Menüpontok

Evezés

Szövetségi kapitány: Nagy Gábor

Elérhetősége: nagygabci@t-online.hu


A para-evezés az evezés sportág azon ágazata, amely kortól függetlenül egyaránt nyitva áll a fogyatékkal élő férfiak és nők számára. A para-evezést korábban adaptív evezésnek hívták. Ma angolul pararowing, korábban angolul Adaptive Rowing nevet viselte.

A fogyatékkal élők számára a para-evezés sportolási, testedzési, és versenyzési lehetőséget kínál. A versenyzés meghatározott kategóriákban lehetséges, amely függ attól, hogy hazai, vagy nemzetközi szintű versenyekről beszélünk.

Magyarországon számos evezős egyesületben, klubban és szakosztályban van lehetőség para-evezésre. A sportág hazai összefogását és szerveződését a Magyar Evezős Szövetség Para-evezés ágazati koordinátora segíti.

A nemzetközi versenyzés szabályait is a FISA állapítja meg. Azok a fogyatékkal élő sportolók vehetnek részt a nemzetközi versenyeken, akik megfelelnek a FISA által meghatározott feltételeknek.

A hazai versenyrendszer ettől eltérő. A fogyatékkal élők számára az adott verseny versenykiírása teszi lehetővé a nevezést, és a nemzetközi versenyeknél több kategóriát hirdetnek meg. Az ergométer és a nyíltvízi Országos Bajnokságon különböző versenyszámokban lehet versenyezni.

A para-evezés először 2002-ben, Sevillában lett hivatalos versenyszám a FISA felnőtt világbajnokságon. Azóta is minden évben 5 versenyszámban rendeznek felnőtt világ-, és Európa-bajnokságot, valamint FISA világkupát a para-evezősök számára.

 2005-ben vezették be a para-evezést, mint Paralimpiai sportágat. Elő alkalommal pedig 2008-ban, a Pekingi Paralimpiai Játékokon került megrendezésre. A 2012. évi Londoni Paralimpián 23 országból összesen 48 hajó és 96 sportoló versenyzett, köztük 1 magyar résztvevővel, Lengyel Mónikával. A Paralimpián jelenleg 4 versenyszámban indulhatnak a sportolók.

Para-evezés nemzetközi versenytáv: 2.000m.

Magyar versenytáv: 500m vagy 1.000m.

Az ép sportolók és a para-evezősök eseményei, világ-, és Európa-bajnokság, világkupa és az Országos Bajnokságok minden évben közösen kerülnek megrendezésre.

2013-ban a nemzetközi versenyeken új para-evezés versenyszámot vezettek be: LTAMix2x

2016-ban Rióban, Lőrincz Krisztina a 11. helyen zárt.

Klasszifikáció, sportági kategóriák(*)

PR1 minimális, vagy törzsstabilitással nem rendelkező versenyzők akik csak vállból, karral eveznek; ülő egyensúly hiányában a hajóhoz, üléshez rögzítik őket speciális hevederrel
PR2 azok a versenyzők, akik tudják használni a karjukat és törzsüket de a lábuk funkciója gyengült/kiesett megnehezítve a csúszó ülés használatát
PR3 (PI) azok az evezősök, akiknek a láb, kar és törzs funkciója lehetővé teszi a csúszó ülés használatát; lehetnek mozgás- vagy látássérült sportolók (PR3 B1, PR3 B2, PR3 B3) 

A párizsi paralimpiára az egyéni versenyszámok maradtak, egy mix számmal rendeznek többet.

A versenyzők az előzetes hazai klasszifikációjukat követően az első nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat. A mozgássérült versenyzők nemzetközi besorolása a FISA szabályzata által, míg a látássérült versenyzők kategorizálása az IBSA szabályzata alapján történik. 

További információk a klasszifikációról:
https://www.paralympic.org/rowing/classification
http://www.worldrowing.com/mm//Document/General/General/13/08/94/2019Appendix19-ParaRowingClassificationRegulations_Neutral.pdf
http://www.hparalimpia.hu/altalanos-leiras

*A fenti információk tájékoztató jellegűek, a pontos kategória meghatározása kizárólag ebben jártas szakember által lehetséges.

 

Források: paralympic.org,
worldrowing.com/para-rowing/

Sportolók - Evezés