Menüpontok

Halifaxben szállnak vízre a világ legjobb kajak-kenusai

A nyolc sportolóból összeálló magyar válogatott augusztus 3. és 7 között versenyzik a kanadai világbajnokságon, ahol épek és fogyatékossággal élők egyaránt megmérettetik tudásukat.

A delegáció tagjai nagy reményekkel vágnak neki a soron következő viadaluknak, miután már májusban eredményesen szerepeltek a poznani szezonkezdő világkupán. Akkor a csapat egy ezüst- és két bronzérmet szerzett azok ellenére, hogy az időjárás nem volt kedvező.

Hajdú Botond szövetségi kapitány által kihirdetett keretbe több rutinos versenyző is bekerült, köztük a sérüléséből felépülő Varga Katalin is. A Tokióban paralimpián bronzérmet szerző sportoló hosszas kihagyáson van túl, de elmondása szerint sikerült leküzdenie a nehezítő tényezőket és a vb-re fókuszál.

A tavalyi esztendőben paralimpiai, világ- és Európa-bajnoki aranyérmet szerző Kiss Péter Pál is ki szeretné hozni magából a maximumot. A BHSE atlétája szintén rögös utat járt be a felkészülés során, azonban szemei előtt már Halifax lebeg: „Az év elején sérüléssel és megbetegedéssel is küzdöttem, így túl nagy elvárásaink nem voltak előzetesen a világbajnokságra. Azóta változott a helyzet, beszéltem is erről Hajdú Botond szövetségi kapitánnyal és edzőmmel, Pruzsina Istvánnal, mind egyetértettünk abban, hogy az elmúlt hónapok nehézségei eltűntek és sikerült újra csúcsformába kerülnöm. Idén egyetlen egyszer, májusban, a poznani világkupán álltam rajthoz, de a mezőny nem volt a legacélosabb, valamint az ott elért harmadik helyezésemmel sem voltam túl elégedett. Azonban nem temetkezhet bele senkise az átélt kudarcaiba, azok csak ideiglenesek, az új célok eléréséért kell küzdeni. Szerencsére a világbajnokságon már népesebb mezőnnyel szembe szállok csatába és mindent meg fogok tenni a címvédés érdekében. A mostani időeredményeim, edzésmunkáim azt igazolják, hogy ismét jó esélyeim vannak, igyekszem higgadtan és pozitívan elutazni Kanadába, ahol felül szeretném múlni a májusi eredményemet.” – összegezte gondolatait a 19 éves kajak-kenus.

Kiss Péter Pál a tokiói paralimpián (Fotó: Hoffer Szilvi / MPB)

A világbajnokságon szereplő magyar válogatottat a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség youtube csatornáján lehet élőben figyelemmel követni.

A Kanadába utazó parakenu-válogatott tagjai:

  • Molnárné Tóth Julianna;
  • Molnár Nikoletta;
  • Pulai Erika;
  • Varga Katalin Eszter;
  • Kiss Erik;
  • Kiss Péter Pál;
  • Rozbora András;
  • és Suba Róbert.

Borítókép: Szalmás Péter