Menüpontok

Méltó elismerések a Magyar Parasport Napjának konferenciáján

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) február 22.-i rendezvényén díjazta a paralimpiai érmes sportolókat, edzőket, a mozgalmat támogató egészségügyi szakembereket, Paralimpiai láng díjjal jutalmazta parasport mozgalom támógatóját, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetségével (MSÚSZ) közösen bejelentették a 2022-es Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzőjét.

Az előző év hagyományaihoz híven, ismét a Magyar Parasport Napja alkalmából szervezett konferencia keretein belül leplezte le Szabó László, az MPB elnöke, valamint Mravik Gusztáv, a MSÚSZ alelnöke a tavalyi esztendő legjobb edzőjének járó díját. A jelöltekről a Magyar Paralimpiai Bizottság felkérésére 74 tagú sportszakemberekből, újságírókból, közéleti személyekből álló grénum szavazott. A voksok alapján Pruzsina István, parakajak-kenu edző lett a 2022. esztendő Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője. A Honvéd szakembere hosszú évek óta foglalkozik parasportolókkal és megannyi eredményt ért el tanítványaival közösen. Kezei alatt Kiss Péter Pál paralimpiai, világ- és Európa-bajnok lett, míg Juhász Tamás kontinensviadali elsőséget zsebelt be.

Az MPB elnökségének döntése alapján több kategóriában is díjazták a fogyatékosok sportjának kiválóságait, szakembereit.

Halassy Olivér az első közismert, fogyatékossággal élő magyar sportoló, aki kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázónak mondhatta magát. A Magyar Paralimpiai Bizottság a nagyszerű sportoló tiszteletére alapította meg a nevével fémjelzett díját, amelyet paralimpiai érmes versenyzők kaphatnak. 

Halassy Olivér-díjban részesült Majer Gábor: Az 1983-as születésű sportoló a 4x50 méteres vegyesváltóval nyert aranyérmet paralimpián, Sydney-ben. A csapat első embereként ugrott a medencébe és hátúszásban világcsúcsot ért el. Eredményével kimagaslóan segítette hozzá csapattársait és ezáltal hazánkat is egy újabb paralimpiai medálhoz, amelyre azóta is méltán büszke a Magyar Paralimpiai Bizottság.

Halassy Olivér-díjban részesült Rácz János: Másodikos korában kezdett el sportolni, először atletizált, majd röplabdázott. Később ismerkedett meg az úszássportággal, tehetsége pedig hamar megmutatkozott. Számos nemzetközi viadalon aratott sikert, majd kvalifikálta magát a 2000-es paralimpiára, Sydney-be. A játékokon a 4x50 méteres vegyesváltó tagjaként állhatott a dobogó legfelső fokára.

Halassy Olivér-díjban részesült Sánta Krisztián: Hatéves korában érszűkület miatt jobb keze és lába, valamint beszédközpontja lebénult. Rehabilitációs jelleggel, orvosok javaslatára kezdett úszni. Kitűnő technikájának és akaraterejének köszönhetően számos eredményt elért nemzetközi szinten, a Sdyney-i paralimpián tagja volt a 4x50 méteres bajnok vegyesváltónak, de egyéniben, 100 méteres hátúszásban is aranyérmet szerzett.  Sikerekben nem volt hiány, hiszen 50m gyorson és pillangón, valamint 100m gyorson ezüst, míg 200m vegyesen bronzérmesként csapott a célba.

Halassy Olivér-díjban részesült Szedő Tibor: Ötévesen került először a BVSC uszodájába, ahol hamar beleszeretett a környezetbe és a sportágba. Igaz kezdetben nem versenyszerűen úszott, azonban a remek időeredményeinek köszönhetően az sem váratott sokat magára. Az elkövetkező években világ- és Európa-bajnoki címeket zsebelt be, így hamar a világ legjobbjai között találta magát. A 2000-es Sdyney-i paralimpián a 4x50 méteres vegyesváltó tagjaként paralimpiai bajnok lett társaival együtt.

A magyar parasport mozgalom egyik meghatározó úszóedzője, Málnai István 2012-ben hunyt el. Egykori tanítványai között olyan nagyszerű bajnokok szerepelnek, mint Tóth Tamás, Illés Fanni. A MPB szakember kultuszának és munkásságának emléket állítva adja át minden évben a mesterről elnevezett elismerését.

Málnai István-díjban részesült Karácsony Gyula: A rutinos és sokat tapasztalt sportlövő edző a Magyar Paralimpiai Bizottság szakágvezetőjeként segíti a sportág fejlődését és eredményességét. A vezénylése alatt szerzett sikerek remek példaként szolgálnak. Ezek közül a legkiemelkedőbb Dávid Krisztina bronzérme a tokiói paralimpián, amellyel a sportág első medálját szerezte meg hazánk számára. Ugyancsak Karácsony Gyula odaadó munkájának köszönhetően mondhatjuk el, hogy a parasportlövők az előző esztendőben megszerezték a Magyar Paralimpiai Csapat első, illetve második országkvótáját is a soron következő, párizsi paralimpiai játékokra.

