Menüpontok

Értekezés sportról, társadalomról és egy „zsidó német lordról”, aki örökre megváltoztatta a gondolkodásunkat az első kettőről

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke a fogyatékossport elmúlt évszázadát értékelte a Sport Forum Hungary 2023 konferencián.

2023. október 19-én a Puskás Ferenc Stadionban rendezték meg az idei Sport Forum Hungary konferenciát és kiállítást, amelyen több mint 120 előadó és 750-nél is több sport iránt érdeklődő látogató fordult meg. Az eseményen a Magyar Paralimpiai Bizottság is képviseltette magát és a hazai fogyatékossport mozgalom ügyét. Elsőre talán meglepően hangozhat, hogy a fogyatékossport elmúlt száz évét értékelő előadásunkra a „Sport, létesítmények és a fenntarthatóság” című szekcióban került sor. Ugyanakkor ez rávilágít egy rendkívül fontos szempontra, amelyet a szervezők is felismertek: a parasport messze túlmutat a sporton és a sporteredményeken. A parasport az egyik legékesebb bizonyítéka annak, hogy egy fogyatékossággal élő személy is állhat a társadalom győztes oldalán. Ehhez alkalmazkodott az előadás legfontosabb jelmondata is: „Fogyatékosnak lenni nem azt jelenti: vesztesnek lenni!”

Forrás: Facebook

„A paralimpiai mozgalom Pierre de Coubertin bárója”

Sokan így hivatkoznak Sir Ludwig Guttmann német-brit neurológus professzorra, aki a holokauszt elől Angliába menekülve, saját kórházának udvarán sportra és játékra ösztönözte betegeit a második világháborút követő években. Ezzel nemcsak a gyógyulásukat és rehabilitációjukat segítette elő, de létrehozta, majd idővel nemzetköziesítette az ún. Stoke Mandeville-i Játékokat is, amely a paralimpiák ősének tekinthető. Guttmann professzor már a kezdetek kezdetén megértette, hogy „a fogyatékossport nem csupán sport- és egészségügyi, hanem társadalmi és kulturális kérdés is” - emelte ki előadásában Szabó László, az MPB elnöke. A parasportolók sikerei és motiváló élettörténetei erősítik a szolidaritást, a sokszínűséget és az elfogadás képességét a társadalomban. Nem véletlen tehát, hogy a professzort rövidesen lovaggá ütötték Angliában, valamint a legelső, Rómában rendezett paralimpiai játékok (1960) résztvevőit XXIII. János pápa is audiencia keretében fogadta.

Forrás: thebridge.in

A fogyatékossport hazai gyökereit még ennél is korábbra datáljuk

A Nyomorékok Sport Egyesülete (NYSE) nevű klub már 1929-ben megalakult Budapesten, gyógytorna és sportfoglalkozásokat, majd versenyzési lehetőséget is biztosítva az 1903-tól működő Nyomorék Gyermekek Országos Otthona diákjainak. Ez az iskola egyébként a mai napig létezik, csak ma már Mozgásjavító Általános Iskola néven ismerjük. Ebből az egy példából is szépen kitűnik, mennyit változtak egy évszázad alatt a fogyatékossághoz kötődő kifejezések, ami újabb ékes bizonyítéka a sport és a kultúra szoros összefonódásának. Míg korábban a „tolószékes”, a „süket”, vagy akár a „nyomorék” is politikailag korrekt kifejezéseknek számítottak, addig napjainkra egyértelműen a „kerekesszékes”, a „siket” és a „fogyatékkal/fogyatékossággal” élő az, amit egy kultúrember megengedhet magának. Beszédes a változások hangzása, ami egyre inkább abba az irányba hajt bennünket, hogy a „más” nem azt jelenti, hogy „rossz”, a fogyatékosság pedig nem egy stigma, csak egy a sok akadály közül a sikerhez felé vezető úton, ami ugyanúgy leküzdhető, mint a többi. 

Forrás: Nemzeti Sport Online

Ugyanezeket az üzeneteket közvetíti Európa-szerte az 1991-ben megalakult Európai Paralimpiai Bizottság, amely 47 nemzeti bizottságot és 8 fogyatékossport szervezetet tudhat a soraiban. Magyar érdekeltségünk ebben a szervezetben is kiemelkedő, hiszen Urr Anita, az MPB főtitkára tagja az elnökségnek. Az idei év jelentős mérföldkőnek tekinthető a szervezet és az európai fogyatékossport mozgalom életében, hiszen idén először került megrendezésre a Multisport Para Európa-bajnokság. A rotterdami eseményen 42 nemzet több, mint 1500 sportolója vett részt, hogy megszerezze a legjobbaknak járó érmeket, összesen 10 sportágban. A magyar küldöttség 19 sportolóval képviselte hazánkat, csaknem az összes (8) sportágban, rendkívül eredményesen: csörgőlabda válogatottunk és Szabó Alexandra (boccia) ezüst-, míg Burányi Flóra (cselgáncs) és Gáspár Tamás (íjászat) bronzérmet szereztek.

Forrás: Facebook

Sport és szemléletformálás a multisport Eb-n

Rotterdam már 2009-től kezdődően otthont adott különböző sportágak parasport rendezvényeinek, valamint az idei ép versenyek keretében minden esetben tartottak egy-egy parasport bemutatót is. Lakossági kampányokra is sor került, illetve a rotterdami iskolások az idei évben mind a 10, az Eb programján szereplő parasportban kipróbálhatták magukat.  Fontos mérföldkő az európai parasport számára ez az esemény, nemcsak társadalmi, de sportszakmai szempontból is: az ázsiai és az amerikai kontinensen már közel egy évtizede megrendezik a játékokat, így már itt volt az ideje a felzárkózásnak.

Forrás: europeanparachampionships.com

Jó gyakorlatokból szerencsére a magyar parasport mozgalom sem szenved hiányt

A parasport és a parasportolók láthatóságának növelése kiemelt cél az MPB számára: ennek érdekében 2018 óta megszervezzük a Magyar Parasport Napját (február 22.), valamint – már 2015 óta – fogyatékos sportolói kategóriákban is átadásra kerülnek az Év Sportolója díjak az M4 Sport – az Év Sportolója Gálán. Ezen kívül a riói és a tokiói paralimpiai játékok előtt is szerveztünk eskütételt, valamint divatbemutatót a hazánkat képviselő paralimpikonok számára – emlékezett vissza Szabó László. A fentiek mellett fontos fenntarthatósági kampányokban („Maradj Otthon”, „No para!Para on!”, Európai Hulladékcsökkentési Hét), fiatalokat célzó programokban (Erzsébet Táborok, sportnapok, sportágválasztók) és projektekben is részt vesz a Magyar Paralimpiai Csapat és az MPB. A szervezet célja a fenti jó gyakorlatok folytatása és folyamatos kiterjesztése, a parasport és a parasportolók láthatóságának, ismertségének és elismertségének növelése érdekében.

Forrás: Facebook

Minden előadói lehetőség ezt a célt támogatja, így ezúton is köszönjük a Sport Forum Hungary 2023 szervezőinek a meghívást!