Menüpontok

Rekordszámú részvétellel aratott sikert a 2023-as Magyar Parasport Napja

Kibővült programokkal, idén hatodik alkalommal rendezte meg a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a Magyar Parasport Napját (MPN). Az eseménysorozat keretén belül megemlékeztek elhunyt paralimpiai bajnokainkról, Lélekmozgató programra invitálták az óvodásokat, az iskolásokat, a felsőoktatási intézményeket és a külhoni magyar nyelvű tanintézményeket, valamint konferenciát szerveztek a CSR For Parasport címmel.

A szervezet és meghívott vendégeik lerótták kegyeletüket azon paralimpiai bajnokok előtt, akik sajnos már nem lehetnek köztünk. A Parlament melletti Olimpia Parkban tartott koszorúzáson Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, Balogh-Madár Emese, V. kerület alpolgármestere, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szekeres Pál, az MPB tiszteletbeli elnöke, Szabó Gabriella, az Olimpiai Bajnokok Klubjának tagja Szöllösi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, illetve a Magyar Parasport Napjának két nagykövete, Krajnyák Zsuzsanna paralimpiai ezüst- és bronzérmes kerekesszékes vívó vettek részt. A sportért felelős államtitkár tiszteletnyilvánító beszédében kiemelte a Magyar Parasport Napjának fontosságát, és köszöntét fejezete ki mindazoknak, akik segítségével újfent megvalósulhattak az országos nap programjai.

Megemlékeztek az elhunyt paralimpiai bajnokokról az Olimpia Parkban. (Fotó: Hoffer Szilvi / MPB)

A Magyar Paralimpiai Bizottság a FODISZ szakmai támogatásával idén is tartalmas programokkal készült. Ebben az évben meghirdetett Lélekmozgató programra az óvodások, iskolások, valamint a felsőoktatási intézmények hallgatói mellett, a határon túli magyar nyelvű oktatási intézmények is csatlakozhattak. A FODISZ és megyei tagszervezetei által koordinált program ismét nagy sikerrel zajlott le, idén 550 intézmény csatlakozott a megemlékezéshez és foglalkozott szemléletformáló beszélgetések, aktív parasport-foglalkozások keretében a magyar parasport és a fogyatékossággal élők témájával országszerte. A megszokott módon, ebben az esztendőben is bővült a Magyar Parasport Napjához kapcsolódó programsorozat palettája, idéntől a külhoni magyar létesítmények csatlakoztak a szervezet által megvalósított kezdeményezéshez.

A Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény idén ünnepli 120 éves fennállását, amelynek megünneplésére Játék Iskolahatárok Nélkül programot szerveztek az MPB és FODISZ támogatásával. A Sterbinszky Amália Kézilabdacsarnokban rendezett sporteseményen sajátos nevelési igényű gyermekeket oktató intézmények, valamint mozgáskorlátozott diákokat integráló budapesti iskolások vettek részt. A tanulók nyolc fős csapatokat alakítva, mozgáskorlátozott gyerekek, integrációban tanuló mozgáskorlátozott diákok és ép iskolatársi közösen versenyeztek egymással. A játékos vetélkedőn több paralimpikon is tiszteletét tette, akik segítségével teljesítették az ügyességi feladatokat a gyerekek.

Krajnyák Zsuzsanna mesélt sportolói pályafutásáról iskolásoknak (Fotó: Hoffer Szilvi / MPB).

Az oktatási intézmények számára a Magyar Paralimpiai Bizottság és a FODISZ segédlettekkel, filmekkel, videókkal, háttéranyagokkal segítették a színvonalas megemlékezést, akár személyes részvételű eseményeknél, akár digitális, online platformokon történő aktivitások esetében. Az óvodás és kisiskolás korosztály számára idén is Bartos Erika érzékenyítő meséi és rajzai segítették a Lélekmozgató program megvalósítását.

A Magyar Parasport Napjának népszerűsítését ismét két nagykövet segítette, egy ép, valamint egy fogyatékossággal élő sportoló: Krajnyák Zsuzsanna, tizenkétszeres paralmpiai érmes kerekesszékes vívó és Szatmári András, olimpiai bronzérmes kardvívó. A két kiváló sportoló igyekezett minden kiemelt programon részt venni, képviselni a hazai parasport mozgalom értékeit.

Szatmári András kipróbálta magát a kerekesszékes kosárlabdában (Fotó: Hoffer Szilvi / MPB).

