Menüpontok

Fantasztikus hajrában Illés Fanni paralimpiai ezüstérmes 100 mellen

Illés Fanni ezüstérmet szerzett az SB4-es kategória 100 méteres mellúszó számában a párizsi paralimpián. A Vasas SC úszója ugyan hajszállal maradt le a dobogó legfelső fokáról, de elárulta, iszonyatosan boldog, amiért két évvel kisfia megszületése ekkora sikert ért el.

Fotó: Lénárt Márton / MPB

A címvédőként indult magyar versenyző a délelőtti előfutamok során a második legjobb időt érte el. Ezt követően azt nyilatkozta, hogy nincsenek elvárásai, szeretné kiúszni magából a legjobb időeredményt.

Az esti fináléban így is tett: a 32 éves paralimpikon az első 50 méteren negyedikként fordult. A táv végéhez közeledve hatalmas hajrában csapott a célba 1:50.25-ös időeredménnyel és lett ezüstérmes. A futamot az olasz Giulia Ghiretti nyerte meg, mindössze négy századdal Fanni előtt.

„Ha két évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy paralimpiai ezüstérmes leszek Párizsban, simán aláírtam volna. Ekkor született még kisfiam, Mór. A rengeteg örömben részesültem anyaként, de szembesülnöm kellett a szülés utáni depresszióval is. Ezt nagyon nehezen dolgoztam fel, rengeteg időbe telt. Egyáltalán nem vagyok csalódott, de tudom ez a magyaroknak „csak” egy ezüstérem és nem arany. Ennél boldogabb nem is lehetnék, hiába ért be előttem egy hajszállal Guilia. Örülök az ő sikerének, hiszen hasonlóan sok munkát beletett ebbe, mint bárki. A korábbi évekhez hasonlóan most is megbeszéltük, hogy szeretnénk a kínaiakat magunk mögött tartani, ami sikerült.” – mondta derűsen a paraúszó. „A versenyt követően végre szeretnék kisfiammal találkozni, megölelgetni őt, hiszen már két napja nem láthattam. Mielőtt jöttünk el az arénába megtaláltam az egyik pizsamáját, azt megszagolgattam, mert olyan jó illata van és plusz erőt jelentett nekem.

Illés Fanni ezen sikerével a magyar küldöttség második érmét szerezte meg. A legelső versenynapon Konkoly Zsófia 100 méteres gyorsúszásban lett aranyérmes.

Nyitókép: Lénárt Márton / MPB