Menüpontok

Már csak 100 nap és kezdetét veszi a párizsi paralimpia!

A paralimpiai mozgalom legjelentősebb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban. Hazánk sportolói eddig nyolc sportágban huszonhárom kvótát gyűjtöttek a nagyszabású eseményre: hetet úszásban, hatot kajak-kenuban, négyet asztaliteniszben, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet atlétikában, íjászatban, díjlovaglásban és kerékpárban. Ugyanakkor számos sportágban még zajlanak a kvalifikációs versenyek, így ez a szám még jócskán növekedhet. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke 40-50 fő közötti Magyar Paralimpiai Csapatra számít, amely növekedést jelentene Tokióhoz képest. Lássuk, kikért szoríthatunk a játékokon, és hogy állnak a magyar sportolók 100 nappal Párizs előtt!

Helyzetkép: huszonhárom visszaigazolt kvóta nyolc sportágban

Asztalitenisz (4 kvóta)

Para-pingpongban kifejezetten nagy múltra tekint vissza a mieink szereplése: Magyarország első paralimpiai győzelmét éppen ebben a sportágban szerezte Tauber Zoltán 1976-ban. A jelenlegi versenyzők szintén büszkék lehetnek a teljesítményükre: a para-asztaliteniszezők 2023. szeptemberi, sheffieldi kontinenstornáján Major Endre (ATSK Szeged) a férfi ülő ping-pongosok MS1-es kategóriájában Európa-bajnoki címet szerzett, ezzel repjegyet váltva a párizsi játékokra. A kvalifikációs időszak lezárását követően, 2024. áprilisban a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség újabb örömteli híreket szolgáltatott a magyarok számára: a ranglistán elfoglalt helyezése alapján egyéni kvótát szerzett a paralimpiai bajnok Pálos Péter (Városi SE Dunakeszi) és a paralimpiai bronzérmes Szvitacs Alexa (Győri AC) is. Ezen felül – a kvalifikációs időszakban a páros számokban mutatott teljesítménye alapján – Arlóy Zsófia (Budai XI SE) is elindulhat a játékokon, mind egyéniben, mind Szvitacs Alexával, női párosban. A mieinknek további esélyeik is vannak még a kvótaszerzésre: május 23. és 25. között pótkvalifikációs versenyt rendeznek Thaiföldön, ahol Csonka András, Berecki Dezső és Urlauber Ádám is megméreti magát. A végső döntés az utolsó párizsi kvóták kiosztásáról a sportágban június 24-én születik meg.

Szvitacs Alexa. Fotó: Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség

Atlétika (1 kvóta)

A Magyar Paralimpiai Csapat történetének első érmét hozta el a sportág, amikor dr. Fejes András 1972-ben kerekesszékes kocsihajtásban paralimpiai bronzérmes lett, és ez az út azóta is csak felfelé ível. A női távolugrók T38-as mezőnyének paralimpiai bajnoka, Ekler Luca a 2023. júliusi para-atlétikai világbajnokság második legsikeresebb sportolója lett, ezzel is tovább növelte a magyar országkvóták számát. A paralimpiai bajnok 100 méteres síkfutásban vb-ezüstérmes lett, és ezzel megszerezte a negyedik kvótát hazánknak. Emellett távolugrásban, valamint 200 és 400 méteren világbajnoki címet, utóbbi kettőben pedig világcsúcsokat is ünnepelhetett. A 2024. évi, jelenleg is zajló világbajnokságon már 100 méteren is sikerült az élre állnia, ezzel először megszerezve a vb-elsőséget paralimpiai futószámában. A Japánban zajló világbajnokságon számos válogatott sportolónknak van még esélye a kvótaszerzésre. A kvótákkal kapcsolatos végső döntés az atléták esetében június 28-án születik meg.

Ekler Luca. Fotó: Hoffer Szilvi

Íjászat (1 kvóta)

A paraíjászatot a nemzetközi mezőnyben jelenleg egyedüli magyarként képviselő Gáspár Tamás (MESE Mindenki Egyért Sportegyesület) a 2023. augusztusi Multisport Para Európa-bajnokságon lenyűgöző teljesítményt mutatva szerezte meg a bronzérmet. Tamás ezt megelőzően a paralimpiai kvótaszerző versenyen is indult, amelyen nem talált legyőzőre, és újabb kvótát szerzett hazánknak. Tamás a mai nappal kezdődően ismét a kontinens legjobbjaival méretheti meg magát a római Eb-n.