A korábbi hagyományokhoz híven, az MPN2023 kiemelt programjaként, nemzetközi konferenciát rendeztek a Magyar Sport Házában CSR For Parasport címmel. Az előadásokon több hazai, CSR tevékenységben (társadalmi felelősségvállalás) élen járó, a parasport mozgalmat támogató nagyvállalat képviselője tartott előadást, de a témát parasportolók is boncolgatták, valamint a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság e témáról alkotott véleménye is hallható volt. A meghirdetett esemény megkezdése előtt Szabó László, az MPB elnöke, valamint Mravik Gusztáv, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) alelnöke adta át az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője díjat Pruzsina István parakajak-kenu edzőnek. A szakember személyesen nem tudott részt venni konferencián, így videóüzenetben fejezte ki köszönetét.

Sánta Krisztián Halassy Olivér-díjban részesült a Magyar Parasport Napján (Fotó: Hoffer Szilvi / MPB).

A konferencia kezdete előtt a Magyar Paralimpiai Bizottság bejelentette, hogy a Nemzetközi Kerékpár Szövetség tájékoztatása alapján újabb országkvótát szerzett hazánk a 2024-es párizsi paralimpiára. Így immáron a két parasportlövő mellett egy férfi kerékpáros is ott lesz a francia fővárosban.

A Magyar Parasport Napjának alkalmából Halassy Olivér-díjban részesült Majer Gábor, Sánta Krisztián, Rácz János és Szedő Tibor, a Sdyney-i (2000) paralimpia 4x50 méteres vegyesváltó aranyérmes csapatának tagjai. Míg Karácsony Gyula, Magyar András, illetve Oroszi Zsuzsanna Málnai István-díjat vettek át a kimagasló edzőimunkájuknak köszönhetően. A paralimpiai mozgalmat támogató egészségügyi szakembereket Plesa István-díjjal jutalmazta meg az MPB, ebben az évben Hrivnák Gergely, Dr. Komka Zsolt és Dr. Toman József munkáját ismerték el. A szervezet elnökségének döntése alapján az M4 Sport kapta a Paralimpiai Láng-díjat, amellyel megköszönték a televíziós csatorna munkáját, amit a fogyatékossággal élők sportmozgalmának népszerűsítéséért tesznek.

A CSR For Parasport címmel meghirdetett konferencián Nikolina Markota Vukic, a Horvát CSR Intézet elnöke mesélt azon kezdeményezésről, amelyet több európai paralimpiai bizottsággal közösen álmodtak meg. A konferencia alapötleteként szolgáló mozgalommal kívánják felhívni a világ minden nagyvállalatának a figyelmét a társadalmi felelősségvállalásra. Szintén a virtuális térből csatlakozott be Nael Ogden-Smith, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) partnerségi kapcsolatokért felelős igazgatója, illetve Bart Schell, IPC partnerségi kapcsolatokért felelős menedzsere, akik a világszervezet szempontjából osztották meg gondolataikat a témát érintően.

A konferencián több nagyvállalat, a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatói is felszólaltak a nemesügy kapcsán. Kónya Prépost Enikő, Allianz Hungária Zrt., szenior marketing szakértője, Lesti Mónika, K&H Bank Zrt., szenior kommunikációs menedzsere, Panulin Ildikó, Szerencsejáték Zrt., vállalati kommunikációs főosztályvezetője, valamint Csikós Gábor, Toyota Central Europe – Hungary., marketing osztályvezetője különálló prezentációkban részletezték cégük szerepét a CSR-területén.

Szabó László köszöntő beszédet tartott a Magyar Parasport Napjának konferenciáján (Fotó: Hoffer Szilvi / MPB).

A témát sportolói perspektívából is hallhatták a személyesen és virtuális téren keresztül csatlakozók. Boronkay Péter, paralimpikon triatlonista mesélt a sportolói karrierjét átölelő élményekről, valamint a pályán kívüli feladatairól. A visszavonult sportoló mindenki figyelmét fel szeretné hívni a fogyatékossággal élő emberek ügyére.

Az évről-évre egyre több érdeklődőt elérő Magyar Parasport Napja idei fejlődése a konferencián is jól látható volt, hiszen személyesen nagyjából száz, míg online több, mint kétszáz néző követte figyelemmel a nemzetközileg is meghirdetett eseményt, amelyre több nemzetközi paralimpiai szervezet képviselői is csatlakozott.

A Magyar Parasport Napja országos rendezvénysorozatot eseményeivel jövőre is találkozhatnak 2024. február 22-én.

Az eseményről készült képek

Fotók: Hoffer Szilvi / MPB