Menüpontok

Tokyo 2020 – 1. nap

Augusztus 24-én megkezdődött a XVI. Paralimpiai Játékok, cikksorozatunkban minden nap a magyar érdekeltségű menetrendet, versenyeket gyűjtjük össze a legfontosabb információkkal és frissítjük az eredmények alapján.

 

PARA-ASZTALITENISZ (Tokiói Fővárosi Sportcsarnok)

Európa-bajnok Szvitacs Alexa (S9) a brazil Rauennel kezdett és nyert 3:1-re, majd a kínai Xiongtól 0:3-ra vereséget szenvedett.

Zborai Gyula (S8) a kínai Zhao) ellen lépett először asztalhoz és kapott ki 0:3-ra.

Major Endre (S1) a tokiói paralimpiát az amerikai Godfreyval indította és nyert 3:0-ra.

London paralimpiai bajnoka, Pálos Péter (S11) a koreai Kim Chang Gi-t 3:1-re verte.

Arlóy Zsófia (S8) a csoportmérkőzéseket a francia Kamkasomphouval kezdte és 2:3-as arányban alulmaradt.

PARAKERÉKPÁR (Izu Velodróm)

Ocelka Róbert (B1) és guide-ja Nagy Gergely 4000 méteres üldözéses versennyel kezdtek és végül a 10. legjobb idővel - új országos csúcssal - fejezték be a versenyt.

"Remekül éreztünk magunkat a biciklin, ráadásul teljesítettük a célunkat és 18 másodperccel országos csúcsot javítottunk, nagyon jó volt a pálya és nagoyn boldogak vagyunk, a 10. hely pedig nagyon szép eredmény.
Két nap múlva 1000 méteren megyünk ugyanitt, ami nem annyira a mi világunk, de ott is országos csúcsot szeretnénk javítani."

PARAÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)

Rióban bronzérmet, a májusi Eb-n három elsőséget szerző Konkoly Zsófia, valamint Payer Kata (S9) 400m gyors előfutamával 9.12-kor (2.12) nyitják az úszók versenyeit.

Konkoly Zsófia legjobb idővel (4:44.74) elsőként jutott a délutáni döntőbe, míg Payer Kata 14. legjobb idővel (5:23.14) végzett.

Adámi Zsanett (S2) 100m háton 3:09.16-t úszott és a 7. legjobb idővel jutott döntőbe.

Konkoly Zsófi 400m gyorson hatalmas hajrában, paralimpiai ezüstérmes lett, csupán 8 századdal lemaradva az elsőtől, 4:36.76 idővel!

"Az előfutam után visszamentem pihenni egyet a szállásra, három órával a döntő előtt pedig már újra itt voltunk az arénában. Nagyon jó verseny volt ez a döntő, és nagyon örülök annak, hogy így sikerült. A hajrában beleadtam a szívemet, szinte csak az vitt előre. Már a selejtezőben is egyéni csúcsot úsztam, a fináléban pedig még azon is javítnai tudtam, így teljesen elégedett vagyok azzal, hogy ez egy ezüstéremre volt elég. Sőt, ha bronzérem lett volna, annak is nagyon tudtam volna örülni! Bár a selejtező végül sima volt, de előtte is izgultam, mennyit tudok majd, mert korábban volt egy bokasérülésem, ami miatt két-három hetet pihentetni kellett, és tudtam, hogy ez erős visszaesést jelent. A döntőben meg azért izgultam, hogy minél előbb tudjak végezni. Még öt versenyszámom lesz ezen a paralimpián, a 4x100-as gyorsváltó, a száz pillangó, ami a főszámom, a száz hát, a száz gyors, és a kétszáz vegyes, de most három nap pihenő jön, úszás nélkül."

Zsani a döntőben 7. lett 3:11.88-as idővel.

  

KEREKESSZÉKES VÍVÁS (Makuhari Rendezvényközpont, B csarnok)

Az első asszókat a táblán Osváth Richárd (A) és Tarjányi István (B) vívja kardban a 9:00 (2:00) és 10:20 (3:20) közötti idősávban. A nyolcaddöntők 12:00-tól (5:00) kezdődnek, majd a negyeddöntőket 13:00-kor (6:00) vívják. Az elődöntők előtt kis szusszanás és 15:30 (8:30)-kor már a döntőkért küzdenek. Bronzmérkőzésen esetén 16:30-tól (9:30) szurkolhatunk nekik, a döntőben pedig Ricsi esetében 17:30-kor (10:30), míg Pistié 18:00-kor (11:00) szoríthatunk.

Tábláért:

Tarjányi István - Vanderson Luis Chaves (BRA) 5:1

Tarjányi István - Alexander Kurzin (RCP) 3:5

Tarjányi István - Maxime Valet (FRA) 5:3

Tarjányi István - Pierre Mainville (CAN) 5:4

Tarjányi István - Grzegorz Pluta (POL) 3:5

Osváth Richárd - Maxim Shaburov (RPC) 3:5

Osváth Richárd - Shintaro Kanto (JPN) 5:0

Osváth Richárd - Matthieu Hebert (CAN) 5:0

Osváth Richárd - Vasileios Ntounis (GRE) 5:4

Negyeddöntők:

Osváth Richárd - Tian Jianquan (CHN) 14:15

Osváth Richárd 7. lett.

