Menüpontok

Kerekesszékes vívás

Szakágvezető: Nagy József

elérhetősége: nagy.jozsef@hparalimpia.huA kerekesszékes vívás szabályai:A kerekesszékes sportolók számára Sir Ludwig Guttman mutatta be először a vívást 1953-ban. Hét évvel később, 1960-ban a római Nemzetközi Stoke Mandewille-i Játékokon - amely a paralimpiai játékok elődje-, már az egyik versenysportágként  tartották számon. 

Minden versenyző kerekesszékben ül, amely a pásthoz van rögzítve. Az asszók előtt beállítják a két vívó egymástól való távolságát, amely a vívóidő alatt változatlan marad. A székben a vívó köteles a párna közepén ülni, melyről az asszó végéig nem emelkedhet el. Az álló vívás és a kerekesszékes vívás között a különbség, hogy a találati felület kizárólag deréktól felfelé kezdődik. Párbajtőrben és kardban deréktól felfelé minden testfelület találati felület, tőrben a mellkas és a hát, de a fej és a karok nem. A sportágba klasszifikálhatnak kerekesszékes sportolók, amputáltak, központi idegrendszeri sérültek és harántsérültek egyaránt. 

A magyarországi kerekesszékes vívás története

Az első magyar eredmény nemzetközi versenyen 1991. novemberében a malle-i Európa-bajnokságon, Belgiumban született, ahol Szekeres Pál, aki – az év áprilisában szenvedett autóbalesetet – megnyerte a tőr egyéni versenyt. Batizi Sándor aki akkor a német kerekesszékes vívóválogatott vezetőedzője volt, értesült az olimpiai ezüstémes és világbajnok tőrvívó balesetéről, felvette vele a kapcsolatot és meghívta, hogy a németek vendégeként vegyen részt egy edzőtáborban, majd az azt követő Európa-bajnokságon. Így történt, hogy Magyarországnak 1991-ben lett ugyan egy Európa-bajnoka, de Magyarországon még nem volt kerekesszékes vívás. Szekeres Pál hazatérte után Beliczay Sándor mesteredző segítségével felkészült a barcelonai paralimpiára, ahol megnyerte a tőr egyénit, ezzel letették a hazai kerekesszékes vívás alapjait. 

1994-ben Honkongban a világbajnokságon tőr egyéniben  Szekeres Pál ismét diadalmaskodott, világbajnoki címet nyert. 

1995-ben már több versenyző mint magyar válogatott utazott csapatban a blackpooli Európa-bajnokságra, ahol Szekeres Pál ismét megnyerte a tőr egyénit.

Az 1996-os atlantai paralimpián Szekeres Pál tőr egyéniben és kardban paralimpiai bajnokként, Pálfi Judit tőrben ezüstéremmel zárt. 

1997-ben Párizsban az Európa-bajnokságon megszületett az első csapatérem, tőrben Bolyos István, Horváth Gábor és Szekeres Pál bronzérmet nyert.

1998-ban az euskircheni világbajnokságon tőrben Bolyos István, Horváth Gábor és Szekeres Pál összeállítású csapat ezüstéremet nyert, Pálfi Judit tőr egyéniben ezüstérmet nyert. 

2000-ben a sydneyi paralimpiára már 8 fővel kvalifikálta magát a magyar csapat és  4 érmemmel tért haza.  Szekeres Pál 10 éves veretlenség után először bronzérmet nyert, Pálfi Judit párbajtőrben ezüstöt, Krajnyák Zsuzsanna tőr és párbajtőr egyéniben is bronzot nyert. 

2002-ben a budapesti világbajnokságon Krajnyák Zsuzsanna és Pálfi Judit egyéni világbajnoki címet szerzett, Dani Gyöngyi ezüstérmet nyert. Jurák Andrea és Szekeres Pál bronzérmet nyert, itt nyert először nemzetközi érmet, bronzérmet a magyar női vívócsapat.

2003-ban a párizsi Európa-bajnokságon a 6 fős magyar delegáció 4 aranyérmet szerzett. Krajnyák Zsuzsanna és Szekeres Pál egyéniben nyert aranyérmet, a női tőr-és párbajtőr csapat is Európa-bajnokként tért haza. 

