Menüpontok

Biatlon

Szövetségi kapitány: Markovich Gyöngyi
Elérhetőség: markovich.gyongyi@futanet.hu


A sportág rövid története:

A biatlon 1988-ban került a paralimpiai játékok versenyprogramjába Innsbruckban, de még csak a fizikailag sérült sportolók számára. 1992 óta a vizuálisan sérült versenyzők is részt vehetnek a sportágban.

A sportág szabályai:

A versenyek távjai nőknél 6-10-12.5 kilométer, férfiaknál 7.5-12.5-15 kilométer, melyek 2.0 vagy 2.5 kilométeres körből állnak, és amelyet három vagy öt alkalommal szabad technikában teljesítenek a versenyzők. A 2 vagy 2.5km-es körök megtétele után a sportolóknak öt darab 2 cm átmérőjű célt kell eltalálniuk 10 méteres távolságról. Minden hibás lövést büntetnek, rövid- és középtávon büntetőkörökkel, hosszú távon pedig egy perccel vétett lövésenként. Mivel ez kifejezetten technikai sportág, a sikerben egyaránt meghatározó szerepe van az állóképességnek és a koncentrációnak. A fizikai sérültek táras légpuskával lőnek fekvő vagy ülő helyzetben, a látássérült sportolók lézerpuskát használnak, amely hangjelzéssel segíti a találatot, a jelintenzitás függvényében jelzi, hogy a sportoló irányzéka hol van a célponton. A sportágat az IPC irányítja, és a Nemzetközi Parasífutó Technikai Bizottság koordinálja, követve a Nemzetközi Biatlonunió módosított szabályait.

Klasszifikáció, sportági kategóriák(*)

LW2-4 álló kategóriák alsó végtagi érintettséggel

LW5/7, LW6, LW8 álló kategóriák felső végtagi érintettséggel

LW9 álló kategória, kombinált végtagi érintettséggel

LW10-12 ülő kategóriák (monosí/ülősí)
Amíg LW10-11 kategóriában kerekesszékes sportolók versenyeznek, addig az LW12 kategóriába az LW2-4 alsó végtagi sérültek is bekerülhetnek. Ezek a sportolók eldönthetik, hogy állva vagy ülve versenyeznek.

B1-B2-B3 látássérült versenyzők
A B1 kategóriában síelők számára kötelező guide segítségével versenyezni, míg a B2-B3 kategóriába tartozók igényelhetik a segítséget

A versenyzők az előzetes hazai klasszifikációjukat követően az első nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat. A látás- és mozgássérült versenyzők kategorizálása a WPNS szabályzata alapján történik.

További információk a klasszifikációról:
https://www.paralympic.org/nordic-skiing/classification
https://www.paralympic.org/sites/default/files/document
http://www.hparalimpia.hu/altalanos-leiras

*A fenti információk tájékoztató jellegűek, a pontos kategória meghatározása kizárólag ebben jártas szakember által lehetséges.

forrás: https://www.paralympic.org/nordic-skiing