Menüpontok

Tokyo 2020 – 9. nap

Augusztus 24-én elkezdődött a XVI. Paralimpiai Játékok, cikksorozatunkban minden nap a magyar érdekeltségű menetrendet, versenyeket gyűjtjük össze a legfontosabb információkkal és honlapunkon frissítjük az eredmények alapján.

 

PARAKAJAK-KENU (Sea Forest Kajak-kenu Pálya)

A magyar érintettségű sportágak közül utolsóként kezdik meg szereplésüket kajak-kenusaink. Világ-, és Európa-bajnok Kiss Péter Pál (KL1) nyitotta a sort. Az előfutamban 48.058-cal, új paralimpiai rekorddal,  toronymagasan nyert és jutott az A-döntőbe.

"Volt egy másodperc különbség legalább (a másik futamban első brazilhoz képest), de ővele azért lesz meccs, ő jól megy. Tud ennél jobbat is, szerencsére én is. Az első százat megnyomtam, hogy mindenféleképpen sikerüljön, 150-nél kicsit kiengedtem, mert el is kezdett enyhén fájni a bicepszem, mivel az egy kicsit sérült, meg hát tudtam, hogy előfutamban ez azért elég lesz. Szerencsére könnyebbet is kaptam, de az időjárás nem segített. Átáztam nagyon, fáztam." - mondta a világ-, és Európa-bajnok kajakos.

Ugyanebben a kategóriában Juhász Tamásnak a középdöntő a következő állomás holnap reggel 9:30-tól, miután 3. helyen ért be 52.820-szal.

Tamás kevesebb, mint két óra leforgása alatt újra vízre szállt, most VL2-ben, és hatalmas versenyben lett harmadik 58.699-cel, így ott is középdöntőzik.

Rozbora András 49.465-tel középdöntős, míg Kiss Erik 42.864-et húzva ugyancsak az középdöntőbe jutott. András pénteken 10:05-kor (3:05) kezd, Erik pedig 10:12-től (3:12).

"Amikor engem fölkategorizáltak, egy nagyon kemény mezőnybe kerültem, és most a legkeményebbekkel, a legeslegjobbakkal voltam, akik olyan időket mennek, amit én most még nem tudok. Elégedett vagyok, kicsit az időjárás mentálisan visszavett, de reménykedem és bízom magamban, hogy holnapra fölszívom magam és sokkal jobb eredményt érek el. Itt is volt olyan edzés, amelyik napsütésben zajlott és otthon is a melegre készültünk fel, mentálisan is, olyan edzéseket is csináltunk, melyeken kimondottan a kánikulára készültünk. Most meg ahhoz képest szakad az eső. Ez a pálya meg ez a futam arra volt jó, hogy megismerjem a vizet, hogy hogyan megyek esőben, szélben. Ritkán van ezért ilyen eső egy versenyen, erre volt jó most ez a futam." - összegzett Rozbora.

KL1-ben Pulai Erika 10:50-kor indult és jutott középdöntőbe 1:08.790-nel.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Varga Katalin az középdöntőben folytatja, miután futamában második lett 55.317-tel.

"Nagyjából arra számítottam, ami történt, a két brit valóban elöl van, én pedig egy ideje a német lánnyal meccselek (mindegyik futamot brit nyerte, a másikban a német annyit ment, mint ő).  Volt egy kis technikai malőr, 100 méternél bebillentem, ott volt egy ütemlassulás. Ezzel nagyon nem számoltam, viszonylag tökéletes pályát akartam menni, de megvolt a "pályabejárás", mondjuk úgy, innem már csak a kemény küzdelem várható. A rajtot elbénáztam, igazság szerint nekem az nem tetszik, hogy a közvetítő hajó, amikor elmegy előttünk, annak a hullámai azért még úgy ott kavarognak egy kicsit előttünk. A rajtban még van (tartalék), az tény, próbálom tökéletesíteni szombatig. Egyáltalán nem zavar az időjárás. Én ezt kértem, hogy essen az eső, mert, ha esik az eső, kevésbé fúj a szél.

PARASPORTLÖVÉSZET (Aszaka Lőtér)

A két versenynappal ezelőtt bronzérmet szerző Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula számára a P3 vegyes sportpisztoly 25m, pontlövészet, gyorstüzelés következik. Az első selejtező 8:45-kor (1:45) a második 12:30-kor (5:30) kezdődött. Kriszta végül 15., míg Gyula a 27. helyen végzett.

"A sportpisztoly gyorstüzelő része hatalmas fizikai kihívás. Három másodperc alatt kell leadni öt lövést egy sorozatban. A pont részét azt nagyon jól meg tudtam lőni. Most viszont, technikai probléma nehézítette meg a dolgomat, egy fogás hibát követtem el. Nem húztam végig egy sütést ebből, és a mentális fáradtságomnak tudhatók be a gyengébb eredmények. A középmezőnyben végeztem, de ennél sokkal jobban tudok teljesíteni. Az egyéni legjobbam az 20 körrel jobb ebben a fegyvernemben. Az a következő feladatom, hogy felemeljem magam arra a szintre, amit már sikerült teljesítenem más versenyeken. Szerencsére, egyre többször sikerül már elővennem élesben azt a technikát, ami kell ezekre a megmérettetésekre." - mondta a tokiói bronzérmes sportlövő.

PARAÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)

Illés Fanni (S6) és Száraz Evelin (S6) indították a napot az úszóknál 400m gyorson. Fanni az előfutamban 5:59.05-öt úszott, míg Evelin 5:58.09-et. Az előbbi a 11. utóbbi a 10. helyen végzett.

Konkoly Zsófia (S9) két ezüstérem után fő számához érkezett a 100m pillangóval. Rióban, ebben a számban lett bronzérmes, a májusi Eb-n pedig magabiztosan nyert. Zsófi rögtön az előfutamban új európai rekordot úszott 1:07.05-tel és jutott első helyen a döntőbe, ami 17:28-kor (10:28) kezdődött. Zsófi végül elsőként ért a célba, új paralimpiai rekord időt elérve lett a versenyszám bajnoka.

"Tegnap már megint éreztem, hogy fáradt vagyok, illetve még mindig, de tudtam, hogy ez az utolsó napom, az utolsó számom, úgyhogy próbáltam összeszedni magam. Abban bíztam, hogy a végét már nem fogja annyira bírni Sophie Pascoe - szerk. kieg.: a versenyszám világcsúcstartója -  mint amennyire én, de nem tudtam, hogy meg tudom-e fogni. Az első ötvenen meglepődtem egyébként, hogy ennyivel előttem van, a forduló után próbáltam fölhozni magam, illetve csak az amerikai lányt láttam magam mellett, úgyhogy őt próbáltam megelőzni. Nem tudtam, hogy ennyivel előttük vagyok. Egyéni csúcsot úsztam, előtte 07.22-m volt, most 1:06.55-öt úsztam, ami Európa- és paralimpiai rekord. Szerintem azzal is elégedett lettem volna, ha egyéni csúcsot úszok, de azért ennek sokkal jobban örülök. Ez volt az utolsó számom, örülök, hogy a végére hagytuk a legjobbat. Nagyon izgultam, próbáltam mindent beleadni és az izgalmamat átvinni az úszásra."

Pap Bianka (S10) is a legerősebb számában indult csütörtökön. A 100m hát előfutamában 1:09.71-et úszva, a legjobb idővel jutott a döntőbe, ami 17:42-kor (10:42) indult. Bia főlényes győzelmet aratott a mezőnyben, nagyjából két testhosszal ért be a második helyezett előtt.

"Szerettem volna egy jó időt úszni és egy jót versenyezni. Valamilyen szinten bennem volt, hogy jó lenne nyerni, hiszen két éve, a világbajnokságon egy századdal kaptam ki, az nagyon fájt, illetve Rióban is ezüstérmes voltam. Így valamilyen szinten volt elvárás, de nem akartam mindenáron. Ha most nem nyerem meg, nem estem volna letargiába. Álmossal, az edzőmmel azt beszéltük, hogy ha elsőnek fordulok, akkor megvagyok, de azért én ennyire nem nyugodtam meg, bár nekem is, mint Zsófinak a második fele az erősségem. Hiszen magyarok vagyunk, nem a gyorsaságunkról vagyunk híresek, hanem inkább az állóképességünkről. Csak akkor nyugodtam meg, amikor beértem, láttam, hogy jön a kanadai lány, aki messze volt tőlem, de nem akartam megnyugodni. Nagyon jó időt úsztam, 07.4-em volt, most 1:06.7-et úsztam, ez hatalmas javítás szerintem így 21 évesen. A világcsúcs egyre közelebb van (1:05.86). Majd talán az lesz a célom Párizsra, hogy azt megközelítsem, de már így is boldog vagyok, hiszen felértem a csúcsra. Holnap van még a 200 vegyes, semmilyen elvárásom nincs, ott már csak szeretnék egy jót versenyezni, élvezni a helyzetet és most már bármi történhet. Kiskorom óta a hát áll hozzám a legközelebb és most itt vagyok."

Adámi Zsanett (S2) számára a paralimpia utolsó verseny, 50m hát következett. Az előfutamban 1:27.13-at úszva döntős. Zsani végül a 7. helyen ért be 1:27.48-cal.

 

Élő eredménykövetés, menetrend, éremtáblázat a Magyar Paralimpiai Bizottság honlapján található: www.hparalimpia.hu

 

A hazai fejlesztésű ‘Seyu - Együtt a győzelemért!’ applikációval lehetőség nyílik a XVI. Paralimpiai Játékok helyszínén virtuális módon szurkolni a magyar parasportolóknak. Bővebb információ itt található.

 

A paralimpiáról készült fotókat Facebook oldalunkról lehet használni a Magyar Paralimpiai Csapat forrásmegjelölésével.

 

A versenyek a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság YouTube csatornáján, az M4 Sport csatornáján, valamint a www.m4sport.hu oldalon követhetők.