"Megvolt a taktika, tudtam, hogy mit fog csinálni, csak az a baj, hogy más távolságról. Annyira közel voltunk, hogy azt, amit kivideóztam, kielemeztünk, azt szinte nem is tudtam végrehajtani, mert annyira közel voltunk. Majdnem 1,95 magas, hosszú, gyors, úgyhogy inkább előre próbáltam indulni. Sajnos, ez most így sikerült, egy tuson múlt, nem itt kellett volna találkoznunk. Arra az észrevételre, hogy sok volt a korai rajt: Nem bírtam, valahogy, az idegek nem bírták ezt a kis távolságot, és sokszor bemozdultam, sőt 12-9-nél kaptam egy tust, az oldalbíró azt látta, hogy felemelkedtem a székről, elhagytam az ülőfelületet, és ekkor kaptam egy pirosat is, ami még egy tus, úgyhogy 12-9-ről lett egyből 12-11. Ez benne van a vívásban sajnos, ezek az egy tusok néha zavarók tudnak lenni. Főleg így, hogy négybe jutásért küzdöttünk és azért jó lett volna továbbmenni, úgyhogy egy kicsit csalódott vagyok."

Tarjányi István - Adrian Castro (POL) 4:15

Tarjányi István 8. lett.

"Tudtam, hogy nagyon erős, számítottam rá, de szorosabb asszót képzeltem el. Sajnálom, ez így alakult. Legközelebb jobban megszorongatom. Legutoljára, Egerben vívtam vele, az ottani taktikának teljesen az ellentettjét csináltam most, ez az elején be is jött, de utána sajnos ő is váltott és nem igazán tudtam ennek az ellenszerét megtalálnom. A célom sikerült, hiszen tíz évvel ezelőtt elterveztem, hogy kijutok a paralimpiára és most itt vagyok. Ahhoz képest, hogy most debütáltam, ez jó eredmény szerintem. Én boldog is vagyok, de az egyik szemem sír, a másik pedig nevet. Az volt a célom, hogy ha küzdéssel is, de a dobogóra felkerüljek, emiatt egy picit csalódott vagyok, de örülök is."

A hölgyeknél A-kategóriában, ugyancsak kardban Hajmási Éva és Veres Amarilla, valamint B-kategóriában Madarászné Dr. Mező Boglárka kezdenek a 10:30 (3:30) és 11:50-es idősávban. A nyolcaddöntők  párharcai 12:30-tól (3:30), a negyeddöntő asszói 13:30-tól (4:30), az elődöntő párosításai 16:00 órától (9:00), míg a bronzmeccsek 17:00 (10:00), a döntők pedig 18:30-tól kezdődnek.

Tábla:

Hajmási Éva - Gemma Collins-McCann (GBR) 5:1

Hajmási Éva - Natalia Morkvych (UKR) 4:5

Hajmási Éva - Ionela Andreea Mogos (ITA) 5:1

Hajmási Éva - Marta Fidrych (POL) 5:1

Veres Amarilla - Loredana Trigilia (ITA) 5:1

Veres Amarilla - Yevheniig Breus (UKR) 4:5

Veres Amarilla - Shelby Jensen (USA) 5:2

Veres Amarilla - Jing Bian (CHN) 1:5

Madarászné Dr. Mező Boglárka - Abe Chisato (JPN) 5:1

Madarászné Dr. Mező Boglárka - Monica Santos (BRA) 5:1

Madarászné Dr. Mező Boglárka - Olena Fedota (UKR) 4:5

Madarászné Dr. Mező Boglárka - Tan Shumei (CHN) 2:5

Madarászné Dr. Mező Boglárka - Irina Mishurova (RPC) 5:1

Nyolcaddöntők:

Veres Amarilla - Marta Fidrych (POL) 10:15

Veres Amarilla 9. lett.

Veres Amarilla a nyolcaddöntő után:

"Utólag vissza kell néznem videón az asszót, mert most egyelőre belülről azt érzem, hogy nagyon sok tus volt, amit én adtam és nem én kaptam. De lehet, hogy ez nem így volt, csak én érzem belülről másképpen. Úgyhogy egyelőre igazából nem tudok értékelni. Eredmény szempontjából egyáltalán nem erre számítottam, a vívásomat én jónak éreztem. Ez most így sikerült."

Negyedddöntők:

Hajmási Éva - Kinga Drozdz (POL) 15:14

Madarászné Dr. Mező Boglárka - Xiao Rong (CHN) 1:15

Madarászné Dr. Mező Boglárka 6. lett.

Elődöntő:

Hajmási Éva - Bian Jing (CHN) 11:15

Bronzmérkőzés:

Hajmási Éva - Yevheniig Breus (UKR) 10:15

Hajmási Éva 4. lett.

"Most még nem örülök a negyedik helynek, mert éremért jöttem ide, a dobogó legfelső fokán szerettem volna állni. Mint minden sportoló, aki kvótát szerez egy olimpiára, paralimpiára, az azért jön, hogy megnyerje. Viszont ha már szűkül a kör, akkor az éremnek is örültem volna, a bronzmeccset nagyon sajnálom, negyediknek lenni nem jó érzés, de próbálom ezt majd megemészteni természetesen és még van a tőr egyéni, meg a tőr csapat, amire teljes mértékben fogok készülni."

 

 

 

Élő eredménykövetés, menetrend, éremtáblázat a Magyar Paralimpiai Bizottság honlapján található: www.hparalimpia.hu

 

A hazai fejlesztésű ‘Seyu - Együtt a győzelemért!’ applikációval lehetőség nyílik a XVI. Paralimpiai Játékok helyszínén virtuális módon szurkolni a magyar parasportolóknak. Bővebb információ itt található.

 

A paralimpiáról készült fotókat Facebook oldalunkról lehet használni a Magyar Paralimpiai Csapat forrásmegjelölésével.

A versenyek a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság YouTube csatornáján, az M4 Sport csatornáján, valamint a www.m4sport.hu oldalon követhetők.