Menüpontok

Komoly magyar sikerek a Multisport Para Európa-bajnokságon

Az augusztus 7. és 20. között megrendezett rotterdami multisporteseményen nyolc sportágban 19 magyar versenyző vett részt és összesen négy érmet – két ezüstöt és két bronzot – gyűjtöttek. A küldöttség medáljait bocciában, csörgőlabdában, íjászatban és judoban gyűjtötték be mieink. Az érmek és az értékes helyezések mellett íjászatban párizsi, paralimpiai országkvótával is gazdagodtunk.

Multisport Para Európa-bajnokságon, a női bocciások BC4-es egyéni kategóriájában Szabó Alexandra a csoportjából egy győzelmet és egy vereséget követően jutott tovább a negyeddöntőben, ahol a horvát Anamaria Arambasic-csal küzdött meg. A magyar parasportoló magabiztos teljesítménnyel, 9:0 arányban múlta felül déli szomszédbeli ellenfelét. A döntőbe jutásért folytatott párharc során a görög Chrysi Morfi ellen éles csatát vívott, és végül 4:3-ra győzedelmeskedett. A fináléban sem volt könnyű dolga, a portugál Carla Oliveira ellen mérkőzött, akivel szemben nem jött össze a bravúr, 7:4 arányban kikapott, így ezüstérmes lett.

A mieink a boccia vegyes párosban is remekeltek. A Szabó Alexanda és Berkes Gergő alakította duó a csoportjukban főlényes győzelmet arattak a spanyolok és szlovákok ellen, míg az ukránokkal vívott szoros küzdelemben alul maradtak. Így egyenesen az elődöntőben folytatták az Eb-szereplésüket, ahol a britekkel találkoztak, de 6:5-re vereséget szenvedtek. A bronzmérkőzés szoros csatát hozott a portugálok ellen, azonban a bravúr elmaradt és negyedik helyen végeztek a 2:4-es végeredményt követően.

A C-divíziós férfi csörgőlabdázók számára rendezték meg az Eb-t Hollandiában. A Bélafi Szilárd, Bukta Gábor, Majzik Zsolt, Orbán Roland és Ruzsa Zoltán összetételű magyar válogatott számára kiváló lehetőség volt ez a kontinensviadal. A mieink remekül kezdtek: a svédek, az olaszok és a bolgárok legyőzését követően a negyeddöntőbe jutottak, ahol Azerbajdzsánt búcsúztatták egy 15:5-ös mérkőzéssel. Az elődöntőben a spanyolokkal szoros harcot vívtak és 5:3 arányú győzelmükkel nagy bravúrt értek el. A fináléban azokkal a svédekkel találkoztak, akiket a csoportkörök során 8:7-es végeredménnyel múltak felül. Az aranyéremért zajló izgalmas meccsen az északiak revansot vettek és 11:5-re győzni tudtak. A magyar csörgőlabda-válogatott így ezüstérmesként állhatott dobogóra, valamint felléptek a B-divízióba.

A láttássérült judosok között Burányi Flóra az 57 kilogrammosok J1-es sérültségi kategóriájában lépett tatamira. A magyar paralimpikonnak nem volt könnyű dolga, hiszen a török Dondu Yesilyurt felülmúlta őt az első mérkőzésén. Ezt követően a magyarnak vigaszágon kellett a legjobb formáját nyújtania. Az olasz Giordano Asia ellen már remekelt, így a bronzmérkőzés következhetett, ahol a moldovai Ina Cernei-vel szemben is győzött. Flóra a dobogó harmadik fokára állhatott és megszerezte a magyar küldöttség első érmét. A judos ezzel ráadásul újabb fontos pontokat szerzett a párizsi paralimpia kvalifikációs rendszerében.

A magyar színeket egyedül Gáspár Tamás képviselte paraíjászatban a kontinensviadalon. A paralimpikon W1 egyéniben a rangsorolón ötödik helyen végzett, így kiemeltként a negyeddöntőbe jutott. A folytatásban a finn Jean-Pierre Antoniost 137:131-re győzte le, majd az elődöntőben a török Bahattin Hekimoglu ellen 139:132 arányban kikapott. A dobogó harmadik fokáért zajló küzdelemben az olasz Panella Maurizo-t 137:133-ra sikerült felülmúlnia, így megszerezte a magyar csapat negyedik érmét Rotterdamban. Tamás, a bronzmérkőzést megelőzően, a paralimpiai kvótaszerző versenyen is elindult, amelyen nem talált legyőzőre és ezzel hazánk számára újabb kvótát szerzett a jövő évi játékokra.

