Menüpontok

Tokyo 2020 – 2. nap

Augusztus 24-én megkezdődött a XVI. Paralimpiai Játékok, cikksorozatunkban minden nap a magyar érdekeltségű menetrendet, versenyeket gyűjtjük össze a legfontosabb információkkal és honlapunkon frissítjük az eredmények alapján.

PARA-ASZTALITENISZ (Tokiói Fővárosi Sportcsarnok)

Rió paralimpiai ezüstérmese, Csonka András (S8)  ukrán Maksym Nikolenkótól 2:3 arányban vereségett szenvedett. A Costa Rica-i Steven Roman Chinchillát könnyedén, 3:0-ra verte, bejutott a nyolcaddöntőbe.

"Amellett, hogy az ukrán ellenfelemnek ez volt a második mérkőzése, míg nekem az első, meg kellett szoknom az ütőborítását is, ezért az első két játszmában még kerestem a játékomat. Hozzá kellett szoknom a körülményekhez, de szerencsére vissza tudtam jönni a meccsbe. Kétszettes hátránynál arra figyeltem, hogy jól fogadjam a szerváit és betartsam azt a taktikát, amit az edzőmmel megbeszéltünk. Próbáltam magam felpörgetni, de közben arra is figyelnem kellett, nehogy túlpörgessem magam, mert a korrábi versenyeimen sajnos erre is volt példa. Próbáltam megtalálni az egyensúlyt és a stabilitást. Az eredmény reális, ő a negyedik a ranglistán, én a nyolcadik, de ha a következő ellenfelemet legyőzöm, meglesz a továbbjutás. - mondta Andris az első meccse után.

Major Endre (S1) a keddi győzelme után az olasz Andrea Borgatót is legyőzte (3:1), így csoportelső lett és bejutott a negyeddöntőbe.

Londonban paralimpiai bajnoki címet szerző Pálos Péter (S11) a japán Kato Koya ellen (3:1) megszerezte második győzelmét és a csoport élén végzett, bejutott a negyeddöntőbe.

Zborai Gyula 0:3-as vereségével a thai Phisit Angohonphathanasiritől, nem jutott tovább a csoportjából.

Szvitacs Alexa (S9) debütálásakor legyőzte a brazil Rauennelt 3:1-re, majd a kínai Xiongtól 0:3-as vereséget szenvedett. Az utolsó csoportmeccsén  az eddig két vereséget szenvedő, török Neslihan Kavast könnyedén, 3:0-ra győzte le, továbbjutása és ezáltal biztos érme a holnap reggeli összecsapástól függ Xiong és Rauen között. Körbeverés és jobb szettarány esetén a brazil még előzhet.

PARAKERÉKPÁR (Izu Velodróm)

Wermeser Zsombor (C5) élete első paralimpiáján 1000 méteres időfutamon 20. helyen zárt 1:11.601-gyel.

"Új egyéni rekordot mentem, ami nem meglepő, mert hihetetlenül gyors ez a pálya, nem véletlenül született már annyi világrekord. Számomra a mai verseny inkább az átmozgatásról, tapasztalatszerzésről szólt, és sikerült is mindent végrehajtanunk, amit elterveztünk. Nagyon várom a holnapot és majd az országúti küzdelmek, azok jobban fekszenek." - mondta Zsombi.

PARAÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)

A májusi Eb-n, 200m vegyesen bronzérmet szerző Iván Bence (S6) kezdte a versenyzést ebben a számban és 2:52.46-al éppen nem jutott a döntőbe, 9. helyen zárt.

Illés Fanni és Száraz Evelin (S6) is megkezdték a paralimpiát elsőként 200m vegyesen. Evelin 3:17.82-t, míg Fanni 3:28.26 úszott, és végeztek a 10., illetve a 12. helyen.

Pap Bianka (S9) 100m mellen mutatkozott be, ebben a számban a funchali Eb-n ezüstérmes lett. Az előfutamban 1:23.45-t úszott és döntőbe jutott a hetedik legjobb idővel. A döntőben 1:22.00-t úszva ugyancsak hetedik lett.

"Elvárásom nem volt, hiszen ez a száz méter mell nekem csak kiegészítő és bemelegítő versenyszám. Teljesen elégedett vagyok, hiszen a célom a döntőbe jutás volt, a hetedik hely pedig ajándék. A selejtezőben nem lepett meg senki, nagyjából olyan időkre számítottunk, mint amilyenek születtek. Én csak szerettem volna egy jót úszni és gyakorolni, mert nekem a mell elsősorban a vegyes miatt kell, ahol ott lesz két világcsúcstartó is, úgyhogy tartanom kell magam. Most egy napot pihenek, de utána jön a száz gyors és a váltó, majd az utolsó három nap a főszámaim, sorrendben a négyszáz gyors, a száz hát és a kétszáz vegyes. Mindháromban jó lenne egy érmet elcsípni, a mostani hetedik hely pedig jó jel, mert száz mellen majdnem megúsztam az egyéni csúcsomat úgy, hogy nem erre készültem."

 

KEREKESSZÉKES VÍVÁS (Makuhari Rendezvényközpont, B csarnok)

Férfi párbajtőr, B-kategóriában Tarjányi István tábla asszóiért 9 (2:00) órától  szurkolhatunk. A nyolcaddöntők 13:40-től (6:40), a negyeddöntők 14:40-től (7:40), az elődöntők 17:00-tól (10:00), a bronzmérkőzés 18:00-tól (11:00), a döntő pedig 19:30-tól kezdődnek.

