Menüpontok

Két magyar bocciázónak is szurkolhatunk a paralimpián!

A Nemzetközi Boccia Szövetség 2024. július 1-i tájékoztatása alapján hazánk egy újabb egyéni kvótával gazdagodott a párizsi paralimpiára, amelyet a BC2-es női boccia-játékosok mezőnyében Nagy Vivien, a budapesti Merek SE versenyzője szerzett meg. Az első magyar kvóta megszerzése egy hónappal korábban már biztossá vált a sportágban, ily módon hazánk – akárcsak 16 évvel ezelőtt Pekingben – ismét két versenyzővel képviselheti magát bocciában.

Nagy Vivien

Nagy Vivien, aki a napokban ünnepli 29. születésnapját, az elmúlt években számos nemzetközi megmérettetésen jeleskedett, legkiemelkedőbb sikerei közé tartozik a 2021-ben, Sevillában megszerzett Európa-bajnoki bronzérem. Ugyanakkor a mostani kvalifikációs időszakban is szép teljesítményt mutatott be, az őszi világkupa-sorozat több állomásáról is éremmel térhetett haza: a portugál Póvoa de Varzimban bronz-, a görög Heraklionban aranyérmet szerzett a BC2-es női versenyzők között. Szabó Alexandra (PTE PEAC) az indulási jogot korábban már megszerezte, így a BC4-es női versenyzők mezőnyében bizonyíthat.    

A francia „petanque” labdajátékhoz hasonlító bocciát először a New Yorkban és Stoke Mandeville-ben megrendezett 1984-es paralimpián („Fáklya Világjátékokon”) vezették be új sportágként a programba. Magyar bocciázónak legutóbb 2008-ban sikerült paralimpiai kvótát szereznie, akkor Béres Dezső és Gyurkota József képviselte a nemzeti színeket. Ugyanezen páros 2004-ben Athénban bronzérmet nyert.

A bocciában érvényes kategóriákról és klasszifikációs szabályokról az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.paralympic.org/boccia/classification

Hazánk sportolói eddig 35 kvótát szereztek a párizsi paralimpiára: hetet úszásban, hatot-hatot kajak-kenuban és kerekesszékes vívásban, négyet-négyet asztaliteniszben és atlétikában, kettőt-kettőt bocciában és sportlövészetben, egyet-egyet erőemelésben, íjászatban, kerékpárban és lovaglásban. A paralimpiai mozgalom legfontosabb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.