Menüpontok

Kerekesszékes rugby

Szövetségi kapitány: Koller Sándor

elérhetősége: sandor.koller@gmail.com


1979-ben volt az első Kanadán kívüli bemutatkozás, és ebben az évben rendezték az elő Kanadai Nemzeti Bajnokságot, már kerekes székes rögbi (quad rugby) néven.A kerekes székes rögbit 1977-ben, Kanadában találták ki. Olyan férfiak és nők űzhetik, akik gerincsérülésük vagy egyéb okok (gyermekbénulás, szélütés, különböző izomsorvadás, dysmelia, amputálások vagy egyéb fajta neurológiai problémák) miatt legalább három végtagjukban, nem neurológiai rokkantságnál pedig négy végtagban rendelkeznek korlátozott funkciókkal. A sport kialakításánál a cél egy, még a kerekes székes kosárlabdánál is mozgalmasabb, gyorsabb játék kialakítása volt. A kerekes székes rögbiben felfedezhetőek a jégkorong, a kosárlabda és az amerikai futball elemei, de a rögbire hasonlít. A sportág eredeti neve „gyilkos labda” volt.

1990-ben szerepelt a sportág a kerekes székes világjátékokon, majd 1993-ban megalakították a Nemzetközi Kerekesszékes-rögbiszövetséget.

1994-ben a sportot hivatalos paralimpia sportként elismerte a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság. 1995-ben megtartották az első világbajnokságot, egy évvel később Atlantában bemutató, Sydney-ben pedig már hivatalos sportként szerepelt.

A sportág magyarországi története

A csapat megszervezésének ötlete 2008 elején merült fel először. 2008 Áprilisban az első MERI sportnapon  mint alakuló sportág, tűnt fel a Wildboards csapat. 2008 nyarára Mészáros Edit segített a tagokat összetoborozni. 2008 őszére összeállt egy csapat, 2008 november 8.-án megtartották az első edzésüket az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet központi tornatermében. 2009. elejétől rendszeres edzéseket tartanak. 2012. májusban megalakult a Magyar Kerekesszékes Rögbi válogatott, júniusban megrendezésre került az első nemzetközi kerekesszékes rögbi torna Esztergomban. Jelenleg 12 játékos űzi Magyarországon a kerekes székes rögbit, a válogatott 10 főből áll.

A sportág szabályzata

Kosárlabdapályán, röplabdával játsszák férfiak és nők vegyesen. Minden versenyző a saját, egyedileg rászabott sport rögbi székével versenyez és ennek segítségével viszi a labdát a kulcsterületen keresztül az alapvonalon át. A labdát lehet vinni ölben, kézben, lehet passzolni, de rúgni nem. A labdát 10 másodpercen belül legalább egyszer le kell pattintani vagy le kell paszlolni, 40 másodperc a támadóidő, 12 másodperc alatt át kell vinni az ellenfél területére a labdát. A mérkőzés 4x8 perces negyedből áll, a mérkőzésből eltelt időt futóórával mérik, de mindig megállítják, ha a labda játéktéren kívülre kerül. Az első és a harmadik negyed után egy perc szünetet, a félidőben öt perc szünetet tartanak. A teljes mérkőzés alatt 4 játékosidő (30 másodperc) és 2 edzői időt (60 másodperc) lehet kérni, a játékos időt csak akkor lehet kérni a pályán lévő játékosoknak, ha a csapat birtokolja a labdát, edzői időt csak az edző a bírói asztalnál jelezve kérheti ki. Egy átlagos mérkőzés 1 óra 30 perc alatt zajlik le. Amennyiben a negyedik negyed végén döntetlen az állás, 2 perces hosszabbítás következik. Abban az esetben ha ez játék közben a játékvezetők észrevesznek egy sérült vagy kocsijával felborult játékost esetleg valamelyik kocsi meghibásodik játékvezetők időt kérhetnek, ha nem tudnak előnyszabályt alkalmazni, az időkérés ideje alatt (60 másodperc) a hibát el kell tudni hárítani, ha ez nem sikerül, le kell cserélni a játékost. Megszegéseket a labdát birtokló csapat követhet el. E szabálytalanságok után a játékvezető megállítja a játékot és a vétlen csapatnak átadja a labdát.

