Menüpontok

Látássérült labdarúgás

A sportágat a Nemzetközi Látássérült Sportszövetség (IBSA), valamint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szabályzatai alapján találták ki 1996-ban.  A látássérült labdarúgást 5 fős csapatok (4+1) játsszák. A kapuson kívül, a pályán minden mezőnyjáték szemtakarót visel, az egységes lehetőségek miatt. A megszokottakhoz képest itt a nézőknek csöndbe kell lenniük, amikor a mérkőzés folyik, mivel a labda hangot ad, ami tájékoztatás céljául szolgál a játékosoknak. A sportolók további segítséget a guidejuktól kapnak, aki a saját csapatának hálója mögül instrukciókkal oszt ki. A meccs 2x25 percben bonyolítják le, egy 40 méter hosszú, 20 méter széles pályán. 

A látássérült labdarúgás magyar története:

A magyarországi látássérült labdarúgást - köznapi nyelven vakfoci- oktatását a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS) indította el 2011 tavaszán. Az edzések és tornák szervezését a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a Grassroots programján keresztül segíti. Az alapítvány folyamatosan szervez vidéki bemutatókat a sportág népszerűsítéséért, valamint a Vakok Általános Iskolájába is rendszeresen tartanak bemutatókat, szívügyük  a kezdő sportolók felkarolása. 
Mivel hazánkban jelenleg egyetlen csapat van, ezért az edzéseken kívül nincs lehetőségük mérkőzéseket játszani, fő céljuk, hogy minél több nemzetközi tornára eljussanak. Hazánk is adott már otthont nemzetközi tornának, ahol cseh és lengyel csapatok vettek részt. 2016-ban Csehország, Lengyelország és Magyarország megalapította a Közép-európai Vakfoci Ligát. A Liga tervei szerint 2017-re a létszám öt csapatra bővül, ahol minden fordulót egy-egy résztvevő szervez meg.
A 2016-os évben heti rendszerességgel edzett a LÁSS SE vakfoci csapata a MOM Sportközpontban, valamint több eseményen is részt vettek.

Vakfocis programok a LÁSS SE-nél (2016-ban):
•    2016. május 
Közép-európai Liga I. forduló (Budapest) 
•    2016. június
Közép-európai Liga II. forduló (Wroclaw)
•    2016. július-augusztus
Közös edzés az Avoy MU Brno csapatával (1 nap Brno-ban, 1 nap Budapesten)
•    2016. szeptember
Közép-európai Liga III. forduló (Romániában vagy Csehországban)
•    IV. Közép-európai Városok Kupája (Prága)
•    2016. október
Közép-európai Liga IV. forduló (Csehországban vagy Romániában)
•    V. Saxon blind soccer cup (Lipcse, Németország)
•    Ezen kívül heti egy edzésük volt a 2016-os évben, melyet Benedek Richárd tartott, a VDSE elnöke

Klasszifikáció, sportági kategóriák(*)

A versenyzők előzetesen a nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat. A látássérült versenyzők besorolása az IBSA szabályzata alapján történik. A látássérültség mértékétől függően a sportának három kategóriája van (B1,B2,B3). A párizsi paralimpián férfi versenyszám indul 8 fővel/ csapat.

További információk a klasszifikációról:
https://www.paralympic.org/football-5-a-side/classification
http://www.ibsasport.org/documents/files/182-1-IBSA-Classification-rules-2018.pdf
http://www.hparalimpia.hu/altalanos-leiras

*A fenti információk tájékoztató jellegűek, a pontos kategória meghatározása kizárólag ebben jártas szakember által lehetséges.

forrás: paralympic.org, ibsasport.org