: öt asztaliteniszben, négy atlétikában, hat kajak-kenuban, hét kerekesszékes vívásban, kettő kerékpárban, egy sportlövészetben és hét úszásban.