Menüpontok

Újabb ezüst és egy bronzérem a riói paralimpia negyedik versenynapján! Összefoglaló és képek.

Rio de Janeiro, 2016. szeptember 12., hétfő (MTI) - Az S10-es sérültségi kategóriában versenyző Pap Bianka bronzérmet szerzett 200 méteres vegyesúszásban a riói paralimpia vasárnapi versenynapján.

    A Vasas 16 éves, paralimpiai újonc sportolója egy nappal korábban 100 méter háton ezüstérmes lett. Akárcsak akkor, a győzelmet most is az új-zélandi Sophie Pascoe szerezte meg.
    Pap Bianka a délelőtti előfutamból a hetedik idővel került a nyolcas döntőbe, ennek megfelelően az egyes pályán úszott a fináléban. Jól kezdett, az 50 méter pillangó után hatodikként fordult, majd jött kedvence, a hát, amelyen feljött a negyedik helyre. Mellen aztán tovább javított, már az élcsoport tagja volt, s az utolsó hosszra harmadikként fordult. Gyorson is remekül tempózott, s a jutalma egy újabb érem lett.
    "Hihetetlen számomra, hogy már két érmet szereztem, próbálom felfogni, de szerintem ez nem mostanában fog sikerülni - nyilatkozott szerényen a szigetvári születésű Pap Bianka. - A reggeli futamomat kicsit elrontottam, mert nagyon fáradt voltam, a tegnapi verseny után alig tudtam aludni. Estére  azonban edzőm, Szabó Álmos, a masszőrünk és a társaim segítségével sikerült összeszednem magam. Az egyes pályán mentem, amit surranópályának is hívnak, erről már többen nyertek olimpiai aranyat. Bár én sem látom a többieket, nem is figyeltem rájuk, ők sem láttak engem."
    Hozzátette: 2:31.46 perces eredménye új egyéni csúcs.
    Pap Biankáé a magyar küldöttség harmadik dobogós helye az uszodában, s a negyedik érme Rióban, két ezüst mellett a második bronz.
    Eredmény:
    úszás:
    női 200 m vegyes (S10), paralimpiai bajnok:
    -------------------------------------------
 Sophie Pascoe (Új-Zéland) 2:24.90 p
2. Aurelia Rivard (Kanada) 2:30.03
3. PAP BIANKA 2:31.46

Rio de Janeiro, 2016. szeptember 11., vasárnap (MTI) - Az S9-es sérültségi kategóriában versenyző Sors Tamás nagyszerű versenyzéssel ezüstérmet szerzett 200 méteres vegyesúszásban a riói paralimpia vasárnapi napján.

    A szám másik magyarja, Tóth Tamás a negyedik helyen végzett, míg a győzelem az olasz Federico Morlacchié lett.
    Ez a magyar küldöttség harmadik érme Rióban, egy bronz után a második ezüst.
    A 100 méter pillangón kétszeres címvédő Sors másodikként, a Londonban gyorson két ezüstöt is szerző Tóth Tamás negyedikként került be az előfutamból a döntőbe, így lehetett reménykedni az újabb magyar éremben. A két versenyző egymás mellett úszott a döntőben.
    Sors nagyszerűen kezdett pillangón, ami a specialitása, 50 méternél elsőként fordult, majd háton is tartotta az előnyét. Százötven méternél aztán már Morlacchi volt az élen, s bár Sors támadta az utolsó hosszon, nem sikerült befognia és másodikként csapott a célba. Tóth Tamás gyakorlatilag végig a negyedik helyen haladt.
    "Nagy meglepetés ez az ezüst, még fel sem fogtam - mondta fülig érő szájjal a 24 éves pécsi Sors Tamás. - A pillangót nem tudom visszafogni, az mindig olyan, hogy megindulok és megyek, háton arra kellett figyelnem, hogy ne lassuljak le, amire hajlamos vagyok, mellen figyeltem a többiekre, gyorson pedig bekapcsoltam a lábamat, amennyire tudtam."
    Federico Morlacchi pillangón is nagy ellenfele lesz majd Sors Tamásnak, aki ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: látszik, hogy az olasz nagyon jó formában van, várhatóan nagy lesz majd kettejük között a csata.
    Tóth azt mondta: a reggeli előfutam után látta, hogy számára ez a negyedik hely lehet a realitás, s mivel a fináléban nem történt semmi váratlan, ezt sikerült is megszereznie.
    Az S5-ös sérültségi kategóriában versenyző Illés Fanni ötödik helyen végzett 100 méteres mellúszásban. A negyedik legjobb idővel került a döntőbe, ahol 50 méternél a hatodik helyen fordult, s jó hajrával egy helyet még előrébb tudott lépni.
    Eredmények:
    úszás:
    férfi 200 m vegyes (S9), paralimpiai bajnok:
    --------------------------------------------
 Federico Morlacchi (Olaszország) 2:16.72 p
2. SORS TAMÁS 2:17.33
3. Timothy Disken (Ausztrália) 2:17.72
4. TÓTH TAMÁS 2:19.40

