Menüpontok

Jön a parasport-világbajnokságok nyara! - júliusban és augusztusban is paralimpiai kvótákért küzdenek a magyarok

A nyári világbajnokság-dömping első felvonására júliusban kerül sor, amikor a sok magyar versenyző között újra szoríthatunk a szülés után visszatérő paralimpiai bajnok úszónak, Illés Fanninak; az egyre nagyobb klasszisokká váló két paralimpiai bajnok úszónak, Konkoly Zsófiának és Pap Biankának; a távolugrásban világcsúcstartó, paralimpiai bajnok Ekler Lucának; valamint a paraíjászok világranglistájának negyedik helyén álló Gáspár Tamásnak is. Augusztusban sem lesz hiány a vb-izgalmakból: a paralimpikon kerékpáros Wermeser Zsombor ezúttal is nyeregbe száll, ismét több száz kilogramm megmozdítására készül a paralimpiai hatodik erőemelő Sedric Roussel, míg újfent drukkolhatunk a hajóba szálló paralimpiai bronzérmes kajakos Varga Katalinnak is.

A világ legjobb paraúszói idény nyáron Manchester felé veszik az irányt, ahol 70 ország több mint 600 sportolója veszi birtokba a medencét. A július 31. és augusztus 6. közötti globális viadalon hazánkat nyolc sportoló fogja képviselni. A tavalyi vb-n a mieink négy arany-, három ezüst- és két bronzérmet nyertek, ebben az esztendőben is hasonlóan impozáns eredményekben reménykedhetünk. 

Az egyaránt paralimpiai bajnok Pap Bianka (Vasas SC) és Konkoly Zsófia (PSN Zrt.) újabb címeket érhet el. Szabó Álmos tanítványa, Bianka az S10-es kategóriában, 400 méteres gyorsúszásban és 100 méteres hátúszásban, míg Jancsik Árpád versenyzője, Zsófi az S9-es kategóriában, 100 méteres pillangóúszásban, valamint 200 méteres vegyesúszásban védheti meg bajnoki címeit. Ezen versenyszámaik mellett előreláthatólag további három-három versenyszámban szoríthatunk nekik. 

Konkoly Zsófia (S9) két aranyérmet szerzett a 2022-es paraúszó vb-n.

A paraúszó világbajnokság nagy visszatérője Illés Fanni (Vasas SC), aki kisfia születése után újra teljes erőbedobással készül a megmérettetéseire. A paralimpiai bajnok az Úszó Országos Bajnokságon teljesítette a manchesteri világbajnokság nevezési szintidejét, és ezzel rögtön a világranglista hatodik helyére lépett elő. Szabó Álmos sportolója 2019-ben, Londonban a 100 méteres mellúszás SB4 kategóriájában világbajnok lett, ezúttal ismét angol földön küzdhet meg az elsőségért. 

A magyar paraúszó válogatottat fiatal és rutinos versenyzők egyaránt erősíthetik majd Manchesterben. A világbajnokságon újra bizonyíthat Szabó Álmos világbajnoki bronzérmes tanítványa Száraz Evelin (Vasas SC) és Karsai Péter növendéke, Hotz Csenge (Pécsi VM), valamint az Európa-bajnoki ezüstérmes, a TV2 Dancing with the Stars műsorában országos népszerűségre szert tett Iván Bence (PSN Zrt.) is, aki Jancsik Árpád edzővel dolgozik közösen. A magyar színeket több, mint 15 éve szép eredményekkel képviselő Adámi Zsanett (UTE) Magyarovits Zoltánnal folytatott eltökélt munkájának köszönhetően ismét felveszi a versenyt a világ elitjével. Továbbá 100 méteres mellúszás SB8-as kategóriában szoríthatunk Szabó Álmos növendékének, a fiatal Tar Rékának (Vasas SC) is.

A paraúszók a világbajnokságot megelőzően májusban, a berlini világkupán is vízbe szálltak, ahol újabb vb-szintidőket úsztak.

