Menüpontok

Sífutás

Szövetségi kapitány: Fábián Attila
Elérhetőség: holtpontse2003@gmail.com


A sífutás először  az 1976-os  téli paralimpiai játékokon, Örnsköldsvikben, Svédországban jelent meg. A versenyen egyaránt indulhatnak mozgáskorlátozottak és látássérültek is. Három különböző távon indulnak a versenyzők, rövid, középtáv és távolsági

Sportág szabályai:
A fizikai sérüléstől függően a versenyző állva –protézissel, felsővégtag sérülésnél protézis nélkül- normál sífutó lécekkel és botokkal vagy ülve, egy sit-skivel (normál sílécekkel ellátott speciális alacsony székhez hasonló beülő, amelynek a talpára párhuzamosan vannak rögzítve a lécek) és normál sífutó botokkal versenyez. A látássérült sportolók külön osztályban indulnak. Így versenyszámonként 3 fő kategória van: álló, ülő, és látássérült. Ezen a kategóriákon belül a versenyzők különböző szorzókkal vannak ellátva, a sérülés fokához mérten. A női és férfi sportolók sprint (1km), rövid (2.5/5km), közép (5/7.5km), valamint hosszú távokon (12/15km) versenyeznek. A látássérült és a standing (álló) sérültségiverseny-osztályoknál a táv valamivel hosszabb és a technika is meg van határozva: klasszikus vagy szabad stílus, hasonlóan az épekhez. A sífutást az IPC irányítja a Nemzetközi Parasífutó Technikai Bizottság koordinálásával, követve a Nemzetközi Síszövetség módosított szabályait.

Klasszifikáció, sportági kategóriák(*)

LW2-4 álló kategóriák alsó végtagi érintettséggel

LW5/7, LW6, LW8 álló kategóriák felső végtagi érintettséggel

LW9 álló kategória, kombinált végtagi érintettséggel

LW10-12 ülő kategóriák (monosí/ülősí)
Amíg LW10-11 kategóriában kerekesszékes sportolók versenyeznek, addig az LW12 kategóriába az LW2-4 alsó végtagi sérültek is bekerülhetnek. Ezek a sportolók eldönthetik, hogy állva vagy ülve versenyeznek.

B1-B2-B3 látássérült versenyzők
A B1 kategóriában síelők számára kötelező guide segítségével versenyezni, míg a B2-B3 kategóriába tartozók igényelhetik a segítséget

AA versenyzők az előzetes hazai klasszifikációjukat követően az első nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat A látás- és mozgássérült versenyzők a WPNS szabályzata alapján történik.

További információk a klasszifikációról:
https://www.paralympic.org/nordic-skiing/classification
https://www.paralympic.org/sites/default/files/document
http://www.hparalimpia.hu/altalanos-leiras

*A fenti információk tájékoztató jellegűek, a pontos kategória meghatározása kizárólag ebben jártas szakember által lehetséges.

forrás: https://www.paralympic.org/nordic-skiing