Menüpontok

Újabb kvóta: első paralimpiájára készülhet Mocsári Bence triatlonistánk!

A Nemzetközi Triatlon Szövetség 2024. július 8-i tájékoztatása alapján hazánk egy újabb kvótával gazdagodott a párizsi paralimpiára, amelyet a PTS5-ös kategóriában Mocsári Bence, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. versenyzője szerzett meg. Tokió után tehát – ahol Lévay Petra, az FTC paralimpikonja képviselte a nemzeti színeket – ismét lesz triatlonistánk a paralimpián.

Fotó: M. Schmidt János

Mocsári Bence könyökízületi rendellenességgel született, amely a bal karját érintette. 2012-ben, a londoni paralimpiai játékokat nézve döntötte el, hogy paralimpiai bajnok lesz. Előbb úszni, majd 2018-ban triatlonozni kezdett. 2019-ben aquatlonban Európa-bajnokságot, majd 2021-ben duatlonban világbajnokságot nyert Marosvásárhelyen. Az úszást, kerékpározást és futást is magába foglaló paratriatlon versenyeken a tavalyi évben érte el eddigi legjobb eredményét, egy negyedik helyezést a spanyolországi rendezésű vb-n. Emellett számos világkupa-érmet és elsőséget gyűjtött be az évek során. 

Fotó: Magyar Triatlon Szövetség

A para-triatlonban érvényes kategóriákról és klasszifikációs szabályokról az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.paralympic.org/triathlon/classification

Hazánk sportolói eddig 36 kvótát szereztek a párizsi paralimpiára: hetet úszásban, hatot-hatot kajak-kenuban és kerekesszékes vívásban, négyet-négyet asztaliteniszben és atlétikában, kettőt-kettőt bocciában és sportlövészetben, egyet-egyet erőemelésben, íjászatban, kerékpárban, lovaglásban és triatlonban. A paralimpiai mozgalom legfontosabb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.