Menüpontok

Ülőröplabda

Szövetségi kapitány: Raska Gyula

elérhetősége: gyula.raska@gmail.com


A sportág nemzetközi története

A mozgáskorlátozottak sportmozgalmának fejlődését a második világháború utáni időszaktól számíthatjuk, amikor Angliában Dr. Ludwig Guttmann professzor vezetésével létrehoztak a háborús sérültek számára egy rehabilitációs intézetet. Itt a sportot kezdetben a rehabilitáció eszközeként használták fel, később azonban már versenyeket is szerveztek a professzor irányításával.

Az első nemzetközi versenyen, 1952-ben az atlétika és úszás versenyszámai mellett már a német Sitzball elnevezésű csapatjáték is helyet kapott. A hollandok azonban nem találták megfelelőnek a Sitzballt a mozgáskorlátozottak számára, így a játékötletet alapul véve, és ennek szabályait a röplabdához hasonlóvá téve létrehozták az ülőröplabda játékát.  A sportág kezdeti szabályai napjainkig egyre inkább a röplabda játék szabályaira hasonlítanak.

A sportág hazai története

Hazánkban 1970-ben, a Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthonban lakó mozgáskorlátozott fiatalok részére alakult meg a Halassi Olivér Sport Club, ebben  a sportegyesületben már a kezdetektől játszották a saját szabályok szerint a Sitzball és röplabda játékok ötletén alapuló és a kézifoci csapatjátékot.

1971-ben, Gödöllőn volt az első nemzetközi sportakriad, ahol a svédek bemutatták a holland típusú ülőröplabdát, a németek pedig a Sitzballt. 1971-től így megkezdődött hazánkban is az ülőröplabda szabályainak kialakítása. Az 1980-as évekig a szabályok nagy mértékben eltértek a napjainkban érvényes előírásoktól. A pálya mérete 8x10m volt, a labda nélküli mozgás nem volt jellemző ebben az időszakban. A játékosok egymás után akár 2x is érinthették a labdát, így a sportoló akár saját magának feladhatta a labdát, azaz 3x2 érintés volt engedélyezett. 1971-1980-ig sorban alakultak a sportegyesületek, és a versenyzőkmeghívást kaptak a külföldi tornákon való részvételre. A külföldről hozott ismeretek alapján a sportolni vágyók felkérték Csík Jánost és Nádas Pált, hogy készítsék el a hazai ülőröplabda játékszabályát úgy, hogy az a lehető legkisebb mértékben térjen el a röplabda szabályaitól. 1981-1982-ben már 4 hazai csapat részvételével (BP, Pécs, Szombathely, Eger) rendeztek bajnokságot. Az első bajnoki címet a HOSC csapata szerezte.

Az egykori csapat 12 tagjából 6 fő még ma is aktívan játszik. Jelenleg 8 csapatban vannak sportolók a magyarországi ülőröplabda sportágban. Napjainkban a röplabda és ülőröplabda szabályok kisebb eltérésektől eltekintve teljes mértékig megegyeznek.

Klasszifikáció, sportági kategóriák(*)

Az ülőröplabdában alsó és/vagy felső végtag sérült sportolók versenyeznek. A kategóriába sorolásuk a sérültségük súlyosságának mértékétől függ. Az állás- és járásképtelenség nem feltétele a sportban való részvételnek. Két kategóriát különböztetnek meg; VS1, VS2.
VS1 alsó és/vagy felső végtag sérült sportolók, ahol a törzsfunkció is érintett lehet

VS2 azok a mozgássérült sportolók, akiknek a sérültsége eléri a minimum sérültségi szintet a WPV klasszifikációs szabályzatának megfelelően

A versenyzők az előzetes hazai klasszifikációjukat követően az első nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat a WPV szabályzata alapján.

További információk a klasszifikációról:
https://www.paralympic.org/sitting-volleyball/classification
http://www.worldparavolley.org/wp-content/uploads/2018/01/World-ParaVolley-Classification-Rules-Jan2018.pdf

http://www.hparalimpia.hu/altalanos-leiras

*A fenti információk tájékoztató jellegűek, a pontos kategória meghatározása kizárólag ebben jártas szakember által lehetséges.

 
Forrás és versenyeredmények: https://sites.google.com/site/uloropiversenyek/
https://www.paralympic.org/sitting-volleyball