Gáspár Tamás

Kajak-kenu (6 kvóta)

A 2023. augusztusi duisburgi kajak-kenu világbajnokságon szintén brillíroztak a mieink, remek teljesítményükkel négy országkvótát begyűjtve. Az integrált vb-n a paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál (Budapesti Honvéd SE) megvédte világbajnoki címét, ezzel immár negyedik vb-elsőségét és egy újabb paralimpiai kvótát begyűjtve a férfi kajakosok KL1 200 méteres versenyszámában. Ugyancsak érmet és kvótát szerzett Varga Katalin (MVM Szegedi VE) a női kajakosok KL2 200 méteres számában. A paralimpiai bronzérmes futamának döntőjében nagyot hajrázott és harmadikként végzett. A paralimpiai ezüstérmes Suba Róbertnek (MVM Szegedi VE) a férfi kenusok VL2 200 méteres számában elért negyedik helyezése szintén párizsi kvótát ért. A magyar válogatott egyik meglepetésembere, Molnár Nikoletta (Angyalföldi Vízisport Egyesület) nagyot küzdött KL3 200 méteren és teljesítményének köszönhetően az ötödik, kvótaszerző helyen végzett a tavalyi világbajnokságon.

Kiss Péter Pál. Fotó: Szalmás Péter

A 2024. májusi, szegedi rendezésű vb szintén tartogatott meglepetéseket és sikereket a magyaroknak: Kiss Tibor (Merkapt-Mekler SE) a férfi kajakosok KL2 200 méteres számában verekedte döntőbe magát, ezzel bebiztosítva helyét Párizsra. Pár nappal a versenyt követően érkezett a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség tájékoztatása, mely szerint a vb-n nyújtott teljesítménye és a világranglistán elfoglalt helyezése alapján Boldizsár Dalma (MVM Szegedi VE) is indulási jogot szerzett Párizsra a női kenusok (VL2 200 m) és kajakosok (KL2 200 m) között is. Így kajak-kenusaink népes, hat fős csapattal képviselhetik a nemzeti színeket a francia fővárosban. (Szabadkártya benyújtására, ezáltal további indulási jogok megszerzésére ebben a sportágban nincs lehetőség).

Kerékpár (1 kvóta)

Para-kerékpárosaink szintén kiegyensúlyozottan szerepeltek a 2022-2023-as évek pontszerző versenyein: a paralimpikon Wermeser Zsombor (Kecskeméti Első Sor Kerékpáros, Futó és Triatlon Sportegyesület) vezetésével egy kvótát már biztosan begyűjtöttek Párizsra, emellett még van esély egy második országkvóta megszerzésére is. A ranglista-helyezések alapján június 30-ig, szabadkártya-igénylés alapján július 10-ig tudnak még kvótát szerezni kerékpárosaink.

Wermeser Zsombor

Lovaglás (1 kvóta)

A para-díjlovas sportág képviselői 2023. december 31-ig gyűjthettek kvalifikációs pontokat Párizsra. Ezt követően a Nemzetközi Lovas Szövetség 2024. március elején adott ki közleményt a párizsi indulókról: tájékoztatásuk alapján hazánkat egy egyéni díjlovaglója képviselheti a francia fővárosban. A kvalifikációs pontszerzésben dr. Fonyódi Ildikó CPEDI Grade 5 kategóriában, egyedüli magyar sportolóként vállalt szerepet, és remek teljesítménnyel több nemzetközi megmérettetésen is az élmezőnyben végzett, és számos alkalommal dobogóra állt. Ezzel húsz év után először szoríthatunk újra díjlovasért a paralimpián: utoljára a 2004-es athéni játékokon Andics Bernadett és Sándor Béla képviselte a magyar színeket para-díjlovaglásban.

dr. Fonyódi Ildikó. Fotó: Magyar Lovassport Szövetség

Sportlövészet (2 kvóta)

Az első hazai kvóta megszerzése Rescsik Csaba (Cél-Tudat Sportlövő és Szabadidős Sportegyesület) nevéhez köthető. A fiatal sportlövő az elmúlt években többször is junior világcsúcsot állított fel, a paralimpia kvótát pedig a 2022 nyarán a francia Chateauroux-ban megrendezett világkupaversenyen, az R1 légpuska 10 méteres álló versenyszámban szerzett ezüstérme jelentette. A magyar sportlövők természetesen nem érték be ennyivel, hiszen a paralimpiai bronzérmes Dávid Krisztina (Budapesti Honvéd SE) néhány hónappal később, a világbajnokságon brillírozva szerzett bronzérmet P2 10 méteres női légpisztoly SH1-ben és P3 Mixed 25 méteres sportpisztoly SH1-ben, amelynek köszönhetően tovább növelte hazánk országkvótáinak számát. A ranglista-helyezések alapján június 25-ig, szabadkártya-igénylés alapján július 9-ig osztanak még kvótákat a sportágban.

