Menüpontok

„A parasportba történő befektetés nem adomány, hanem egy szebb jövőbe és egy befogadóbb társadalomba való beruházás” – parasport a Sportvezetők Nemzetközi Konferenciáján

2024. szeptember 24-én a Várkert Bazár adott otthont a Sportvezetők Nemzetközi Konferenciájának, amely a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának szervezésében, a magyar EU tanácsi elnökség keretében valósult meg. Az EU27-ek sportirányításért felelős vezetői az olimpiai és a paralimpiai mozgalomnak a XXI. századi modern társadalmunkban betöltött szerepéről és hozzáadott értékéről tanácskoztak. A paralimpia és a parasport témakörét Raymon Blondel, az Európai Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, valamint Ekler Luca kétszeres paralimpiai bajnok, többszörös világ- és Európa-bajnok atléta képviselték.

A rendezvény résztvevőit Georg Haeusler, az Európai Bizottság Oktatási, Ifjúsági, Sport és Kulturális Főigazgatóságának igazgatója, valamint dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára köszöntötték, majd államtitkár úr később a „Sport, mint stratégiai szektor” címmel előadást is tartott.

Az olimpiai mozgalom jövőjével kapcsolatban Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke, a mozgalom kelet-európai sajátosságairól Fürjes Balázs, a NOB állandó tagja, az olimpizmussal kapcsolatos hazai oktatási tevékenységekről pedig Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszélt átfogóan. Több felszólaló együtt foglalkozott az olimpiai és a paralimpiai vonatkozásokkal előadásában, ilyen volt Marie Barsacq, a párizsi olimpia és paralimpia szervezőbizottságának hosszútávú hatásokért felelős vezetője és Witold Bánka, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke, valamint a sportolói kerekasztal-beszélgetés is.  

Raymon Blondel, az Európai Paralimpiai Bizottság elnöke az európai és nemzetközi paralimpiai mozgalom fejlődésével kapcsolatban elmondta, örvendetes, hogy a paralimpia és a parasportolók egyre nagyobb figyelmet kapnak a médiában és a társadalomban, ugyanakkor a munka közel sincs még elvégezve. Tovább kell fejlesztenünk a parasportolók felkészülésének és versenyzésének körülményeit, lehetőségeit, valamint el kell érnünk, hogy mind a döntéshozók, mind a társadalom úgy tekintsen az olimpiára és a paralimpiára, mint egyenrangú, egymást kiegészítő, komplementer eseményekre.

Raymon Blondel, az Európai Paralimpiai Bizottság elnöke. Fotó: Kelemen Ádám/HM

„A parasportba történő befektetés nem adomány, és nem jótékonykodás. A parasportba történő befektetés egy szebb jövőbe és egy befogadóbb társadalomba való beruházás” – hangsúlyozta beszédében. „Befogadva lenni: ez is egy emberi jog. És hiszem, hogy a sport fontos motorja ennek a fejlődésnek is” – zárta értekezését.

Raymon Blondel, az Európai Paralimpiai Bizottság elnöke. Fotó: Kelemen Ádám/HM

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szintén a parasport mozgalom társadalmi hozzáadott-értékét hangsúlyozta. „Minden többségi társdalom annyira erős, amennyire kedvesen és szépen bánik a kisebbségeivel. Igaz ez a sportmozgalmakra és a sportirányításra is. […] A paralimpia és a parasport a legfontosabb edukatív módszer arra, hogy az emberekkel megértessük: mindannyian összetartozunk” – emelte ki előadásában, amelynek részként később a párizsi Magyar Paralimpiai Csapat teljesítményét is értékelte:

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. Fotó: Kelemen Ádám/HM

„Soha annyi sportágban nem képviseltük még a nemzeti színeket paralimpián, mint most Párizsban. Tehát a magyar paralimpiai mozgalmat szélesíteni tudtuk. Ugyanakkor a mozgalom mélyítése terén további munka vár még ránk. A csapat átlagéletkorát nem tudtuk érdemben csökkenteni. A legfiatalabb párizsi paralimpikonunk 16, a legidősebb 59 éves volt. Egyfelől pozitívum, hogy a paralimpia – nemcsak nálunk, mindenhol – egy szélesebb résztvevői kört tud megmozgatni és motiválni, ugyanakkor további munkát kell tennünk a fiatal tehetségek felkutatásába és a mozgalomba való bevonásába.”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. Fotó: Kelemen Ádám/HM

A sportolói kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként Ekler Luca kétszeres paralimpiai bajnok atlétánk mesélt sportkarrierjéről, a Testnevelési Egyetemen végzett adjunktusi munkájáról, a jövőbeli célkitűzéseiről, és arról, mit jelent számára példaképpé válni. „Múlt héten a budapesti Mozgásjavító Általános Iskolásban volt egy sportnap, amelyen részt vettem. Az esemény után írt nekem egy édesanya, akinek a gyermeke hasonló központi idegrendszeri bénulással küzd, mint ami nálam is jelentkezett gyerekkoromban. Azt mondta, boldog volt, hogy láthatott, és hogy egy ilyen példát tud állítani a kisfia elé, mint az enyém. Ha csak ezt az egy kisfiút sikerült motiválnom, már megérte belevágnom a parasportba” – mesélte az utóbbi kérdésre válaszolva.

Ekler Luca kétszeres paralimpiai bajnok atléta. Fotó: Kelemen Ádám/HM

Szintén a kerekasztal vendége volt Emma Terho olimpiai bronzérmes jégkorongozó, a NOB Sportolói Bizottságának elnöke, Gyurta Dániel kétszeres olimpiai bajnok úszó, a NOB Sportolói Bizottságának volt tagja, valamint Hegyi Dóra Európa-bajnok és vb-ezüstérmes aerobikos, a Nemzetközi Torna Szövetség és a WADA Sportolói Bizottságának tagja. A beszélgetést Schmitt Pál, a NOB tiszteletbeli tagja és a MOB tiszteletbeli elnöke moderálta.

Schmitt Pál, Gyurta Dániel, Ekler Luca, Hegyi Dóra, Emma Terho. Fotó: Kelemen Ádám/HM

Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek a színvonalas előadásokhoz és értekezésekhez, valamint köszönjük a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának a meghívást és a szervezői munkát!