Menüpontok

Hazai bajnokságok hétvégéje – négy sportágban is országos paraversenyt rendeztek

A parakajak-kenusok és a paraatléták az épekkel integrálva, míg a bocciások és a csörgőlabdázók saját rendezésű versenyeiken remekeltek a hétvégén.

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, az Ikarus BSE Atlétikai Pályája adott otthont a Budapest Open – Schulek Ágoston Emlékversenynek, amelyen első alkalommal szerveztek parasportolók számára is versenyszámokat. Bizonyos paralimpiai kategóriák atlétáinak eddig is volt lehetősége pályára lépni ép társaikkal egyetemben, azonban az ülő dobóatléták először vehettek részt a rangos viadalon. Az idei párizsi világbajnokságra biztosan utazó Ekler Luca (TFSE) 200 méteres síkfutásban is rajthoz állt és egyéni csúcsot futva, 26,02 másodperccel teljesítette a vb-szintidőt. A paralimpiai bajnok ezen versenyszáma mellett távolugrásban, 100 és 400 méteres síkfutásban is ott lesz a paraatléták idei legrangosabb versenyén. A világbajnoki keret többi tagja is remek formában versenyzett: Biacsi Ilona (SZVSE) 800 és 1500 méteren is remek futamidővel, Takács Adél (Szegedi RSC) pedig távolugrásban elért új egyéni csúcsot jelentő 5.08 méteres kísérletével hangolódott a párizsi nemzetközi versenyre. A férfi dobóatléták is nagyszerű teljesítményt nyújtottak, Szőllősi István (Váci Reménység SE) súlylökésben elért 13,74 méteres eredménye az abszolút második helyezéssel ért fel. Bessenyey Zoltán (TFSE) ülő diszkoszvetésben 13,84 méterre, míg Nagy Ambrus (Váci Reménység SE) ülő súlylökésben 7,13 méterre javította az egyéni csúcsát.

Közel egy évvel a párizsi paralimpia előtt utazhatnak paraatlétáink a francia fővárosba, ahol július 8. és 17. között rendezik meg a világbajnokságot.

Ezzel egyidőben Győrben rendezték meg a Graboplast Masters és Parakajak-kenu Maraton Magyar Bajnokságot. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség ismét integrált versenyt rendezett, ahol az épek mellett a parasportolók is reflektorfénybe kerültek. A férfiak KL3 - 5 kilométeres futamban Kiss Erik (City-Gas Tiszafüred SE) magabiztos győzelmet aratott, míg ugyanezen táv KL2-es versenyén Rozbora András (INTER-ÉPFU AVSE) ért elsőként célba. Suba Róbert és Juhasz Tamás ismét összecsapott, miután pár héttel korábban a szegedi világkupán kiélezett párharcot vívtak. A VL2 – 5km döntőjében ezúttal Suba Róbert bizonyult jobbnak, így ő szerezte meg az aranyérmet. A hölgyek között KL2-ben Varga Katalin Eszter, KL3-ban Molnár Nikoletta, VL2-ben Boldizsár Dalma, míg VL3-ban Molnárné Tóth Julianna szerezte meg az elsőséget az 5 kilométeres futamokban.

A Paraboccia Országos Bajnokság első fordulóját rendezték meg a Mercedes-Benz Gyár Kecskeméti Mozgáskorlátozottak Sportegyesülete és a Magyar Para Boccia Szövetség szervezésében. A viadalon a csoportmérkőzéseket tartottak, amelyeken ezúttal 62 sportoló vett részt. A BC1/2 összevont kategóriában az Európa-bajnokságra készülő, magyar bajnoki címvédő Nagy Vivien (Mái SE) veretlenül jutott a legjobb nyolc közé, ahol később Németh István (Merek SE) lesz majd az ellenfele. Ugyanezen kategóriában Kis Balázs (Merek SE) szintén mindhárom mérkőzését megnyerte, így negyeddöntőt játszik csapattársa, Pálinkás László (Merek SE) ellen.BC3-as kategóriában csoport győzelemmel a magyar bajnoki címvédő Edelényi Márton (MDSE) automatikusan bejutott az elődöntőbe. Fináléba kerülésért küzdhet az ifjúsági világbajnokságra készülő Ujpál Dalma (MDSE) is, így ők várják ellenfeleiket, akikre a negyeddöntők után derül fény. BC4-es kategóriában az Európa-bajnokságra készülő Szabó Alexandra (PTE-PEAC) magyar bajnoki címvédő veretlenül jutott tovább. Mögötte Hegedűs László (SZMA) és az ifjúsági világbajnokságra készülő Gigacz Gergő (MDSE) végeztek. Hazai 2-es kategóriában Sipos András (PTE-PEAC) jutott tovább, míg a hazai 1-es elődöntőkre a következő fordulóban kerül sor, amelyet június 10-én rendeznek Kecskeméten.

 

A sportág fiatal versenyzői július 7. és 16. között utaznak a portugáliai Vila Do Code városában, ahol az ifjúsági világbajnokságot rendezik, míg a felnőtt válogatott tagjai augusztus 6. és 14. között remekelhetnek a rotterdami Európa-bajnokságon.

Május 27-én Tatán az Olimpiai Edzőtáborban rendezte meg az Magyar Kézilabda Szövetség Parasport Albizottság az Országos Csörgőlabda bajnokság és Kupa Zárófordulóját. A trófeáért zajló küzdelmet a Gyengénlátó Diákok Sportegyesülete (GYDSE) „A” csapata hódította el, az ezüstérmet a GYDSE „B” gárdája, a bronzot pedig a Szülőföld Szombathely SE egyesületének sportolói nyakába akasztották. Az izgalmas OB mérkőzéseket követően a dobogó legfelső fokára az Eger VGYSE játékosai állhattak fel, mögöttük a Tatabánya versenyzői végeztek, akiket a Drukk Dabas csapatának sportolói követtek a rangsorban.

Fotók: Budapesti Atlétikai Szövetség, Hirös.hu