    női 100 m mell (S5), paralimpiai bajnok:
    ------------------------------------------------
   Jelizaveta Meresko (Ukrajna) 1:41.63
2. Viktoria Savcova (Ukrajna) 1:42.14
3. Szung Ling-ling (Kína) 1:45.21
...5. ILLÉS FANNI 1:48.14

 Rio de Janeiro, 2016. szeptember 11., vasárnap (MTI) - Csonka András (S8) bejutott a döntőbe a riói paralimpia asztalitenisz tornáján, az S11-es kategóriában címvédő Pálos Péter, valamint a kerekesszékes Major Endre (S1) pedig az elvesztett elődöntő után a bronzéremért játszhat.

    A balkezes Csonka András az első helyen kiemelt ukrán játékost elbúcsúztató kínai Je Csao-csun ellen lépett asztalhoz, akivel remek első játszmát vívott, a vége 22-20 lett a 27 éves magyar játékos javára.
    A játszmanyerés megnyugtatta Csonkát, aki a folytatásban irányította a játékot, s két szoros szettet nyerve 3-0-ra diadalmaskodott.
    "Éreztem, hogy jól megy a játék és fejben is rendben vagyok" - mondta az MTI-nek. "Tavaly játszottam ezzel a fiúval kétszer is, és emlékeztem, hogy milyen taktika vált be ellene. A második szettől kicsit hátrébb álltam és droppolgattam vissza a labdákat, ez bejött. A harmadik szettben 4-0-ra vezettem, ekkor időt kértek, s utána kicsit passzív lettem, de aztán szerencsére magamra találtam".
    Csonka András kedden, magyar idő szerint 15.45-től játszhat majd az aranyéremért egy újabb kínai, Csao Suaj ellen - korábban őt is verte már meg.
    Pálos és az első paralimpiáján szereplő Major egy időben kezdett a Riocentro 3-as Pavilonban, előbbi ellenfele a belga Florian van Acker, utóbbié a brit Rob Davies volt.
    Pálos Péter rendkívül színvonalas mérkőzést vívott a nála 13 évvel fiatalabb, 18 éves van Ackerrel, hosszú labdamenetek jellemezték a csatát. Az első szett viszonylag gyorsan a riválisé lett, a második és harmadik játszma azonban szoros küzdelmet hozott, végig fej fej mellett haladtak a játékosok. Van Acker végül 3-0-ra nyert 37 perc alatt úgy, hogy a második és harmadik szettet egyaránt 14-12-re hozta.
    "A két évvel ezelőtti térdműtétem óta nem vagyok százszázalékos, idén is több sérülés hátráltatott. Ezt azért éreztem, a labdameneteken belüli 15. ütésváltás után már nagyon nem esett jól a játék" - mondta az MTI-nek az enyhén értelmi fogyatékos kategória londoni bajnoka. "A térdműtéten előtt szinte mindig megvertem ezt a játékost, azóta viszont többször is kikaptam tőle, ahogy most is. Jobb híján jöhet a bronzmérkőzés."
    Major Endre a világranglistát vezető brit játékos ellen 0-2 után "ébredt", sikerült szépítenie, sőt, esélye volt az egyenlítésre is, de végül 3-1-re alulmaradt.
    "Én már annak nagyon örülök, hogy itt lehetek, és ilyen tehetséges játékosok ellen szerepelhetek. A nyolcas mezőnyünkből bárki nyerhetett volna, attól függ, ki milyen stílusú ellenfelet kap, mennyire fekszik neki. Nekem a bronzmeccsen majd egy koreai riválisom lesz, meglátjuk" - nyilatkozott Major.
    Aranyosi Péter edző az MTI-nek hozzátette: a szerván múlt a mérkőzés, Davies nagyon jól variálta az adogatásait, ezzel a magyar játékos nem nagyon tudott mit kezdeni.
    Pálos hétfőn, Major pedig kedden játszhat majd a bronzmérkőzésen.
    A kerekesszékes teniszező, Németh Roland befejezte szereplését Rióban, mivel a második fordulóban, a 32 között két játszmában kikapott a jóval esélyesebb francia Michael Jeremiasztól. A 25 éves magyar játékos - akinek az volt a célja, hogy legalább egy kört sikerrel vegyen, s ez össze is jött - 6:1, 6:2-re kapott ki a rekkenő hőségben, tűző napsütésben rendezett mérkőzésen.
    A kerékpáros Butu Arnold Csaba a 12 nevező közül 11. lett a pályaversenyek 1000 méteres időfutam számában.
    A 47 éves, székelyudvarhelyi születésű látássérült versenyző (B2-es kategória) pilótájával, Garamszegi Lászlóval később még az országúti versenyekben is indul Rióban.
    A látássérült kerekesek egy úgynevezett guide-dal versenyeznek, utóbbi ül elöl, irányítja a tandemkerékpárt, a hátul ülő versenyző pedig diktálja a tempót.