 • Physical Advantage: A labdát birtokló játékos – sem a teste valamelyik részével, sem a kerekes szék bármely részével, kivéve a kerekeket és a csúcsellenzéket – nem érintheti meg a padlót.
 • No Dribble: A labdát birtokló játékosnak tíz másodpercenként le kell pattintania vagy el kell passzolni a játékszert.
 • Ten Seconds in the Key: Az a játékos, akinek a csapatánál van a labda, nem tartózkodhat az ellenfél kulcsterületén 10 másodpercnél tovább egyhuzamban.
 • twelf Second: A csapatoknak 12 másodpercük van arra, hogy saját térfelükről az ellenfél térfelére juttassák a labdát.
 • Back Court: A csapatoknak nincs lehetőségük a saját térfelükre visszajátszani a labdát, ha már a játékszer átkerült az ellenfél térfelére.

Szabálytalanságok

Szabálytalanságokat bármelyik csapat elkövethet. Négyféle szabálytalanság létezik: egyszerű szabálytalanságok, technikai hibák, kirívó szabálytalanságok és kizáró szabálytalanságok. Ha a játékvezetők a játék folyamán egy egyszerű szabálytalanságot észlelnek és megítélik, akkor a vétkes játékosnak egy percet kell töltenie a büntetőzónában. A büntetésnek vége, ha a csapat pontot kap, ha a játékvezetők büntetőpontot ítél a játékos nem jöhet vissza az egy perc letelte előtt.

 • Charging: Ha az egyik játékos olyan nagy sebességgel ütközik a másik játékossal, hogy az ütközés veszélyes.
 • Contact Before the Whistle: zabálytalanság történik, amikor egy játékos megfogja az ellenfelének kerekes székét vagy testét, hogy megakadályozza őt a szabad mozgásban..
 • Four in the Key: Amennyiben a védekező csapat négy játékos van a kulcsterületen. Az a játékos kapja a büntetést, aki utoljára ment be a kulcsterületre.
 • Leaving the Court: A labdát nem birtokló játékos elhagyja a pályát, azzal a szándékkal, hogy ezzel előnyt szerezzen.
 • Pushing: Amikor egy játékos erővel tolja ellenfelét szabálytalan pozícióba, úgy hogy a szék hajtókarikáján, többször fogást vált
 • Illegal Use of Hands: Egy játékos birkózik a labdáért, vagy megüti egy másik játékos bármilyen részét.
 • Spinning: Amikor egy játékos úgy ütközői le ellenfelének kerekes székét, hogy az elkezdjen pörögni, és eközben a játékos veszélybe kerül.

A technikai hibát ítélnek a játékvezetők, amikor egy játékos vagy az edző tisztességtelenül, sportszerűtlenül cselekszik, vagy megsérti a hivatalos személyeket.

 • Flagrant Foul történik, amikor egy játékos a biztonságot veszélyeztető módon követ el egy sima szabálytalanságot. A játékvezető ítélhetnek büntetőpontot, de a játékosnak le kell töltenie az egyperces büntetését is.
 • Disqualifying Foul: Bármilyen szabálytalanság, ami nyilvánvalóan sportszerűtlen vagy veszélyes. Verekedések, sértegetések, elesett játékosok támadása. A kizárt játékosnak el kell hagyni a játékteret. Az edzőnek ki kell jelölni egy másik játékost, aki letölti helyette az egyperces büntetést, majd folytatja a játékot.

Klasszifikáció, sportági kategóriák(*)

A játékosokat a képességeik (izomerő, mozgás) alapján 0,5-3,5 pont között kategorizálják, 0,5 pont eltéréssekel.A kategóriába sorolásuk a kar(ok) és a törzs funkciójának korlátozásától függ, melyek befolyásolják a labdakezelést (elkapás/dobás, vagy továbbítás/labdahordozása), és a kerekesszék manőverező képességét. (elindulás/megállás/fordulás, az ellenfelek szerelése, és blokkolása). A pályán egyszerre a 4 játékos összesen 8 sérülési ponttal lehet. 0,5-1,5 pont között védő, 2,0-3,5 pont között támadó játékosnak számítanak, a női és a 45 év feletti játékosok 0,5 pont kedvezményt kapnak. 

A versenyzők az előzetes hazai klasszifikációjukat követően az első nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat az IWRF szabályzata alapján. 

További információk a klasszifikációról:
https://www.paralympic.org/wheelchair-rugby/classification
https://www.iwrf.com/resources/iwrf_docs/Laypersons_Guide_Classification.pdf

http://www.hparalimpia.hu/altalanos-leiras

*A fenti információk tájékoztató jellegűek, a pontos kategória meghatározása kizárólag ebben jártas szakember által lehetséges.