2016-ban a Casale Monferratoban rendezett IWAS Európa-bajnokságon Hajmási Éva tőr egyéniben aranyérmet, Veres Amarilla kard egyéniben ezüstérmet, Osváth Richárd tőr egyéniben ezüstérmet nyert. Krajnyák Zsuzsanna tőr egyéniben bronzérmet, Mató Gyula párbajtőr egyéniben bronzérmet, Osváth Richárd kard egyéniben bronzérmet nyert. A Dani Gyöngyi-Hajmási Éva-Krajnyák Zsuzsanna - Jurák Andrea női tőrcsapat aranyérmet, a Dani Gyöngyi-Fóris Erika-Krajnyák Zsuzsanna-Veres Amarilla párbajtőr csapat ezüstérmet nyert. 

Jelenleg a kerekesszékes vívósport már világsporttá nőtte ki magát, minden kontinensen űzik és a magyar vívók hagyományosan a világ élvonalába tartoznak.

2004 - XII. Nyári Paralimpiai Játékok Athén: Dani Gyöngyi tőr egyéniben ezüstérmet nyert, Krajnyák Zsuzsanna párbajtőr egyéniben bronzérmet nyert, Szekeres Pál kard egyéniben bronzérmet nyert. A Dani Gyöngyi - Jurák Andrea - Krajnyák Zsuzsanna - Pálfi Judit párbajtőr és tőrcsapat ezüst-ezüstérmet nyert. 

2008 - XIII Nyári Paralimpiai Játékok Peking: Szekeres Pál tőr egyéniben bronzérmet nyert. 

2012 - XIV. Nyári Paralimpiai Játékok London: Dani Gyöngyi tőr egyéniben ezüstérmet nyert, Krajnyák Zsuzsanna párbajtőr egyéniben ezüst, tőr egyéniben bronzérmet nyert. Osváth Richárd párbajtőr egyéniben bronzérmet nyert. A Dani Gyöngyi - Juhász Veronika - Krajnyák Zsuzsanna párbajtőr csapat ezüstérmet nyert. 

2016 - XV. Nyári Paralimpiai Játékok Rió de Janeiró: Krajnyák Zsuzsanna tőr egyéniben bronzérmet nyert, Osváth Richárd tőr és kard egyéniben is ezüstérmet nyert. A Dani Gyöngyi - Hajmási Éva - Krajnyák Zsuzsanna összeállítású tőrcsapat ezüstérmet, a Dani Gyöngyi - Krajnyák Zsuzsanna - Veres Amarilla összeállítású párbajtőr csapat bronzérmet nyert.

2016-ban a Príma díjas Szekeres Pált megválasztották az IWAS Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Bizottság elnökének. 

2020 - XVI. Paralimpiai Játékok Tokió: Ostváth Richárd tőr egyéniben ezüstérmet szerzett. Veres Amarilla párbajtőrben aranyérmet nyer, ezenkívül a női tőrcsapat Dani Gyöngyi, Hajmási Éva és Veres Amarilla szereplésével bronzérmet nyert.

Klasszifikáció, sportági kategóriák(*)
A, B, C kategóriában versenyeznek a sportolók, ezen belül 5 alosztály van.
Az A és B kategória paralimpiai versenyszám, a C kategóriában versenyzők a legsúlyosabban sérültek ők világkupákon versenyezhetnek, illetve magasabb kategóriában van jogosultságuk indulni Paralimpián is, ezzel hozzájárulva a sportág fejlődéséhez. 

Paralimpiai versenyszámok:

egyéni: tör, kard, párbajtőr 

csapat: tőr, kard

A kategória: ebbe a kategóriába azon sportolók tartoznak, akiknek stabil az ülőegyensúlyuk, ép a vívókarjuk,  a lábuk hozzájárul az ülőegyensúly megtartásához.
B kategória: azok a sportolók tartoznak ide,  akiknek  közepesen jó az ülőegyensúlya,  ép vagy minimálisan gyengült izomerővel rendelkező vívókarjuk van, a lábuk nem vesz részt az ülőegyensúly megtartásában.                                                  

A versenyzők az előzetes hazai klasszifikációjukat követően az első nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat az IWAS szabályzata alapján. 

További információk a klasszifikációról:
http://www.hparalimpia.hu/altalanos-leiras

*A fenti információk tájékoztató jellegűek, a pontos kategória meghatározása kizárólag ebben jártas szakember által lehetséges.

Forrás: https://www.paralympic.org/wheelchair-fencing
https://wheelchairfencing.iwasf.com/