Málnai István-díjban részesült Magyar András: A szakember neve szinte már egybeforrott a kosárlabda sportággal, azon belül is a fogyatékossággal élők szakágával. Az edző több évtizede rendíthetetlenül segíti a kerekesszékes sportolók integrálását. Kezei alatt több nagyszerű versenyzőt is felfedezett és segített. Munkáját alázat, szorgalom, és magasfokú odaadás jellemezte, amellyel segítette felsőbb szintekre eljuttatni hűen szeretett sportágát. A kerekesszékes kosárlabda területén tevékenykedő sportolók, edzők, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság is elismerően tekint munkásságára.

Málnai István-díjban részesült Oroszi Zsuzsanna: Néhány évvel ezelőtt csatlakozott a fogyatékossággal élők sportmozgalmához, azonban első pillanattal kezdve küldetésének tekintette a szakág fellendítését. A sikerekre sokat nem kellett várni, hiszen számos nemzetközi versenyen az elitbe tartoztak a sportolói. Higgadt és odaadó természetének köszönhetően minden versenyző bizalommal és megbecsüléssel fordul hozzá, együtt pedig kimagasló sikereket érnek el. Legutóbbi jelentős áttörésük a tokiói paralimpia volt, ahol Ekler Luca révén megszületett a sportág első női aranyérme is.

Dr. Plesa István 1970 és 1995 között a magyar rokkantsport orvos-vezetője és szervezőjeként az első magyar sportdiplomata volt. Az Országos Ortopédiai Intézet igazgató főorvosaként a végtaghiánnyal született gyermekek gondozását főbb feladatának tekintette. A Magyar Paralimpiai Bizottság tisztelegve példaértékű szaktekintély odaadó munkája előtt, alapította meg róla elnevezett díját, amelyet az egészségügyi szakembereknek adományoz.

Plesa István-díjban részesült Hrivnák Gergely: Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet gerincvelősérült osztályán dolgozó gyógytornász, 2012 óta segíti a kerekesszékes rögbisek erőnléti edzéseit, figyelembe véve a játékosok egyéni igényeit és képességeit. Gyógytornászi képesítésének birtokában, nem csak terapeuta, hanem 2013-2015 között edzői szerepet is betöltött a csapat mellett. Versenyeken és edzőtáborokban a sport tevékenységen túl, önkéntesként is segítette a kerekesszékes játékosokat nagyobb önellátás biztosításában. Tevékenységét mindvégig önkéntes munkában, díjazás nélkül, odaadóan és lelkiismeretesen végezte.

Plesa István-díjban részesült Dr. Komka Zsolt: A kardiológus szakorvos a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, valamint a Semmelweis Egyetem tanára hosszú évek óta a kajak-kenu válogatott keretorvosa. Versenyeken és a hétköznapokban is mindig kellő odaadással segíti az ép és fogyatékossággal élő sportolók magas színvonalú, sérülésmentes felkészülését. Nem csak a versenyzőkkel, de edzőkkel folytatott közös munkájának köszönhetően megannyi örömteli eredményhez segítette hazánk parakajak-kenu válogatottját is.

Plesa István-díjban részesült Dr. Toman József: Az ortopéd-traumatológus szakorvos több esztendeje támogatja hazánk parakajak-kenusainak egészséges és szakszerű felkészülését. Az Országos Sportegészségügyi Intézet orvosa megfelelő tanácsai nélkül sem kelhet útnak hazánk válogatottja. A szaktekintély megannyi helyzetben nyújtott már segítséget és támogatást olimpiai és paralimpiai sportolóknak, ezzel is biztosítva a kifogástalan felkészülést, a legjobb eredmények elrését.

A Paralimpiai Láng-díjat az Magyar Paralimpiai Bizottság elnöksége céges illetve magánszemély kategóriában adományozza. Ezzel az elismeréssel az MPB a tovább erősödő támogatói körét honorálja. Elismerve azt az odaadó segítséget, amellyel a magyar parasport mozgalom tovább fejlődhet, gyarapodhat.

Paralimpiai Láng-díjban részesült M4 Sport: A televíziós csatorna kiemelten támogatja a parasportolók sikereinek minél szélesebb körű megjelenését, a kimagasló eredményeik köztudatba kerülését. Az MTVA által évente több százezer család otthonába jut el a fogyatékossággal élő sportolók eredményeinek híre. A csatorna a jövőben is tovább kívánja népszerűsíteni a mozgalmat, ennek remek példája, hogy a 2024-es párizsi paralimpiai játékokat is közvetíteni fogják. Az elismerést Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Székely Dávid az M4 Sport csatornaigazgatója vette át.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszönetét és gratulációját fejezte ki mindazon sportolóknak, edzőknek, szakembereknek, akik fáradhatatlan munkájukkal támogatják, és a jövőben is tovább segítik a mozgalom értékeinek népszerűsítését.

A Magyar Paralimpiai Bizottság korábbi díjazottjairól a következő linken olvashatnak: https://hparalimpia.hu/dijazottak