Menüpontok

Tizenhat év után újra szurkolhatunk magyar bocciázónak a paralimpián

A Nemzetközi Boccia Szövetség 2024. június 3-i tájékoztatása alapján hazánk egy újabb egyéni kvótával gazdagodott a párizsi paralimpiára, amelyet a BC4-es női versenyzők mezőnyében Szabó Alexandra, a PTE PEAC versenyzője szerzett meg. A 24 éves sportolónő a kvalifikációs időszak végén az 5., jelenleg a 3. helyet foglalja el a világranglistán, csupán két ponttal lemaradva az első helyezettől, így a paralimpiai kvóta sorsa nem volt kérdéses. Alexandra ezzel tizenhat év után az első magyar bocciázó, aki ott lehet a paralimpián.

A francia „petanque” labdajátékhoz hasonlító bocciát először a New Yorkban és Stoke Mandeville-ben megrendezett 1984-es paralimpián („Fáklya Világjátékokon”) vezették be új sportágként a programba. Magyar bocciázónak legutóbb 2008-ban sikerült paralimpiai kvótát szereznie, akkor Béres Dezső és Gyurkota József képviselte a nemzeti színeket. Ugyanezen páros 2004-ben Athénban bronzérmet nyert.

Szabó Alexandra az elmúlt években számos nemzetközi megmérettetésen jeleskedett, nagy számban halmozva az egyéni és páros érmeket a világkupaversenyeken és a legrangosabb nemzetközi versenyeken egyaránt. Legkiemelkedőbb sikerei közé tartozik a 2021-ben, Sevillában megszerzett egyéni Európa-bajnoki cím és ezüstérem párosban, illetve a 2023-as Multisport Para Európa-bajnokságon egyéniben megszerzett ezüstérem. Hazánknak – szabadkártya-igényléssel – még egy további kvótára is van esélye a sportágban.

A bocciában érvényes kategóriákról és klasszifikációs szabályokról az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.paralympic.org/boccia/classification

Hazánk sportolói eddig 24 kvótát szereztek a párizsi Paralimpiai Játékokra: hetet úszásban, hatot kajak-kenuban, négyet asztaliteniszben, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet atlétikában, bocciában, díjlovaglásban, íjászatban és kerékpárban. A paralimpiai mozgalom legfontosabb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.