Menüpontok

„Együtt erősebben, mint valaha” – közös sajtótájékoztató a párizsi olimpiai és paralimpiai felkészülés jegyében

November 7-én délelőtt a Párisi Udvar adott otthont a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) közös sajtótájékoztatójának. Az esemény keretében dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár bejelentette, hogy az állami sportvezetés több fronton is támogatni fogja a magyar csapat felkészülését a párizsi olimpiai és paralimpiai játékokra. A Magyar Paralimpiai Csapat esetében ez 300 millió forint támogatást jelent a sportolók kiutazásának és kint tartózkodásának költségeire. „A csapat és a Magyar Paralimpiai Bizottság célja a játékokra nézve továbbra is az, hogy minden idők legnagyobb csapatával minden idők legjobb eredményét érjük el Párizsban” – emelte ki Szabó László, az MPB elnöke.

Forrás: MOB

Már kevesebb mint egy év van vissza Párizsig: egészen pontosan 262 nap az olimpiai, és 295 nap a paralimpiai játékok kezdetéig. A Honvédelmi Minisztérium továbbra is stratégiai ágazatként kezeli a sportot, célja a minél eredményesebb felkészülés, ennek megfelelően három fő irányvonalat tűzött ki a támogatások növelésének menetére vonatkozóan, dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár mai tájékoztatása szerint:

  • A Magyar Olimpiai Bizottság 1 milliárd 289 millió forintot, míg a Magyar Paralimpiai Bizottság 300 millió forintot kap a kiutazás és kint tartózkodás költségeire;
  • Nemzeti Versenysport-fejlesztési Programban részt vevő 46 sportág éves támogatását jövőre körülbelül 1,5 milliárd forinttal tervezik növelni azzal, hogy a keretösszeg 500 millió forinttal növekedik, és minden résztvevő szövetség további 5 millió forintot kap minden egyes olimpiai kvóta után;
  • Összesen 950 millió forintot fordítanak a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Sport Ügynökség által kezelt létesítmények felújítására, amelyből 350 milliót a tatai edzőtábor klimatizálására, és a 600 milliót eszközbeszerzésekre szánnak;
  • Ezen felül a minisztérium támogatni tervezi több olimpiai kvótaszerző verseny magyarországi megrendezését is a 2024-es évre nézve.

Szabó László, az MPB elnöke kiemelte, a most bejelentett támogatás jelentős anyagi segítséget jelent a Magyar Paralimpiai Csapat számára a felkészülésben, és az előzetes becslések alapján fedezni tudja a kiutazás és kint tartózkodás, a biztosítások, a felszerelések és a sporteszközök költségeit. Az MPB részéről különösen üdvözölte, hogy a támogatás már a 2024. év elején rendelkezésre fog állni, ami nagyban növeli a tervezhetőséget és a kiszámíthatóságot. Jelezte, hogy a magyar paralimpikonok a 22 paralimpiai sportágból 17 tekintetében esélyesek a kvótaszerzésre, vagy már meg is szerezték azt. Magyarország eddig 160 érmet szerzett a paralimpiák történetében, célunk, hogy ezt a számot Párizsban is tovább növeljük. Tokióban az éremtáblázat 18. helyén végeztünk, és bár tradicionálisan nagy parasport nemzetek állnak előttünk, minden erőnkkel azon leszünk, hogy ezt a helyezést némileg megjavítsuk. „Minden idők legjobb paralimpiai eredményét szeretnénk hozni, minden idők legnagyobb magyar csapatával.” Fontos, hogy a sportsikerek mélyítése mellett szélesítsük is a palettát, vagyis új sportágak felé is nyissunk: erre szintén megvan minden esélyünk, hiszen jövőre tékvandó, és tollaslabda sportágakban is debütálhatnak magyar paraversenyzők, valamint – 20 év után újra a lovassportban is szép esélyeink vannak a kijutásra. 

A sportteljesítmény szélesítésének fontosságát Gyulay Zsolt, a MOB elnöke is hangsúlyozta: ennek jegyében – Sanghaj mellett – jövőre Budapest is otthont fog adni az olimpiai programon szereplő új, városi sportágak - BMX, falmászás, break tánc, gördeszka - kvótaszerző versenyeinek. Az olimpikonok tekintetében 160-180 közötti kvótaszámmal lenne elégedett a MOB sportvezetése, (ez a szám Tokióban 173 volt).

A sajtótájékoztatón sportolók is részt vettek: a paralimpiai sportokat Konkoly Zsófia paralimpiai, világ- és Európa-bajnok paraúszó, az olimpiai sportokat Vogel Soma olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó képviselte.

Vogel Soma és Konkoly Zsófia. Fotó: MPB

Konkoly Zsófia immár a harmadik paralimpiájára készül, de jó előjelnek tekinti, hogy már a játékok előtt egy évvel sikerült megszereznie a kijutáshoz szükséges kvótát. Elárulta, már most minden reggel azzal a gondolattal ébred, hogy sikerült a párizsi kvalifikáció.

A magyar vízilabda-válogatott kapusa, Vogel Soma szintén úgy érzi, inkább könnyebbséget jelent, hogy már egy évvel a játékok előtt meglett a kijutás, így a közelgő Európa-bajnokságon és világbajnokságon már „csak” a fejlődésre és az összeszokásra koncentrálhatnak a csapattal.

Ezúton is köszönjük a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának támogatását, valamint az esemény megszervezését!