A kontinensviadal sportdiplomáciai szempontokból is fontos volt hazánk számára. Az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) a versennyel egy időben tartotta közgyűlését, amelyen Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) főtitkára, az EPC elnökségi tagjaként illetve az MPB elnöke, Szabó László és nemzetközi igazgatója, Dányi Anita vettek részt. Az MPB küldöttsége a helyszínen több sportágban is szurkolt a magyar versenyzőknek,, valamint Urr Anita díjat adott át a kerekesszékes teniszezők eredményhirdetésén. A Multisport Para Európa-bajnokságot Kocsis András, Amsterdam magyar nagykövete is meglátogatta és a helyszínen drukkolt mieinknek.

„Az Európai Paralimpiai Bizottság kezdeményezése nem újkeletű, iylen szintű megvalósulása azonban forradalmi lépés kontinensünk számára. Korábban saját magam láttam, hogy mekkora erőt is jelent más kontinenseknek, ha a saját földrészük összes országa számára rendeznek ehhez hasonló eseményt: Peruban láttam az amerikai versenyt, Indonéziában az ázsiait. Rotterdamban végre büszkén tapasztaltam meg, hogy mit jelent az európai összefogás a parasport számára.” – emelte ki Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke – „45 nemzet és másfél ezer sportoló, ám a cél közös: küzdeni a versenyeken és közben küzdeni a fogyatékos sportmozgalom elismeréséért és népszerűsítésért. Az pedig, hogy tíz sportág Európa-bajnoksága egyidőben, egy helyszínen valósult meg: előrevetíti, hogy merre is tartanak az EB-k, hiszen már az épeknél így, a multisport formátumban rendeznek versenyeket. Nagyszerű érzés volt a magyaroknak szurkolni, és látni, hogy legjobb tudásuk szerint versenyeztek és a maximumot hozták ki magukból. A négy érem, és a paralimpiai országkvóta remekül illusztrálja a hazai parasport mozgalom erejét és törekvéseit. Köszönöm mindazoknak, akik segítették és a jövőben is segíteni fogják versenyzőink munkáját! Külön köszönettel tartozunk Magyarország Hágai Nagykövetségének, Kocsis András nagykövet úrnak, aki mindenben segített bennünket. ” – összegezte gondolatait az MPB vezetője.

A Multisport Para Európa-bajnokságot első alkalommal rendezték meg, amelyen tíz sportágban negyvenöt ország, mintegy 1500 parasportolója versenyzett közel két héten keresztül. Egyes versenyszámok győztesei országkvótákat és értékes ranglista pontokat szereztek a jövő évi párizsi paralimpiára. Az Európai Paralimpiai Bizottság a Multisport Para Európa-bajnoksággal egy új mérföldkövet hozott létre a fogyatékos sportmozgalom számára. A négyévente megrendezésre kerülő eseménnyel még több emberhez szeretnék eljuttatni a parasport hírét, hőseit.

A magyar csapat összesített eredményei:

Boccia:

Berkes Gergő, BC4- egyéni selejtező csoport 4. helyezés, vegyes páros 4. helyezés;

Szabó Alexandra, BC4 – egyéni 2. helyezés, vegyes páros 4. helyezés;

Nagy Vivien, BC2 – egyéni negyeddöntő.

 

Csörgőlabda:

Magyar férfi csörgőlabda-válogatott (Bélafi Szilárd, Bukta Gábor, Majzik Zsolt, Orbán Roland, Ruzsa Zoltán) – 2. helyezés.

 

Íjászat:

Gáspár Tamás, W1 kategória – 3. helyezés.

 

Láttássérült judo:

Burányi Flóra, J1 kategória, 57kg – 3. helyezés;

Fóris Norbert, J1 kategória, 90kg – vigaszág.

 

Kerekesszékes tenisz:

Németh Roland - egyéni legjobb 16, páros legjobb 8;

Farkas Attila – egyéni első kör, páros legjobb 8.

 

Kerékpár:

Wermeser Zsombor, C5 – országúti időfutam 5. helyezés; országúti mezőnyverseny 6. helyezés.

 

Sportlövészet:

Dávid Krisztina, SH1 – P2 kategória, 10 m női légpisztoly 5. helyezés;

Rescsik Csaba, SH1 – R1 kategória, 10 m férfi légpuska álló 8. helyezés;

Gurisatti Gyula, SH1 – P1 kategória, 10 m férfi légpisztoly 7. helyezés.

 

Tollaslabda:

Kertész Róbert, SL4 kategória – selejtező csoport 5. helyezés.

Fotók: Európai Paralimpiai Bizottság