Menüpontok

Snowboard

Szövetségi kapitány: Némethné Harmat Rózsa

Elérhetősége: harmatrozsa@msbsz.hu


A fogyatékkal élők számára az első hivatalos snowbard versenyt, az úgynevezett adaptív snowboard versenyt  2000-ben tartották USASA állampolgárainak Waterville Valley NH, az USA-ban. A szabályozott adaptív snowboard versenyek sora után 2008-ban Észak-Amerikában a Világ Snowboard Szövetsége elfogadott egy nemzetközi szabályrendszert, ami lefektette azokat a szabályokat, ami alapján már paralimpiai sportágként is szabályozható sportágként tartották számon.  

A para snowboard és az adaptív snowboard nem ugyanaz, bár mindkettőt gyakorolják a fogyatékkal élők.  A para snowboard a paralimpiai mozgalom szabályainak megfelelő sportág, az adaptív snowboard szélesebb körben űzhető sportágként szerepel a fogyatékos sportolók körében. 

A para snowboard mint sportág a 2014-es téli paralimpián, Szocsiban, Oroszországban mutatkozott be először, ekkor lett hivatalos téli paralimpiai sportág. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) két kategóriát különböztet meg a versenyzőknek:

Minden sportolónak háromszor van lehetősége végigcsúszni a kialakított pályán, amely éles kanyarokkal, dombokkal nehezíti a lejutást. A legjobb két időeredményt számítják versenyzőként, így kapják meg a végső győztest. 

2014-ben Sochiban a Téli Paralimpiai Játékokon a nőknél  a holland  Bibian Mentel-Spee (1 perc 57,43 másodperc) nyert, a férfiaknál az egyesült államokbeli Evan Strong nyert (1 perc 43,61 másodperc). 

Sochiban nagy sikert arattak a para snowboardos versenyek, minden jegyet eladtak.  Az IPC ezért bejelentette, hogy a 2018-as Téli Paralimpiai Játékokon Pyeongchangban, Dél-Koreában már szlalom pályán is indulhatnaka  parasnowboardos versenyzők. A 2018-as téli játékokon továbbra sem engedélyezett a látássérült snowboard versenyzők indulása.

Klasszifikáció, sportági kategóriák(*)

SB-LL1-2 egy vagy kétoldali alsó végtag sérültek, a versenyzéshez protézist használnak

SB-UL egy vagy kétoldali felső végtag sérültek

Azok a sportlók akiknek kombinált alsó és felső végtag sérülése is van és megfelel a fenti kategóriák minimum sérültségi szintjének, eldönthetik, hogy melyik kategóriában szeretnének versenyezni.

A versenyzők az előzetes hazai klasszifikációjukat követően az első nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat a  WPS szabályzata alapján.

További információk a klasszifikációról:
https://www.paralympic.org/snowboard/classification
https://www.paralympic.org/sites/default/files/document
http://www.hparalimpia.hu/altalanos-leiras

*A fenti információk tájékoztató jellegűek, a pontos kategória meghatározása kizárólag ebben jártas szakember által lehetséges.

Forrás:https://www.paralympic.org/snowboard