Tarjányi István - Andrei Pranevich (BLR) 1:5

Tarjányi István - Jovane Guissone (BRA) 2:5

Tarjányi István - Oleg Naumenko (UKR) 5:4

Tarjányi István - Hu Daoliang (CHN) 3:5

Tarjányi István - Alexander Kurzin (RPC)  5:4

Tarjányi István 11. helyen végzett a B-kategóriás párbajtőr küzdelmeiben.

Krajnyák Zsuzsanna és Veres Amarilla (A) és B-kategóriában Dani Gyöngyi 11:20-től (4:20) vívnak. A nyolcad- negyed- és elődöntők, valamint bronzmeccsek még egy idősávban lesznek: 14:10-től (7:10), 15:10-től (8:10), 17:30-tól (10:30), valamint 18:30-tól (11:30), de az „A” döntő 20:00-kor (13:00), míg a B-kategória utolsó összecsapása 20:30-kor (13:30) indulnak.

Veres Amarilla - Matsumoto Meike (JPN) 5:2

Veres Amarilla - Gemma Collis McCann (GBR) 5:3

Veres Amarilla - Alena Evdokimova (RPC) 5:4

Veres Amarilla -Kinga Drozdz (POL) 5:3

Veres Amarilla - Rong Jing (CHN) 3:5

Krajnyák Zsuzsanna - Natalia Mandryk (UKR) 5:4

Krajnyák Zsuzsanna - Iuliia Maya (RPC) 2:5

Krajnyák Zsuzsanna - Yu Chui Yee (HKG) 3:5

Krajnyák Zsuzsanna - Carminha Oliveira (BRA) 5:2

Dani Gyönyi - Suysenee Jana (THA) 0:5

Dani Gyönyi - Rossana Pasquino (ITA) 2:5

Dani Gyönyi - Tan Shumei (CHN) 2:5

Dani Gyönyi - Ludmila Vasileva (RPC) 5:2

Dani Gyönyi - Olena Fedota (UKR) 1:5

Dani Gyönyi - Ellen Geddes (USA) 2:5

Dani Gyöngyi a 12. helyen végzett.

"Az olasz vívót meg kellett volna vernem ahhoz, hogy táblára kerüljek, de olyan nagyon nem bánom, mert hogyha meg is vertem volna őt véletlenül, akkor elgondolkodtam volna rajta, hogy visszalépek, mert éreztem már az utolsó asszókban, hogy a vállamnak nem annyira jó ez. És tartalékoltam volna inkább a csapatversenyekre, azok sokkal fontosabbak. Én tőröző vagyok, de a párbajtőrcsapatban is kellek, mert nincsen más, aki helyettesítsen, hiszen arra kaptam eleve szabadkártyát. Ha már itt vagyok a párbajtőrcsapatban, akkor adtak egy lehetőséget, hogy a párbajtőr egyéniben is szerencsét próbáljak. A tőrre sajnos nem kaptam meg, az nagy szívfájdalmam, de a két csapatban igyekszem helytállni. Azokban éremesélyeket látok."

Nyolcaddöntők:

Veres Amarilla - Shelby Jensen (USA) 15:5

Krajnyák Zsuzsanna - NG Justine Charissa (HKG) 15:12

Negyeddöntők:

Veres Amarilla - Alena Evdokimova (RPC) 15-13

Krajnyák Zsuzsanna - Biang Jing (CHN) 4-15

Krajnyák Zsuzsanna 8. lett.

"Nagyon-nagyon sokat vívtam otthon balkezessel, arra számítottam, hogy jobban fog sikerülni, de azt gondolom, hogy én mindent megtettem. Bízom benne, hogy a tőr jobban fog sikerülni. A jobbtól nem szégyen kikapni, azt tudjuk, hogy ő azért ennek a számnak a klasszisa, hosszabb, vannak olyan adottságai, amik itt, a kerekesszékes vívásban kijönnek, nagyon hosszú végtagokkal rendelkezik, két jó lába van. Két éve vívtunk Koreában a kettőbe jutásért, akkor nem lett ekkora a különbség. Azt gondolom, hogy ebből a nagyon nehéz csoportomból ezt tudtam most kihozni." - mondta Zsuzsi.

Elődöntő:

Veres Amarilla - Biang Jing (CHN) 15:13

Döntő:

Veres Amarilla - Rong Jinh (CHN) 15:12

VERES AMARILLA PARALIMPIAI BAJNOK!

"Hát először is ez egy nagy csapatmunka volt, egyedül nem sikerült volna. Kovács Ivánnak a taktikáját sikerült valóra váltanom. Elképzeltük, hogy hogyan kellene ennek kinéznie, hogyan kéne őket megverni, és ez most sikerült. Nagyon büszke vagyok, hogy tökéletesen végre tudtam hajtani azt, amit előre megbeszéltünk. Másrészt pedig elkapott a flow és egyszerűen csak élveztem a vívást, és ennek a kettőnek a kombinációja volt, amit lehetet látni."

Élő eredménykövetés, menetrend, éremtáblázat a Magyar Paralimpiai Bizottság honlapján található: www.hparalimpia.hu

 

A hazai fejlesztésű ‘Seyu - Együtt a győzelemért!’ applikációval lehetőség nyílik a XVI. Paralimpiai Játékok helyszínén virtuális módon szurkolni a magyar parasportolóknak. Bővebb információ itt található.

 

A paralimpiáról készült fotókat Facebook oldalunkról lehet használni a Magyar Paralimpiai Csapat forrásmegjelölésével.

 

A versenyek a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság YouTube csatornáján, az M4 Sport csatornáján, valamint a www.m4sport.hu oldalon követhetők.