Menüpontok

Triatlon

Szövetségi kapitány: Boronkay Péter

Elérhetősége: peter.boronkay.mail@gmail.com


A versenyeket (világkupák – VK, kontinens bajnokságok, világbajnokságok) az esetek nagy részében bizonyos szempontból integráltan rendezik. Ez azt jelenti, hogy a para futamok a nemzetközi versenyeken az épek futamai között kerülnek megrendezésre, azonos a rendezői és bírói stáb és a pályán is csak a para versenyzők sajátosságainak megfelelően módosítanak (nincsenek pl. nagyon meredek emelkedők a kerekesszékes és a tandemes versenyzőkre tekintettel).

Külön futam csak a kiemelt nemzetközi versenyeken van, egyébként a paratriatlonisták is az épek között versenyeznek minden triatlon távon és duatlon versenyen.

  • sprint táv: 750 m úszás – 20 km kerékpár – 5 km futás
  • olimpiai táv: 1500 m úszás – 40 km kerékpár – 10 km futás
  • középtáv: 1900 m úszás – 90 km kerékpár – 21 km futás
  • hosszú táv: 3800 m úszás – 180 km kerékpár – 42 km futás

Egyes versenyeken váltó is van, de a hivatalos nemzetközi versenyeken csak egyéniben lehet indulni. 

A paratriatlon 2016-ban szerepelt először a paralimpia programján az ITU és az IPC 2010-ben hozott közös döntése alapján. A játékokon sprint távon rendezik a versenyt., az első magyar triatlonista, aki hazánkat paralimpián képviselte Rióban, Boronkay Péter volt, aki a 9. helyen végzett. 2020-ban a XVI. Paralimpiai Játékokon Tokióban Lévay Petra képviselte hazánkat, aki egyéniben 9. helyezést ért el.

A fogyatékosság típusa és súlyossága alapján öt kategóriába sorolják a sportolókat. Az első négy kategória a mozgássérült versenyzőké, az ötödik a látássérülteké. A kategorizálásra egy alapos vizsgálat alapján kerül sor, melyben több szakember is részt vesz (orvos, gyógytornász, edző).

A versenyszezon világkupákból, kontinens bajnokságokból és világbajnokságból áll. A sportág sajátossága, hogy minden évben rendeznek világbajnokságot, sprint távon és tereptriatlonban egyaránt.

A látássérült sportolók esetében a guide (kísérő versenyzőtárs) és a versenyző szigorú szabályok között együtt teljesíti a verseny távját. A guide csak azonos nemű lehet és célszerű, ha a méreteik (magasság, súly) is közel azonosak, mert pl. a tandemkerékpáron nehéz a vázat úgy kialakítani, hogy az jelentősen eltérő magasságú sportolóknak is megfelelő legyen. A sportolók a combjuknál vagy a derekuknál összekötve úsznak, országúti tandemkerékpáron kerékpároznak és a csuklójuknál összekötve futnak. A guide a versenyző „szeme”, csak mellette vagy kicsivel mögötte haladhat, az úszás és a futás során szóval és érintéssel irányíthatja a versenyzőjét, nem előzheti meg, nem húzhatja, mert ez azonnali kizárást von maga után, a versenyek során  a bírók szigorúan ellenőrzik ezt a pálya minden szakaszán. A guide önállóan nem versenyezhet nemzetközi versenyeken, aktív versenyzői pályafutását követően két év múlva kezdheti meg guide tevékenységét. 

Klasszifikáció, sportági kategóriák(*)

PTWC 1-2: súlyos mozgássérült kerekesszékes sportolók, (PTWC 1 felső végtag, PTWC 2 alsó végtag) fekvő kerékpárt használnak a kerékpáros szakasznál, és speciális futószéket a futó szakasznál
PTS 2-5: alsó és/vagy felső végtag sérült sportolók (az alacsonyabb kategória nagyobb sérültségi szintet jelez); mind a kerékpár, mind a futó számok közben az amputált sportolók protézist vagy egyéb kiegészítő segédeszközt használhatnak az ITU szabályozása szerint;
PTVI 1,2,3: látássérült sportolók; az IBSA B1,B2,B3 kategóriáinak megfelelően

Összeesen 40 sportolóval több vehet részt Párizsban. 3 új, 2 férfi és 1 női versenyszámot tettek be a programba.

A versenyzők az előzetes hazai klasszifikációjukat követően az első nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat. A sportolók besorolása az IBSA és az ITU szabályzata alapján történik. 

További információk a klasszifikációról:
https://www.paralympic.org/triathlon/classification
https://www.triathlon.org/uploads/docs/itusport_paratriathlon-classification-rules_2019.pdf

http://www.hparalimpia.hu/altalanos-leiras

*A fenti információk tájékoztató jellegűek, a pontos kategória meghatározása kizárólag ebben jártas szakember által lehetséges.

 

Forrás:  http://www.triathlon.org/paratriathlon és dr. Litavecz Anna volt paratriatlon szövetségi kapitány