Menüpontok

Tokyo 2020 – 5. nap

Augusztus 24-én elkezdődött a XVI. Paralimpiai Játékok, cikksorozatunkban minden nap a magyar érdekeltségű menetrendet, versenyeket gyűjtjük össze a legfontosabb információkkal és honlapunkon frissítjük az eredmények alapján.

 

PARA-ASZTALITENISZ (Tokiói Fővárosi Sportcsarnok)

Pálos Péter (S11) visszahódította a trónt és újra paralimpiai bajnok lett, miután 3:2-re legyőzte az ausztrál Samuel Philip von Einemet.

"Magam sem tudom,hogyan nyertem. Az egész paralimpián rosszul játszottam, de valahogy mégis összejött. Még mindig nem fogtam el, hogyan , de nagyon örülök,hogy ilyen kiélezett meccsen én voltam a jobb."

PARAERŐEMELÉS (Tokiói Nemzetközi Fórum)

Sedric Roussel Watchou Kouokam (-88kg) 6. lett Tokióban 3 érvényes gyakorlattal, 181 kilogrammal.

"Még mindig nem hiszem el, hogy megvan! Első paralimpiámon hatodik hely úgy, hogy két hónappal ezelőtt még azt sem tudtam, indulhatok-e Tokióban. A mezőnyt jól ismerem, már sokat találkoztunk versenyeken, tudtam, hogy nekem a kubai ellenfelemnél kell jobbnak lennem. De nem izgultam, az igazi magyar nem izgul, és ahonnan én jöttem, ott nagyon keményen meg kell dolgozni mindenért. A versenyzők, akik ide kijutottak, nagyon profik, én már voltam világbajnokságon, ahol 39 versenyzőből 12. lettem, az Európa-bajnokságon, ahol második, és világkupán, de a paralimpia valami egészen más. Mikor a faluban sétálok, folyamatosan híres parasportolókkal találkozom, ami rengeteg számít nekem. Boldog vagyok, hogy most már én is közéjük tartozom, én is benne vagyok ebben a körben. Keményen kell dolgoznom tovább, a cél a 2024-es párizsi paralimpia, ahol szeretnék még jobb eredményt elérni. Tudom, nehéz lesz, de folyamatosan dolgozom, és a Magyar Paralimpiai Bizottságtól minden segítséget megkapok, nagyon köszönöm nekik! Most jön egy hét pihenő otthon, utána keményen készülök a novemberi, georgiai világbajnokságra, mert nekem minden verseny számít, ami segít kijutni Párizsba. Nincs időm pihenni."

PARATRIATLON (Odaiba Kikötőpark)

Lévay Petra (S5) indította a reggelt a Magyar Paralimpiai Csapat tagjai közül és 1:20.43-as idővel 9. lett.

"Az edzőmmel a verseny átbeszéltük, hogy az adott időjárási viszonyoknak megfelelően hogyan versenyezzek. Ezt sikerült is megvalósítani, hiszen a futásra még maradt erőm és meg tudtam előzni a japán ellenfelem. Írtó büszke vagyok és boldog, hiszen a magas páratartalom, a hőség miatt be kellett osztanom az erőm és, bár mindenki nagyon érezte a nehézségeket - ez az időeredményekből látszik is - nekem már önmagában az hatalmas örömöt okoz, hogy itt lehetek, a tokiói paralimpián."

KEREKESSZÉKES VÍVÁS (Makuhari Rendezvényközpont, B csarnok)

Női tőr csapat (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Dr. Mező Boglárka) a kerekesszékes vívó program utolsó versenynapján Georgia válogatottjával kezd 9:30-kor (2:30), majd Kína következik 11:30-tól (4:30), végül az orosz küldöttséggel zárják 13:30-kor (6:30) a kettes jelű csoport küzdelmeit. Az elődöntők 15:00-kor (8:00), a bronzmérkőzés 17:30kor (10:30), a döntő 19:30-kor (12:30) kezdődnek.

Magyarország - Georgia 45:30

Magyarország - Kína 35:45

Magyarorszég - Orosz Paralimpiai Bizottság 45:41

Elődöntő:

Magyarország - Olaszország 27-45

Bronzmérkőzés:

Magyarország - Hong Kong 45:44

A magyar női tőr csapat bronzérmes lett a paralimpián.

PARAÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)

Illés Fanni (SB4) a 100m mell előfutamából elsőként jutott tovább és a döntőben is legjobbnak bizonyult. Paralimpiai bajnok lett 1:44.41-es idővel.

"Megpróbáltam olyan nyugodt maradni, amennyire csak lehet, és arra gondolni, hogy ez csak egy edzés vagy egy országos bajnokság. A döntőre Csaba bácsi és Álmos is azt tanácsolta, hogy felejtsem el a kínaiakat, csak magamra koncentráljak, mert nem fognak jobb időt úszni annál, mint a selejtezőben. És így is lett!"

A 34 pontos női 4x100m gyorsváltó (Konkoly Zsófia, Illés Fanni, Payer Kata, Pap Bianka) a délutáni program utolsó versenyeként 5.-ként ért célba 4:38.66-tal.

 

Élő eredménykövetés, menetrend, éremtáblázat a Magyar Paralimpiai Bizottság honlapján található: www.hparalimpia.hu

 

A hazai fejlesztésű ‘Seyu - Együtt a győzelemért!’ applikációval lehetőség nyílik a XVI. Paralimpiai Játékok helyszínén virtuális módon szurkolni a magyar parasportolóknak. Bővebb információ itt található.

 

A paralimpiáról készült fotókat Facebook oldalunkról lehet használni a Magyar Paralimpiai Csapat forrásmegjelölésével.

 

A versenyek a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság YouTube csatornáján, az M4 Sport csatornáján, valamint a www.m4sport.hu oldalon követhetők.