Közel egy évvel a párizsi paralimpia előtt utazhatnak paraatlétáink a francia fővárosba, ahol július 8. és 17. között rendezik meg a világbajnokságot. A szervezők összesen 171 versenyszámot – 77 női, 93 férfi és egy vegyes – bonyolítanak majd le a Sébastien-Charléty Stadionban. Ugyan - a korábbiakban ismertetettek ellenére - a paralimpia atlétika versenyei nem ebben a stadionban lesznek, mégis örülünk, hogy Franciaországba utazhatnak a versenyzők. Paraatlétikában utoljára 2019-ben, Dubaiban rendeztek világbajnokságot, ezt követően a járvány folyamatos halasztásra és újratervezésre kényszerítette a szervezőket. A magyar válogatott az előző vb-ről egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel tért haza, ezzel régen nem látott sikereket elérve. 

Legeredményesebb paraatlétánk Ekler Luca (TFSE), aki 2019-ben világbajnoki csúccsal nyerte meg a T38-as kategória távolugró versenyét, majd 100 méteres és 200 méteres síkfutásban is ezüstérmet szerzett. Szalma László - a kétszeres fedettpályás Európa-bajnok távolugró - tanítványának célja nem más, mint megvédeni bajnoki címét, amelyre jó esélyei is vannak, miután ő tartja a távolugrásban a világrekordot 5.98 méteres ugrásával. 

Ekler Luca (T38) a bydgoszcz-i Európa-bajnokságon világcsúcsot állított fel 400 méteres síkfutásban.

Ugyancsak rajthoz állnak - a T20-as kategóriában - a Biacsi ikrek, Ilona és Bernadett, akik már hosszú évek óta szállítják a szebbnél szebb eredményeket a magyar parasportnak. Az SZVSE versenyzői, a sokszoros paralimpikonok számos nemzetközi versenyen értek már el rangos sikert, a 2019-es világbajnokságon pedig Ilona világbajnoki bronzérmes, testvére pedig negyedik helyezett lett. Az azóta eltelt időszakban új edző, a korábbi fedettpályás Európa-bajnoki bronzérmes középtávfutó Zemen János irányítja a felkészülésüket, biztató esélyekkel néznek a lányok a párizsi vb elé. 

A paraatléta válogatott tagjai között szerepel majd az Európa-bajnoki ezüstérmes Keresztesi Erika (Váci Reménység SE), aki a Biacsi ikrekhez hasonlóan T20-as kategóriában, középtávfutó számokban remekelhet és szintén Zemen Jánossal készül a vb-re. A dobók közül Magyari Zoltán paralimpiai hatodik helyezett sportolója, Szőllősi István (Váci Reménység SE), az F20-as, míg Jancsik László tanítványa, Nagy Ambrus (Váci Reménység SE), az F33-as kategóriában ragad súlygolyót. A fiatal, mindössze 20 éves Takács Adél (Szegedi RSC) Szabó Erzsébet edző segítségével készül élete első világbajnokságára, ahol T20-as kategóriában távolugrásban és 400 méteres síkfutásban jeleskedhet.  A rutinos versenyzők mellett új magyar paraatléták is debütálhatnak a vb-n. Luterán Petra T47-es kategória 100 valamint 400 méteres síkfutás versenyszámában állhat rajthoz, míg Bessenyey Zoltán az F52-es diszkoszvetők között remekelhet

A magyar paraatléta válogatott kerete még nem végleges, a versenyzők számára májusban, a Budapest Openen nyílik lehetőség a világbajnoki szintek teljesítésére. 

A tavalyi mozgalmas évet követően idén sem tétlenkednek a paraíjászok, számukra július 17. és 23. között rendeznek világbajnokságot Plzenben. A cseh városban nem ez lesz az első alkalom, hogy a sportág számára nemzetközi versenyt rendeznek, legutóbb, 2018-ban kontinensviadalon vehettek részt ott Európa legjobbjai. 

Magyarországot a paralimpiai ötödik helyezett Gáspár Tamás (MESE) egyedüli versenyzőként képviseli. Az Angliában élő és ott készülő sportoló a W1-es kategóriában a 2022-es Európa-kupán már bizonyított, amikor is szoros csatában végzett az ezüstérmet jelentő helyen. Tamásnak tavaly az Ek mellett további lehetősége is volt bizonyítani nemzetközi porondon, a 2022-es Európa-bajokság W1-es kategóriájában nyolcadik, míg ugyanezen kategória világbajnokságán kilencedik helyen zárt. A magyar versenyző új felkészülési módszert követ edzőjével, Merry Natalie Victoriával, akinek segítségével szeretné elérni eddigi legjobb világbajnoki szereplését. 