Rescsik Csaba

Úszás (7 kvóta)

Az úszás hazánk eddigi legsikeresebb paralimpiai sportága, a paralimpiák történetében megszerzett 160 magyar éremből 83-at paraúszók szereztek. A jelenlegi generáció szintén nagyon eredményes: Pap Bianka (Vasas SC) és Konkoly Zsófia (PSN Zrt.) paralimpiai bajnokok – összesen négy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet begyűjtve - már a 2023. augusztusi manchesteri világbajnokságon bebiztosították a párizsi indulásukat. A későbbi versenyeken mutatott remek teljesítményüket és a szintidők megúszását követően paraúszóink – név szerint Illés Fanni (Vasas SC), Száraz Evelin (Vasas SC), Adámi-Rózsa Zsanett (UTE), Hotz Csenge (Spartacus SE) és Iván Bence (PSN Zrt.) – 2024 februárjában további 5 országkvótát szereztek hazánknak. Ezzel a jelen állás szerint a paraúszók érkezhetnek a legnagyobb számú, hét fős delegációval Párizsba. Ebben a sportágban már csak szabadkártya-igénylés útján szerezhetők további kvóták, amelyek sorsáról június 28-ig születik döntés.

Pap Bianka, Konkoly Zsófia és Iván Bence. Fotó: World Para Swimming

Esélyek – Párizs előtt, Párizs után

„100 nappal Párizs előtt 23 visszaigazolt kvótával rendelkezünk, korábban időarányosan még soha nem álltunk ilyen jól bő három hónappal a paralimpia előtt” – kezdte értékelését Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. „További 45-50 sportolónk még versenyben van a párizsi indulásért, és ők, úgy számoljuk, 50%-ban sikerrel is járnak, így végeredményben 40 és 50 fő közötti lesz a Magyar Paralimpiai Csapat létszáma Párizsban, ami növekedés a tokiói 38 fős delegációhoz képest.”

„A sportágak szélességét tekintve külön öröm, hogy minden tokiói sportágban Párizsba is reális a kijutás, emellett, a díjlovaglás révén már biztosan kint vagyunk olyan sportágban is, amelyben Tokióban nem sikerült. Ehhez még további új sportágak is csatlakozhatnak, ha a bocciázóinknak, judósunknak és taekwondósunknak sikerül a kvótaszerzés” – mondta el a sportvezető. A sportteljesítmények mélységét tekintve szintén bizakodóan nyilatkozott, kiemelve, hogy a tokiói éremszerző sportágakban – úszás, kajak-kenu, atlétika, asztalitenisz, vívás, sportlövészet - Párizsban is reális az éremszerzés.

Szabó László a Magyar Olimpiai és Paralimpiai Csapat közös ruhabemutatóján

A parasportban az utánpótlás kérdése mindig nagy kihívás, ezért is tekinthetjük bíztatónak, hogy a huszonhárom visszaigazolt kvótánkból hatot olyan sportolók szereztek, akik paralimpiai újoncok, vagyis a mostani párizsi lesz az első paralimpiai megmérettetésük – ők adják tehát jelenleg a magyar delegáció egynegyedét.

Szabó László az éremtáblázattal kapcsolatban is megosztotta várakozásait: „Tokióban – a résztvevő 160 ország között - 18.-ak lettünk az éremtáblán, ami nagyszerű eredmény. Az előttünk végzett 17 ország nagyrésze – főként gazdasági erejük és parasport tradícióik nyomán – csaknem megelőzhetetlen, így, ha Párizsban is hasonló eredményt sikerül elérnünk, esetleg egy-két hellyel még előrébb is végzünk, akkor nagyon elégedettek lehetünk a Csapat teljesítményével. Összességében 18-20 magyar éremre számítok Párizsban, amelynek egyharmada arany színű. Persze az érmeink számát a sportszakmai kérdések mellett a sportdiplomácia is nagyban befolyásolni fogja, ideértve főként az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a játékokon.”