Menüpontok

Sportlövészet

Szövetségi kapitány: Karácsony Gyula

elérhetősége: karishoot@gmail.com


Sportág története:
A sportlövészet az 1976-os paralimpiai játékok óta része a versenyprogramnak.  Azóta számos változást eszközöltek, új számok és kombinációk jelentek meg a programban.  Az atléták több távon (10, 25 és 50 méteren) mérhetik össze ügyességüket vegyes, vagy nemre bontott csoportokban.  Összesen 12 paralimpiai szám van, ebből 4 pisztolyos és 8 puskás (6 SH1 és 2 SH2). Hat szám nyitott férfiak és nők számára vegyes csoportoknak  és három-három csak férfiaknak vagy csak nőknek.

A sportlövészet a rugalmas helyigénye miatt egyre népszerűbb hazánkban is a mozgássérültek körében. 1992-ben Barcelonában már képviselte hazánkat magyar paralövész. 

A mozgáskorlátozott lövők itthon integráltan tudnak versenyezni az ép sportlövőkkel. Legtöbbször, 3-szor volt paralimpiai résztvevő Gurisatti Gyula (Peking, London, Rió), Dávid Krisztina az első magyar női paralövő, aki már három paralimpián vett részt (London, Rió, Tokió). A XVI. Paralimpiai Játékokon Tokióban bronzérmet szerzett légpisztoly 10 méteres versenyszámban.

Klasszifikáció, sportági kategóriák(*)
Sportlövészetben a sportolók 7 kategóriában indulhatnak (6 mozgássérült, 1 látássérült)

  • SH1 (pisztoly): alsó és/vagy felső végtag sérült sportolók (nem a lövő kar)
  • SH1 (puska): alsó végtag sérült sportolók
  • SH2 (puska):  alsó és/vagy felső végtag sérült sportolók (verseny alatt lövő állvány használata engedélyezett)
  • SG-S (korong): alsó végtag sérült sportolók, gyenge ülőegyensúllyal és/vagy törzskotrollal; kerekesszékből lőnek normál ülő helyzetben
  • SG-L (korong): alsó végtag sérült sportolók, megfelelelő egyensúllyal és törzsfunkcióval; álló helyzetből lőnek
  • SG-U (korong): felső végtag sérült sportolók (nem a lövő kar), megfelelő egyensúllyal és törzsfunkcióval; álló helyzetből lőnek
  • SH-VI (puska): látássérült sportolók

A versenyzők az előzetes hazai klasszifikációjukat követően az első nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat az IPC-WSPS szabályzata alapján. 

További információk a klasszifikációról:
Ezen a linken


*A fenti információk tájékoztató jellegűek, a pontos kategória meghatározása kizárólag ebben jártas szakember által lehetséges.

Forrás: https://www.paralympic.org/shooting