Gáspár Tamás (W1) célba vette a párizsi paralimpiát.

A magyar versenyző a világbajnokságot megelőzően is Csehország felé vette az irányt, ahol világkupát rendeztek május 13. és 21. között, Nové Mestoban. 

Ebben az esztendőben kerékpárosok lepik el Glasgow-t augusztus 3. és 13. között, miután a városban rendezik meg a sportág világbajnokságát. A szervezők számos versenyszámban várják az ép és a parasportolókat is, hazánk természetesen képviselteti magát az eseményen. Az előző évben Wermeser Zsombor (Team Novák) derekasan helytállt a kanadai Baie-Comeauban, ahol a C5-ös sérültségi kategória országúti időfutamában a tizenegyedik, míg a mezőnyversenyben a tizenharmadik helyen végzett.

A magyar paralimpikon újfent bizonyíthatja rátermettségét, miután a skóciai vb-delegációnak eddigi egyedüli tagjaként szállhat nyeregbe. Wermeser Zsombor révén a párizsi Magyar Paralimpiai Csapat februárban szerezte meg újabb, harmadik országkvótáját. Így dr. Pancel Lóránt sportolója számára fontos, hogy rajthoz álljon Glasgowba, ezzel is megtartva pozícióját a világranglistán. A 25 éves bringás ez alkalommal az országúti versenyszámok mellett pályakerékpárban is remekelhet.

A magyar parakerékpáros válogatott sportolói az elkövetkezendő hetekben több alkalommal is bizonyíthatnak, így akár csatlakozhatnak is a vb-re utazó csapathoz. 

Wermeser Zsombor (C5) már a párizsi Magyar Paralimpiai Csapat tagjaként készül az idei világbajnokságra.

A Közel-Keleten is szoríthatunk fogyatékossággal élő sportolóknak, hiszen idén a para-erőemelők világbajnokságát Dubajban rendezik. Az augusztus 22. és 30. közötti sporteseményen a felnőtt versenyzők mellett a junior korcsoportba tartozók is megmutathatják erejüket. A magyar csapat a tavalyi georgiai kontinensviadal sikereit követően bizonyíthat újra, akkor három magyar felnőtt sportolónak is közel volt a dobogós helyezés megszerzése: Tunkel Nándor (49kg), Sedric Roussel (88kg) és Sztanó György (59kg) egyaránt a negyedik helyen végzett súlycsoportjukban. Míg a válogatott két fiatal sportolója, Fejes Richárd (80kg) és Szebenyi Gergő (54kg) ifjúsági Európa-bajnoki címet szereztek. 

A magyar erőemelők várhatólag hét fővel fogják képviselni hazánkat az Egyesült Arab Emírségekben. A kerettel többek között a paralimpiai bronzérmes, Darázs Ádámmal készülő Tunkel Nándor (Power Ozi) utazhat, aki ismételten szeretne bravúrt elérni a világ legjobbjaival szemben. Szalay Bence sportolója, Sedric Roussel (Erőtér SE) sem hagyja magát, a lehető legjobb eredményre készül, hogy közelebb kerüljön a párizsi paralimpiai kvóta megszerzéséhez. Hazánk válogatottjának jelenleg egyetlen hölgy tagja van, Mezei Katalin (Power Ozi) személyében, aki a tavalyi Európa-bajnokságon szoros küzdelemben zárt a nyolcadik helyen, azonban Darázs Ádámmal ebben az esztendőben is eltökélten készülnek egy újabb kiemelkedő eredmény elérésért. Junior korcsoportban ezúttal Belme Péter tanítványa, Szebenyi Gergő (Belme Erőemelő SE) öltheti magára a címeres mezt, hogy megismételje az előző évben nyújtott sikerét. Faragó Péter tanítványa, a tavalyi Eb negyedik helyezett Sztanó György (Wolf SE) is eltökélten készül a világbajnokságra. Míg a válogatottba visszatér a többszörös Európa-bajnok ezüst- és bronzérmes Sas Sándor (Ferencvárosi TC), aki Lombosi Melinda segítségével készül a rangos megmérettetésre. A 2022-es kontinensviadaltól megbetegedés miatt távol maradt Stadler Tamás (Power Ozi) is erősíteni fogja hazánk küldöttségét Dubajban. 