Rio de Janeiro, 2016. szeptember 11., vasárnap (MTI) - Az evezős Lőrincz Krisztina 11. helyen fejezte be a riói paralimpiát, a sportlövő Gurisatti Gyula pedig 18. lett a sportpisztoly vegyes számban. A vasárnapi versenynap délelőttjén hét magyar úszó próbálkozott az előfutamokban, közülük négy jutott az esti döntőbe.

    A Csepel 35 éves evezőse - aki végzettsége szerint matematika-fizika-francia szakos tanár - az AS kategória egypár versenyének B döntőjében szállt vízre utolsó pályáján, s argentin riválisát megelőzve ötödik helyen ért célba. A magyar sportoló 2005-ös autóbalesete után kényszerült kerekesszékbe, azóta több sportágat is kipróbált, például az alpesi síelést és sílövészetet, ez utóbbi kiegészítő sportágaként kezdett el néhány éve evezni.
    Gurisatti az alapverseny első 30 lövésében 280 kört ért el, majd a gyors szakaszban 271-ig jutott, így 551 körrel zárt. A nyolcas döntőhöz legalább 566 körre volt szükség.
    Az úszóknál hét magyar is érdekelt volt a délelőtti előfutamokban. Női 100 méter mellen az S5-ös sérültségi kategóriában Illés Fanni és a magyar csapat zászlóvivője, a pályafutása hetedik paralimpiáján szereplő Ráczkó Gitta próbálkozott. Előbbi 1:47.02 perces idejével negyedikként jutott az esti döntőbe, utóbbi pedig 1:58.76-ot úszott, ezzel 12. helyen végzett.  
    Kétszáz méter vegyesen, az S9-es kategóriában három magyar is vízbe ugrott, közülük Sors Tamás érte el a legjobb időt 2:18.97 perccel, ez összesítésben a második helyre volt elegendő. Tóth Tamás negyedikként kvalifikálta magát a nyolcas fináléba 2:20.34-gyel. A nőknél Konkoly Zsófia 2:45.76 perc alatt teljesítette a távot, így 14. lett. Ugyanebben a számban az előző este 100 méter háton ezüstérmes Pap Bianka (S10) 2:36.78 perces teljesítménnyel hetedik helyen került a fináléba.
    Engelhardt Katalin (S4) - aki barátnőjéhez, Ráczkó Gittához hasonlóan hetedszer szerepel paralimpián - 2:22.16 perces idővel 11. lett 100 méter mellen.