A para-erőemelők számára a világbajnokságot egy közös edzőtáborozás előzi meg a Tatai Olimpiai Központban. 

Sztanó György (59kg) a 2022-es Európa-bajnoki negyedik helyezését követően vág neki a világbajnokságnak.

A párizsi paralimpia előtti véghajrához közeledve a kajak-kenusok számára sincs idő a pihenésre. A németországi Duisburg városa augusztus 23-tól 26-ig várja a sportág legjobbjait a világbajnokságon. A már jól megszokott módon, az ép és parasportolók integrált rendszerben, egy időben és egy helyszínen versenyeznek. A tavalyi vb-sikereket követően a magyar delegáció ezúttal sem maradhat le az éremtáblázat élmezőnyétől. 

A magyar parakajak-kenu csapat számára idén még két hazai válogató versenyen kell bizonyítaniuk felkészültségüket. A kategóriák legjobbjai ezeken biztosíthatják kerettagságukat a világbajnokságra. Izgalmas párharcokra számíthatunk: VL2-ben Pruzsina István tanítványa, az Európa-bajnok Juhász Tamás (BHSE) és Szabó Krisztián sportolója, a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert (MVM Szegedi VSE) küzd meg egymással. A hölgyeknél a paralimpiai bronzérmes Varga Katalin Eszter (MVM Szegedi VSE) KL2 kategóriában Karnok Marcell segítségével készül a minél fényesebb medál megszerzésére. Kiss Péter Pál paralimpiai bajnok (BHSE) felkészülése mellett tanulmányaira is különösen nagy figyelmet fordít, miután ebben az esztendőben érettségizik. A Pruzsina István kezei alatt felnevelkedő sportoló idén is törekszik a tőle telhető legjobb teljesítményt nyújtani és ismételten bajnoki címet szerezni KL1 kategóriában. Rozbora András (INTER-ÉPFŰ AVSE) szemei előtt is az elkövetkezendő versenyidőszak lebeg, hiszen nem titkolt célja kijutni Párizsba, a harmadik paralimpiájára. Gombos Dániel sportolója KL2 – 200 méteren villogtathatja meg tudását és tovább szaporíthatja eddigi sikereinek számát.

Kiss Péter Pál (KL1) és Juhász Tamás (VL2) Európa-bajnokként utazik Duisburgba.

A magyar para kajak-kenu válogatott teljes létszáma és névsora a hazai válogatókat követően válik véglegessé.

A világbajnokságok kiemelkedően fontosak hazánk parasportolói számára, hiszen megkezdődött a 2024-es párizsi paralimpiára való kvótaszerzés. A vb-ken nyújtott teljesítményükkel biztosíthatják maguk számára, hogy jövőre a francia fővárosban képviseljék Magyarországot. 

Hazánk parasportolói ezidáig három kvótát szereztek: egyet kerékpárban, kettőt pedig sportlövészetben. Az előzetes felmérések alapján a párizsi paralimpián hazánk delegációjának létszáma meghaladhatja az 50 sportolót, amely minden idők legnagyobb Magyar Paralimpiai Csapatát jelentené. 

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta: "az utolsó tizennégy hónapjába lépett a kvótaszerzési időszak, 500 napnál is kevesebb van hátra a párizsi paralimpiáig. Minden feltételt igyekszünk biztosítani a sportolóknak, köszönet jár klubjaiknak, a sportági szövetségeknek, a támogatóknak és a sportállamtitkárságnak. Minden korábbinál kiélezett versenyekre számítunk a nyáron, mert a parasport folyamatos fejlődésben van, egyre több ország egyre több versenyzője kapcsolódik be magas szinten a versenyekbe. A paralimpia minden tekintetben hamarosan utoléri az olimpiai mozgalmat és ebben a versenyben mi helyt akarunk állni. Szurkoljon mindenki a magyar parasportolóknak!"

Fotók: Szalmás Péter, IPC, Tadeusz Skwiot, MTI, MPB